用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文長期不合格
樓主: jesswu
go

英文長期不合格   [複製鏈接]

Jessy 發表於 22-6-14 14:49
可以介紹英文書給我嗎?女兒唔太喜歡睇英文書,佢只喜歡睇oxford reading tree 可以自己睇到level 9
但對其 ...

你女兒幾年級?

喜歡睇 ORT 冇咩問題啊,我覺得好好啊,ORT 好搞笑的
小朋友讀得開心最重要,先會進步快

ORT 一般比幼稚園學生睇
但是就算係低小,高小學生,甚至中學生使用都無可口非,畢竟學語言係冇法跳躍進步的

一般人學語言障礙係恥於睇低於自己年齡嘅書
所以就冇辦法前進了

jesswu 發表於 22-6-11 13:14
謝謝您  
羅氏應該都會考。不過係路程遠d

唔好介意,羅氏應該不適合,除左中文及中史外,其他科全部英文,我怕你朋友會吃力。

Jessy 發表於 22-6-14 14:49
可以介紹英文書給我嗎?女兒唔太喜歡睇英文書,佢只喜歡睇oxford reading tree 可以自己睇到level 9
但對其 ...

幾年班,初初可能要伴讀引佢有興趣自己看下去,尤其長少少的書因為通常開頭係introduction悶悶地。

Azzurro 發表於 22-6-14 15:59
你女兒幾年級?

喜歡睇 ORT 冇咩問題啊,我覺得好好啊,ORT 好搞笑的
小五
佢1-2年前睇晒ORT level 9之後搵唔到咩啱睇
希望每天開心渡過 ;-)

964000 發表於 22-6-14 21:42
幾年班,初初可能要伴讀引佢有興趣自己看下去,尤其長少少的書因為通常開頭係introduction悶悶地。
...
小五,應該唔駛我伴讀了卦

chitchit0520 發表於 22-6-14 20:37
Magic tree house呢?

即係下面呢套?沒看過呀!可以試試

https://buybookbook.com/products/magic-tree-house-boxed-set-01-28-28-books-paperback?variant=37607624212641¤cy=HKD&utm_medium=product_sync&utm_source=google&utm_content=sag_organic&utm_campaign=sag_organic&gclid=CjwKCAjw46CVBhB1EiwAgy6M4sJyokoaPeD_SsgQEgkTGr1a2y3sFwAZF3Uz22P9IEyQGUaRN4QRRxoCE8EQAvD_BwE

Jessy 發表於 22-6-15 00:35
即係下面呢套?沒看過呀!可以試試

https://buybookbook.com/products/magic-tree-house-boxed-set-01-28 ...

你未睇過唔好買全套
買少少試吓先,我女當年完全冇興趣

Jessy 發表於 22-6-15 00:29

小五都巳經少女,初小個D題材便會覺得幼稚,但你女的reading level 仍係外國初小程度,所以難揀書,以下呢啲初小讀物可能高小仍有興趣:

可以攪笑/comics入手先不抗拒英讀:
Storey Tree house
OLGA
Baby sitters club(比較少女漫畫)
David Williams (我見好多人鐘意但我女唔多欣賞)

Scholastic branch series本來好啱過渡chapter book但題材比較細個,因為係比外國初小小朋友作橋樑書,Eerie Elementary 同Dragon masters 可能高小仍有興趣可以試吓

Roald Dahl :excellent story teller一開始已吸引人讀下去,對高小Matilda , Charlie Factory,Witches 呢幾本應該還有吸引力

Classic Starts  (簡化版classics,外國初小讀物,我見本地學校高小也會作教材)- little women, Heidi, secret garden , Sherlock Holmes 呢啲啱女仔,仲有好多經典,淺得來題材一定不會幼稚。

我女以前老師教5 fingers rule , 如果一版有5個或以上字唔識就係本書太深,要揀過本,有時唔係深淺問題,係語感及reading stamina 問題,這個要看得多改善,由薄啲少啲字開始,初初睇完一本獎賞,咁大個唔肯伴讀,或者你都睇埋本書,同佢傾下內容,等佢有興趣D。

