用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名 ...
樓主: Arabellahk
go

QS公佈最新世界大學排名,香港5間大學入前100名  

回覆 Arabellahk 的帖子

Arabellahk 發表於 22-6-13 15:19
你所列舉的公司大部分人的確不需要talent 簽證,但英國政府會提供相關針對性簽證,如全球人才簽證,技術人 ...

唔駛簽證果d係乜嘢人才?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

annie40 發表於 22-6-14 18:41
坦白說要用到talent visa去英國落腳,至慢慢揾工,一般都是非英國留學畢業生,或沒有英國工作經驗的年輕人 ...

不要針對Talent visa,大家成日講給年輕人機會,嘈什麼呢?

人才真係以高薪厚職斷定?冷門行業就不是人才?冷門工種配冷門人才可能更有火花,可能也是高薪厚職。

利申:家人最近被跨國獵頭公司獵去英國金融業做senior executive ,他非英國留學,冇英國工作經驗,但係就不用簽證。最花時間係金融監管機構的background screening,。

競爭對手全部都係各地Master and PhD in FE or Finance +Maths related discipline,平均十年經驗,他是唯一例外。他當時的要求只有一個,面試超過三次唔好預佢,他不想成為「為五斗米而折腰」俾人玩的「人才」。

去到experience hired ,邊度會見五到七次,你慢慢見,對手已經outbid 你。多數兩輪已經決定,第一輪Director + junior partner 考 technical,3個鐘,第二輪 見senior partners 傾足球,威士忌40分鐘,兩日后就出offer。

Arabellahk    發表於 22-6-16 09:10
cafeva    發表於 22-6-15 22:23
ckh689    發表於 22-6-15 21:27
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 22-6-14 23:12
不要針對Talent visa,大家成日講給年輕人機會,嘈什麼呢?

人才真係以高薪厚職斷定?冷門行業就不是人才 ...

你家人明顯係人才,咩定義底下都係人才。真正人才當然唔受地域限制。真正人才當然可以有話語權。真正嘅叻人亦唔會受喺邊度讀書,讀乜科所影響。因為學校大學好唔好,都唔會阻到呢啲人成功。

The Royal Society 有介紹Global Talent Visa

睇下都無壞

唔係5月30先公佈,好似係一個update啫。

shadeslayer 發表於 22-6-15 20:19

你家人明顯係人才,咩定義底下都係人才。真正人才當然 ...

我個人當然非常同意,人才的定義在EK近年被嚴重歪曲了,忍咗兩年,先至發下牢騷。

你用真正人才 VS 人才,真係可圈可點!職業係配對、零和遊戲,單方面屈就就反映弱勢者缺乏獨立思考,反叛思維。肓目跟從對方規矩,被牽住鼻子走的高薪厚職人才。

利申:我家人不是什麼人才,只是蒙福,滿有恩典及恩賜的年輕人。唯一優點係識獨立思考,敢冒險及刻苦。

ANChan59 發表於 22-6-16 04:54
我個人當然非常同意,人才的定義在EK近年被嚴重歪曲了,忍咗兩年,先至發下牢騷。

你用真正人才 VS 人才 ...

我諗係人才嘅定義太廣而已,一般人可能覺得最成功過5%嘅人口,或者2%嘅人口,已經係人才。你心目中的人才可能係0.1%更叻而己。亦要睇吓行業係咪幾百年嘅守舊行業,或者係最新科技創新行業。

2% 人才還要守行業規矩,因為年年都有,間間公司都可能有。

0.1% 人才可遇不可求,當然情況唔同。

例如亞女的閨蜜,不單止IB狀元,拿全費獎學金去U.K. 頂尖大學法律系,最難入的college,中學已經係香港傑出學生,第一年大學已經係Law society主席,三年大學第二年已經搵到全英國薪水最高嗰幾間嘅律師行做,呢啲可能都只係1%啲人才,都要跟行業規矩做。

再頂尖啲嘅人,或者個行業冇咁守舊,例如科技創新,當然可以唔跟行業規矩,因為嗰個行業本來就規矩唔多,因為新。

有時大家都需要不同網友出嚟指正下。冇問題的
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-6-16 04:54

你用真正人才 VS 人才 ...
曾經,我跟細囝一個分享.
我自己現在閒時玩玩cheap Hifi.
其中, 音樂已經數碼化.電腦檔,串流…之類。
而由數碼(電腦數據格式)变成我們聆聽的心頻,需要解碼.

