用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名  

beastiebistro 發表於 22-6-20 08:38
回覆 ANChan59 的帖子

我又多口插句嘴,我反而認為家長嘅「介入」至為重要。冇錯小朋友係從小就有self exp ...

教养孩子有时係艺术多於科学,家长要有多些儿童发展,心理等较科学基础,但到执行过程及细节是艺术,而且冇标准答案。

竞技体育係最好的训练勝败,因为要很短时间分析,改变自己的情绪及战术,比音乐更有效。

你是另类家长,好清楚自己及孩子的要求,夠胆坐A校核董会,送个仔去B校,要承受多大的压力!高人

后补:如果可以的话,培养一些共同兴趣,在亲子,父子关系有正面的影响。到这种情况,我跟他学习係几好的黏合剂。你们选择围棋係好事。

Yanamami    發表於 22-6-20 09:29

Yanamami 發表於 22-6-20 09:15
"家長指引"同"家長操控"係有分別的。
我都覺得早指引就可以早放手。
...

非常好的分别。放手不理,积极干预之间有很多切入点,不是非黑即白!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

陳sir太過獎喇,我都係摸着石頭過河。不過我真係會睇其他家長做對嘅地方盡量加以學習,又會睇其他家長嘅錯誤謹記自己唔好同犯。

好似你咁講,方法真係好多,唔同嘅方法適合唔同嘅家庭。但願家長們肯多諗多花時間而唔好怕麻煩。

ANChan59 發表於 22-6-20 09:17
我仔都係猫头鹰,做功课、考试、面试,上下午会有分別嘅。

到初中的时候,时间管理都係他靠自己,从錯误 ...

補充一句,我同亞女呢類人,係注定唔夠好有自律性的人叻。我相信有啲係天生,好難完全改變,只能夠適量調節。阿女嘅情況我唔敢百分之百肯定,但係我嘅情況就係我需要好多 distractions我腦諗好多其他嘅嘢,唔可以好長時間focus 在好多樣嘢上邊。花時間諗其他嘢先至幫到我完成我要完成嘅嘢,有啲奇怪。

IB有一科有 practical, 亦都有一篇文要交,有日老師打嚟比我,話佢個practical missed interim deadline, 唔改善個PG Grade 都去唔到。佢返嚟我問佢,點知佢非常之唔開心。I know what I am doing, you are not helping by asking me questions.

後來佢解釋俾我聽,practical 只佔三成,有兩篇文佔七成,佢嘅強項係research同寫文,佢會後來居上的。最後果然俾佢追到。

beastiebistro 發表於 22-6-20 09:43

陳sir太過獎喇,我都係摸着石頭過河。不過我真係會睇其他家長做對嘅地方盡量加以學 ...

共勉之!

不过我上岸了!

Yanamami    發表於 22-6-20 10:29
beastiebistro    發表於 22-6-20 09:53
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

shadeslayer 發表於 22-6-20 09:44

補充一句,我同亞女呢類人,係注定唔夠好有自律性的人 ...

孩子们这种精算学的做法,儿子自从初中开始已经令我们哭笑不得。

他在中三以后,才交足功课,有平时分。

beastiebistro 發表於 22-6-20 09:43

陳sir太過獎喇,我都係摸着石頭過河。不過我真係會睇其他家長做對嘅地方盡量加以學 ...

事实上就算选对方法,但都要考虑原创者的历史及时代背景,施教者的个性及背景,不能照单全收,要本地化,家庭化及个人化。

ABC-DAD    發表於 22-6-20 12:11

對呀,所以我認為家長應該多花時間多諗,亦應該準備隨時作出微調。

beastiebistro 發表於 22-6-20 10:04

對呀,所以我認為家長應該多花時間多諗,亦應該準備隨時作出微調。 ...

Agree.

ANChan59 發表於 22-6-20 09:28
非常好的分别。放手不理,积极干预之间有很多切入点,不是非黑即白!
...

似唔似以前香港咁,係個框內自由發揮,盡展所長?唉,真係哭笑不得。

呢度咁多個個super daddy,仔女成功都係父母觀察力强,及早瞭解仔女强弱項,從而正向指引。重要既係,接受佢係佢,容納到失敗或稍微偏離所"正常",幫佢自由發揮到自己potential而唔係要佢成為父母心目中想要既。父母要過到自己果關都晤易㗎。

beastiebistro    發表於 22-6-20 11:30

Yanamami 發表於 22-6-20 10:41
似唔似以前香港咁,係個框內自由發揮,盡展所長?唉,真係哭笑不得。

呢度咁多個個super daddy, ...

