用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名  

人越細,越容易受得起失敗,學會屢敗屢戰。嗰啲點都要扶住個細佬唔俾佢跌倒嘅教育方法,到大個左遇到一啲無可避免嘅失敗,一跌不起嘅機會就大咗。

Yanamami    發表於 22-6-19 15:08
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 ANChan59 的帖子

Me too

ANChan59 發表於 22-6-17 22:52
FB 有一個Bright Side 的 channel 好正面㗎,我都有訂閱,吸收d正能量,挑戰殘酷的現實世界。
...
好想你分享下一下公子J到處受人歡迎的心得,一定是和CEO做對了一些大方向,感覺J不論在同輩或長輩都交流得好恰如其份。

ABC-DAD 發表於 22-6-18 00:15

Me too

還有paper quotes,wise words都好正。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 22-6-18 00:28
好想你分享下一下公子J到處受人歡迎的心得,一定是和CEO做對了一些大方向,感覺J不論在同輩或長輩都交流得 ...

我之前冇細心想過什麼原因導致,我們兩人有一定程度的影響,但是他的領悟能力及同理心係天生嘅。我不想在大海講太多,在日誌寫方便啲。

簡單回應你:
1。同理心
2。幽默感,自嘲
3。給他不同刺激的機會exposures
4。DBS
5。Exploration mindsets
6。Multidisciplinary learning experience
7。我們的身體力行 ,以身作則(老鼠跌落天平)
8。補充一點幾重要,跟第一點相關,上司長輩跟父母差不多年紀,對部分品格,禮貌,細節較傳統,不能照搬年輕人的相處方式。

Arabellahk    發表於 22-6-18 10:56

ANChan59 發表於 22-6-18 04:57

我之前冇細心想過什麼原因導致,我們兩人有一定程度的影響 ...
好的。
足夠慷慨的,等你的日誌。

到時,再請教。

ABC-DAD 發表於 22-6-17 19:28
現實社會,着眼一定係成功嘅經驗,
失敗係最好嘅磨練,一定係成功左之後先講。
昨天看到這句話:人生的成長不是直線的,真正的成長是曲線的。
窮且益堅,不墜青雲之志。身處泥濘,遙望滿山花開。

https://vocus.cc/article/603a0a2bfd89780001e4ded3

幾好睇架。

shadeslayer 發表於 22-6-17 23:15
人越細,越容易受得起失敗,學會屢敗屢戰。嗰啲點都要扶住個細佬唔俾佢跌倒嘅教育方法,到大個左遇到一啲無 ...

被扶住長大的孩子很容易患上「選擇困難症」,和「急於被認同症」的性格缺陷。

最近經常反思:未經他人苦,莫勸人為善。

近日一些家長私訊問有關幼兒入讀IS的事情,都是非常懂得感恩的人。懂得感恩已經是才華,他們處事謹慎,謙虛,留意周圍的小事物,及時回餽,也會學習。未來可期他們的孩子會好好的。

ANChan59 發表於 22-6-18 04:57

我之前冇細心想過什麼原因導致,我們兩人有一定程度的影響 ...
期待。
金錢和時間不是決定性,而是父母親的「下足心機」去想和做。

annie40 發表於 22-6-19 09:47
期待。
金錢和時間不是決定性,而是父母親的「下足心機」去想和做。

Sure. After Father’s Day.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 22-6-19 09:43
被扶住長大的孩子很容易患上「選擇困難症」,和「急於被認同症」的性格缺陷。

每一個人都需要花一段時間認識自己,找尋自己嘅興趣,強項,弱點,臨界點,最佳抗壓方法,等等。呢啲嘢係要透過不斷嘗試去自我尋找,唔能夠由別人話俾你聽。

扶著孩子長大的教育法,便把這階段推到成年。已成年便 too much at stake,太小心可能永遠找不到興趣,強項,弱點,臨界點,最佳抗壓方法了。

你提到的選擇困難,渴望被認同,可能同細個嘅時候建立唔到自己嘅個性,冇充足嘅 self discovery 有關。

老子的無為而治,在現代中國似乎唔係有太多捧場客。

祝好爸爸們父親節都快樂!

shadeslayer 發表於 22-6-19 11:27

每一個人都需要花一段時間認識自己,找尋自己嘅興趣, ...

你覺得self exploratory 几時開始?

ANChan59 發表於 22-6-19 17:37
你覺得self exploratory 几時開始?

