用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文長期不合格
樓主: jesswu
go

英文長期不合格  

jesswu 發表於 22-6-9 08:20
代友問。
其他科表現好好,除了英文。
快呈一,估計英文依然不合格。

欠英文,仍然級2x… 好厲害

LeeCC 發表於 22-6-27 12:48
有前輩教,睇下間中學用咩level的reader ,就大約知學校expect學生要有什麼程度 ...

點可以知用咩reader….

bananaGi 發表於 22-7-4 08:58
點可以知用咩reader….

書單

有些學校會在info day介紹用咩reader, 或者學校reading program用咩書

也可以問下讀緊的朋友

200904 發表於 22-6-10 11:11
回覆 jesswu 的帖子

我曾經試過一個方法,對我的女有好大得益,但真的需要堅持咯。爲時:一年。

呢套書超正 我買齊三套

回覆 Babylyly 的帖子

請問級15,平均分要幾多? Thanks.

hkgra 發表於 22-7-4 16:05
回覆 Babylyly 的帖子

請問級15,平均分要幾多? Thanks.

平均分92 (間間學校唔同喎)

英文科間中都會90 分㗎,小學有啲人英文好叻85 ,有啲人英文唔叻90。
分別在於大唔大意,但老實,一定係希望底子打得好,而唔係次次踩鋼線咁九字頭

回覆樓主:

呈分試吾係只計英文一科,英文差其他科強都可以拉到B1,同一道理,英文強但其他科弱都會去左B3。

如果小朋友吾抗拒日後以英文黎教,其實係可以嘗試英中。用英文做數理化,同學英文文法寫作係兩回事。想當年未實施母語教學之前,香港中學差不多都是英文中學,先吾理間學校嘅學生成績是否達標,始終每個學生接觸英文機會多左,普遍英語能力係比而家嘅高。

200904 發表於 22-6-10 11:11
回覆 jesswu 的帖子

我曾經試過一個方法,對我的女有好大得益,但真的需要堅持咯。爲時:一年。

邊度買?隨書付有音頻?

回覆 joe12211981 的帖子

好神奇,昨晚我還在和我女兒回憶她們小時候堅持一年的這件事。
我最近看到facebook經常推這套書的廣告,不過我是跟朋友那邊團購買的。

chitchit0520 發表於 22-9-7 10:46
請問這個音頻是買書送的嗎?就是One story a day嗎?

我記得one story a day 一共有三套,幼兒,小學,初中。我當時是參加網友的加拿大的網購。但我看見偉大的淘寶都有,且買書送音頻。(當然是每一個故事的音頻)這樣才能夠做到,聽說讀寫一體化呀

200904 發表於 22-9-7 10:52
我記得one story a day 一共有三套,幼兒,小學,初中。我當時是參加網友的加拿大的網購。但我看見偉大的 ...

最後喺香港買$299,買咗初中

joe12211981 發表於 22-9-8 17:57
最後喺香港買$299,買咗初中

堅持下去,必有成果!

jesswu 發表於 22-6-9 16:32
謝謝你。
老師講佢係2A生。但如果呈分好有機會上1C。
英文成績有D,總分C

其實英文唔合格都拿到2A嗎?band 1英中最低要求可能是A

醒目開學勳章

回覆樓主:

除非英文卷出得深,全級也有不少人英文不合格,否則呈分名次會比成績表名次低唔少,因為呈分是計standard deviation, 唔止x9甘簡單,如果全級大部份人英文也有75以上,而同學是僅僅合格,即是你距離mean有可能成20分,即是將呈分乘一個負數,一科英文都可以令呈分跌20名以上,由band1變band2, 甚至有的case變band3