解碼器就是最重要的"工具".
而,解碼器的核心是解碼晶片。
音响的解碼晶片只有三四個品牌.
按晶片技術,不断提升.擧例: 24bits>32bits之類.

那麼最好的晶片是否等於最好的解碼器?
答案是不一定.

舉例,買了一個接近頂級晶片解碼器.播放水準很好很高.
卻發現電源有雜質,加了電源濾波器, 效果已不同.

用相同晶片(即時人的大腦效率一樣),還有電容,電子元件,電路, 電源…不同細節.最終,  音响品牌才是最重要! 越有品牌越貴,而貴不在於晶片,是整體包括品牌效應和"調聲".

消費者, 消費者注重是品質,更注意品牌.
但,當真是音樂迷, 他們才是專家, 要的是音樂的樂趣.
可能,找出cheap cheap音响工具,發揮理想音質才是樂趣.

這個跟囝的分享,是跟亞囝講.
"解碼"能力十分十分重要,
沒法更新解碼能力的音响,會被淘汰。
但,更重要是建立品牌. 否則,無人聽你講.

…………

一如人材, 究竟係咩標準?

客觀是做出成績.精英班,名校,名大學,…

…………
加多一個笑話.
過去,亞囝偶然見数学老師出錯题目,或標準答案係錯.
居然,有同學可以答對.
有数學'好叻'同學 .連錯的題目都答對.
因為, 分数很重要, 找對標準答案才是关鍵.

……

多口一句,令郎已經擁有先進解碼晶片,線路,架構,
努力!

stillgood20 發表於 22-6-16 09:27

我上國內之前,替他寄了一對絕版喇叭,一部擴音機,2個珍藏版 headphones,20只耳機及mini amplifiers,后者部份是港產及國產。其他在當地或網上買。

回覆樓主:

Fintech is a game changer.

When many fintech people move from Amazon, Goldman, HSBC to Fintech companies, you know it is a thriving and lucrative industry.

shadeslayer 發表於 22-6-16 09:11
我諗係人才嘅定義太廣而已,一般人可能覺得最成功過5%嘅人口,或者2%嘅人口,已經係人才。你心目中的人才 ...

我冇睇 %,跟你說差不多,我反而覺得人才多的是,可惜伯樂太少,際遇各有不同,各有前因莫羨人。我為兒子有幸遇到三個伯樂感恩,他們的發掘及栽培是永遠的寶貝,用錢買唔到!

我只係認為畢業起薪點低,不是iBank,不做科技,都可以是真正人才,最重要係在職場如何努力上進,懂得尋找自己的定位及專業。

除咗香港政府近年反智趕走人才,全世界都要人才,香港做幾年,倫敦幾年,紐約幾年,上海幾年,再穩定下來都未遲。點會係香港死直,上國內、大灣區係天堂,去外國就PK,a bit simple and naive.。(這段是針對香港的大環境!)

ANChan59 發表於 22-6-16 12:11
我冇睇 %,跟你說差不多,我反而覺得人才多的是,可惜伯樂太少,際遇各有不同,各有前因莫羨人。我為兒子 ...

好耐之前唔係好掌握到 “education is not about knowledge, it is about lighting a fire.” 的含義。直至到亞女遇見到一啲好老師,睇得出孩子嘅專長,信任孩子嘅能力,推動到孩子興趣同埋自發努力,呢啲我諗就係你所講嘅伯樂。其實家長就係所有孩子嘅第一個伯樂,遇唔遇到其他伯樂,遇到啲乜嘢伯樂,都係緣份。

親戚一句「你的孩子係用錢谷出嚟的」我心裏面想回答嘅就係呢一句「各有前因莫羨人」。

女兒希望喺邊度落腳打工,我做家長只好任由她自己飛翔。女兒有得選擇,但看重的,好像是城市的整體文化。

shadeslayer 發表於 22-6-16 12:46

好耐之前唔係好掌握到 “education is not about knowl ...