做到稱職嘅父母,一啲都唔容易,如何拿捏分寸真係一門藝術。

最近經常跟阿仔溝通,他最常講就係我哋俾好大空間佢去試吓,去發揮,提供合適資源,但冇乜業績要求,適當提點一下,鼓勵一下。他對比其他朋友及同事家庭,比上不足 比下有餘,有一個適合他的平台,已經好好了!

beastiebistro    發表於 22-6-20 11:30

ANChan59 發表於 22-6-20 09:55
孩子们这种精算学的做法,儿子自从初中开始已经令我们哭笑不得。

他在中三以后,才交足功课,有平时分。: ...
我家女兒的例子,已經關乎達不達到大學CO,是入理想大學,還是要入 UCAS Clearing,這一個 grade has too much at stake。問題是我問都唔都唔問得,因為問即是不信任孩子能力,為她增加壓力。家長心血少啲都唔得。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-6-20 11:02
做到稱職嘅父母,一啲都唔容易,如何拿捏分寸真係一門藝術。

最近經常跟阿仔溝通,他最常講就係我哋俾好 ...
呢個咪就係精結所在。

Yanamami 發表於 22-6-20 10:41

呢度咁多個個super daddy, ...
重要既係,接受佢係佢,容納到失敗或稍微偏離所"正常"

Xxxxxx

重中之重!尊重佢係一個獨立個體,不要以為自己小時可以,孩子一定可以。

以前有人問我,你哋寛鬆教養(注)如果孩子成就不好,你會唔會後悔。我答,這便是她的命運了,最起碼她有愉快童年 and a sense of loving trusting parents.

(注)寛鬆教養不是至諸不理,只是為孩子畫一個好大的圈。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實我覺得人天生係有惰性,亦係窒礙進步嘅最大障礙。我喜歡nudge我小朋友out of their comfort zone,唔一定係成績/業績嘅追求,更多係嘗試新事物或者從新角度審視自己已做嘅嘢。唔知算唔算扶,或者都叫變態...

shadeslayer 發表於 22-6-20 11:23
重要既係,接受佢係佢,容納到失敗或稍微偏離所"正常"

Xxxxxx

同意。所以我咪睇 Boundaries.

家父對我們三兄弟姊妹都係有不同的教養方式及要求,但他的要求不高,切合我們能力,力之所及。

他的做法我係有參考,但社會不同,世界不同,我們有調節下的。

他有一個愉快的童年及青少年,身體健康就足夠。

現在少人講,二十年前經常講培養小朋友的self esteems ,我覺得是正確的。

ABC-DAD    發表於 22-6-20 12:17

beastiebistro 發表於 22-6-20 11:28

其實我覺得人天生係有惰性,亦係窒礙進步嘅最大障礙。我喜歡nudge我小朋友out of th ...

Me too.

下面講得有啲harsh,自己下屬不少都困在舒服地帶,話就十年經驗,事實可能係二年經驗x 5!咁我點解要俾你2-3年經驗嘅幾倍人工。我俾多啲,係你俾公司更多更好的貢獻,不是在混日子。

好細已經教阿仔這個道理,fast track 都要有好的態度及貢獻。他下面有几個細,他都係咁訓練佢哋,接新嘢,學新嘢,細時衰咗大佬孭,不要到大個時才孭,就要起身鞠恭落台。你接得到,大佬過塘,大佬推薦你接,你就可以上位及無縫交接。以後大哥大姐留唔留到人,係佢哋嘅造化及緣份了!

beastiebistro    發表於 22-6-20 12:27

beastiebistro 發表於 22-6-20 11:28

其實我覺得人天生係有惰性,亦係窒礙進步嘅最大障礙。我喜歡nudge我小朋友out of th ...

所以話個個小朋友嘅性格非常之唔同,阿女性格非常外向,樣樣野都想試,想玩。你比空間佢佢就會發揮自己小宇走,你控制佢佢反而表現唔到。 If the teacher light a fire in her, she has a burning passion.If then the teacher is changed, she cooled down just as fast.She needs a great mentor and it is mostly luck.

阿女性格係需要支持形啦啦隊父母。

呢啲就係其他家長講嘅細心觀察自己小朋友,從而制定合適嘅對策,但係大原則都應該係一樣。

shadeslayer 發表於 22-6-20 11:10
我家女兒的例子,已經關乎達不達到大學CO,是入理想大學,還是要入 UCAS Clearing,這一個 grade has too m ...

好多人唔知直升機家長都好辛苦,又擔心,又晤落得場。最後無事就話啫,萬一失手,咪就係搞著我哋。Free hand 的代價可能要double心(emoji)!

ANChan59 發表於 22-6-20 11:34
同意。所以我咪睇 Boundaries.

家父對我們三兄弟姊妹都係有不同的教養方式及要求,但他的要求不高,切合 ...

Self esteem這塊,我覺得這些年頭大家非常專注於競爭,競爭力。因此有一點迷失。

競爭力係需要有,但係唔係幼稚園開始,小學開始。適當嘅時間比適當的挑戰,適當壓力,適當競爭先至係王道。