我認為細個未上學嘅時候個個小朋友都會有Self discovery. 只是上到幼稚園小學嘅時候,有好多家長開始好擔心孩子嘅學術表現,立即出手幫助。出手幫助唔係問題,過分出手幫助,唔輸得,就係問題。喺呢個時候小朋友嘅Self exploration slows down or stops,大部份嘅嘢都係家長判斷,孩子只要聽媽咪講就得。

我覺得高中係一個好重要嘅認識自我嘅階段,呢個時候開始有公開考試同大學嘅壓力,亦有朋友之間嘅相處問題,有啲細路仲會有感情問題,獨立自處的慾望增強,嘅如果呢個時候都搵唔到自己嘅興趣,強處,弱點,breaking points, best ways to deal with stress, 上到大學成年後比較難攪。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-19 23:06
我認為細個未上學嘅時候個個小朋友都會有Self discovery. 只是上到幼稚園小學嘅時候,有好多家長開始好擔 ...

同意你的分析。
兒子在小四以下係對外界人與事的探索較多,到初小高小開始知道自己的某些強弱項,開始避弱項,專注強項。這個我們有介入,讓他利解每人都有不同弱項的,但如果不處理,不改善,最終將來可能成了致命的弱點。
我們在初小讓他參加一些比賽,部分是有多些對賽經驗,強項方面反而希望他輸,這方面他的反應正面,開始欣賞學習其他人的優點及强项,同時瞭解其他人的弱點,引以為戒。
學習及職業方向在初中已經幾清楚,他處理壓力的方法是打機,聽歌,上網,正是大家家長們的大忌。
我們觀察到壓力持續,會問他為什麼,他會講小小,很多時候,CEO提醒大家不要俾意見,只是聽,他講完之後慢慢就冇事。漸漸會主動跟我們講,直到現在都係。我們知道他會跟姑姑及同學朋友講他的難處及壓力,也會分享開心事。
去到壓力,信仰是好有幫助,是unfair advantage。

ANChan59 發表於 22-6-20 00:12
同意你的分析。
兒子在小四以下係對外界人與事的探索較多,到初小高小開始知道自己的某些強弱項,開始避弱 ...

令公子的情況比較複雜,帶我去你們作為父母已經有合適嘅支援,亦不過分干預。

阿女做事有啲似我, a bit of a deadline fighter,壓力下短時間谷起來,創意效率也非常高,而且越夜越精神,但缺點係要在其他大部時間輕鬆起來。呢類人做事,父母真係有得震冇得瞓。因為冇得迫,冇得催,冇得趕,問吓都唔得。

佢以前掌握時間掌握得唔係幾好,有時會Miss deadline. 大大下已經好咗好多,知道自己breaking point,從而避免。

呢啲都係需要自我探索,別人話唔到俾你聽的。如果我哋因為咁迫阿女跟我嘅時間表,要佢星期一做乜星期二做乜,佢一定更加大壓力,更加發揮唔到。

我又多口插句嘴,我反而認為家長嘅「介入」至為重要。冇錯小朋友係從小就有self exploration嘅心,但係就需要大人provide opportunities同埋options。我認為家長應該積極介入,不過角色唔係「防護罩」。

願意睇書,都要有唔同嘅書喺度先有得explore,小朋友自己又唔會識買。書買咗喺度都唔代表孩子自然有興趣,咁又係家長嘅責任去陪孩子explore唔同topic嘅世界,有得交流自然容易搵到有趣嘅地方。

又例如我從小會陪小朋友一齊學圍棋,從中教佢勝不驕,敗不餒嘅道理。輸唔緊要,唔好逃避唔玩,反而諗吓對手落咗咩好棋,下次可唔可以納為己用。贏更加唔好自滿,搞清楚係咪符碌先。咁唔單只唔會箝制小朋友嘅發展,反而令佢更有興趣鑽研。

問題可能係好多香港家長比較功利,眼裡只有成績,亦冇心機耐性時間去陪孩子發掘大道理... 而我正因為對前期準備功夫有信心,所以非常放心小朋友初中出國寄宿,自己闖蕩...

beastiebistro 發表於 22-6-20 08:38

我又多口插句嘴,我反而認為家長嘅「介入」至為重要。冇錯小朋友係從小就有self exp ...

"家長指引"同"家長操控"係有分別的。
我都覺得早指引就可以早放手。

beastiebistro    發表於 22-6-20 09:16

shadeslayer 發表於 22-6-20 08:36
令公子的情況比較複雜,帶我去你們作為父母已經有合適嘅支援,亦不過分干預。

阿女做事有啲似我, a bit  ...

我仔都係猫头鹰,做功课、考试、面试,上下午会有分別嘅。

到初中的时候,时间管理都係他靠自己,从錯误中学习成长。

压力肯定会有,他夠果断,适当地作出取舍,不会谷死自己。

例如考CFA要记好多嘢,熟悉嘅冇问题,抆水嘅就计分vs出现机会,比重低嘅就向合格线进行,其他拉高,特别是ethics,才可以在最短时间内考牌,每份卷合格分数线是70+。

工作死线係冇问题,因为解难速度快,但要搵个好拍档执个report,大家可以差不多准时放工。