Magic tree house我女都係完全冇興趣,仲有A to Z Mysteries。當時聽人講小朋友喜歡睇依啲系列,貪方便買一套,結果阿女冇興趣幾乎冇睇過。所以建議咩書都好,第一次先買一本試下小朋友係咪真係喜歡同level是否適合佢閱讀。

回覆 964000 的帖子

前輩好詳細回覆,我睇完都獲益良多。

Raccch 發表於 22-6-15 09:55
Magic tree house我女都係完全冇興趣,仲有A to Z Mysteries。當時聽人講小朋友喜歡睇依啲系列,貪方便買一 ...

係呀,通常買一兩本試吓,啱先再買全套,不過有時都會初初話鐘意,睇睇下又話本本差唔多厭咗,激死,  好采套裝書好易賣返出去。

回覆 964000 的帖子

係呀,有時都好突然又冇興趣了,唯有希望阿細中意睇。朋友仔同學仔睇咩書都好重要,因為睇完佢地可以一齊討論內容,令佢哋更有動力睇書,想快啲追下一本的劇情。

Jessy 發表於 22-6-15 00:29

似乎你孩子問題係無興趣,如果伴讀可改善,why not?

964000 發表於 22-6-15 08:42
小五都巳經少女,初小個D題材便會覺得幼稚,但你女的reading level 仍係外國初小程度,所以難揀書,以下呢 ...

多謝晒你咁詳細列出來,我可以比多幾個選擇佢。

Storey Tree House 我有,但仔女都無興趣睇
Ronald Dahl我都有,仔已大部分睇晒,女就未開始睇因為佢覺得好厚好多字,我要再搵啲簿身啲入手先。

其他我再研究下先。

請問OLGA係咩樣?好似無見過

唔該晒你

Jessy 發表於 22-6-16 02:55
多謝晒你咁詳細列出來,我可以比多幾個選擇佢。

Storey Tree House 我有,但仔女都無興趣睇

初初要搵D薄薄地有圖畫的,Roald  Dahl的也有些比較短,George's Marvelous Medicine,magic fingers etc 100頁,動物做主角個D女可能會覺得幼稚,或者叫你仔介紹比女。
好多Chapter book有個問題,通常頭幾個chapter都係輔排和交待背景,初看的小朋友會冇耐性看,我之前介紹個幾本就係一開始就有令人想追看的內容,又有啲拍過戲有啲有musical, 有時係睇下點sparkle佢的興趣。
我女細個時初初都係我讀了開頭佢就自己追看下去。
OLGA係類似Tom gates個D多圖,少數係女仔做主角的攪笑書。

女兒對什麼主題有興趣?我的也是女兒,初小開始已訂閲Bayard嘅雜誌,也有睇ORT系列,慢慢按程度睇上去,培養睇英文嘅興趣。到四年班開始過渡chapter book 時係一個摸索階段,各系列中發現佢比較鍾意mermaid, magic, fairies 嘅故事,妳都可以試吓,例如Rainbow Magic,之後佢都有睇Dork Diaries, Malory Towers呢類以學校為背景嘅書,比較貼近佢哋嘅生活睇起來會有趣啲

964000 發表於 22-6-15 08:42
小五都巳經少女,初小個D題材便會覺得幼稚,但你女的reading level 仍係外國初小程度,所以難揀書,以下呢 ...
謝謝分享,我想問下有冇岩男仔(小三)睇既書介紹?我仔係只睇中文書,三國/十萬個為什麼系列/曆史人物系列/ 科學stem/福爾摩斯/ 世界歷史/地理都通通睇過不停。但只係英文書,佢完全冇興趣,除左要硬性的閱讀報告外,就永遠唔會去掂英文書。

學校只係教普通英文grammar 果d,語境係有但唔足夠,我已同佢補左1對1 net 傾下計果d,但始終想佢有埋睇英文書的習慣(有中文書的1/3興趣我已很安樂),唔知有咩書岩睇可以入門?

‹ 上一主題|下一主題