最緊要有得選擇,而且任何人都有第二次機會,只要有目標方向,努力,始終會有不錯的成績,無必要跟其他人比較。

兒子自己知道冇First class honour,神速考牌洗底,自學Al,做新的業務開荒牛,食豬頭骨,睇中國及印度的(offshore)海外外判工作,每樣都不起眼,最後樣樣串起來疊加,就係與別不同,非常好的故事,headhunter 都眼前一亮。

你女兒的想法十分正常,叻女叻仔自然多選擇,可以揀幾樣試吓,然後才最後決定。

兒子決定出國,不少親朋戚友都擔心出面好難搵工,人工低,降級,學非所用⋯⋯ 我話已經有工等佢上班,又話稅重,冇啖好食,通漲高企,咁關心兒子,我都不識俾反應。當然一些見過世面的人,自然完全不同的看法,只有祝福和鼓勵,介紹contacts 給兒子,就算不需要,也多謝善意提醒。

題外話,兒子終於買了Arsenal 的季票,全季二十幾埸,3千多鎊,在 Director Box 後面,非常好的位置,好難買,非常興奮,比多次升職加人工更開心,開始融入當地生活文化。

stillgood20 發表於 22-6-16 09:27
這裡"解碼器"其實係"數字音頻解碼器Digital Audio Decoder". 單單解碼Decode唔難 (解碼速度當然有一定要求), Encoded Data正確解碼後都一樣. 難處就係Digital to Audio, 點樣還原本來的音質

cow 發表於 22-6-16 13:57
這裡"解碼器"其實係"數字音頻解碼器Digital Audio Decoder". 單單解碼Decode唔難 (解碼速度當然有一定要求) ...

一般 audio DAC is Digital to Analogue Converter.

我用來聽歌的是 DAP - Digital Audio Player.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 22-6-16 11:50
我上國內之前,替他寄了一對絕版喇叭,一部擴音機,2個珍藏版 headphones,20只耳機及mini amplifiers,后 ...
嘩! 陳sir都識.讚.收藏家!
我都用緊絕版喇叭(內外佢皆).
兩年前再玩Hifi,
二手購了一對30年前英國Celestion.
工廠已停產喇叭了.連復刻都唔會有,
原本查過係日本網站有售,忽然一天,香港有人出售,而且十分十分平宜.

賣家(白頭兄)帶埋老婆一齊交收.
好似送個妾氏走一樣.
我見白頭兄相當黯然.
多口問句, 為何割愛.
賣家聽朋友推介,換了新歡.
但自知新不如舊,奈何家中只可二選其一.

識花者原是有心人!

stillgood20 發表於 22-6-16 14:44
嘩! 陳sir都識.讚.收藏家!
我都用緊絕版喇叭(內外佢皆).
兩年前再玩Hifi,

你誤會呀,係兒子㗎,我唔識㗎,只係負責包裝,安排FedEx 速遞,手續費都冇得收。

他由中學開始玩,收藏及交換,有些是外國買返嚟,絕版喇叭就係德國買返嚟,amplifier 係法國買嘅。

ANChan59 發表於 22-6-16 13:31
最緊要有得選擇,而且任何人都有第二次機會,只要有目標方向,努力,始終會有不錯的成績,無必要跟其他人 ...

令公子溶入當地生活,可喜可賀。我有啲世侄,外國讀書又唔願,連去澳洲游學也不去,非常宅。

shadeslayer 發表於 22-6-16 20:35
令公子溶入當地生活,可喜可賀。我有啲世侄,外國讀書又唔願,連去澳洲游學也不去,非常宅。
...

阿仔一樣唔鍾意出去讀大學,因為覺得大學冇乜用,小學中學很多遊學機會,大學交換生冇興趣,海外實習非常有興趣,最後去咗紐約。