用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文長期不合格
樓主: jesswu
go

英文長期不合格   [複製鏈接]

200904 發表於 22-6-10 11:11
回覆 jesswu 的帖子

我曾經試過一個方法,對我的女有好大得益,但真的需要堅持咯。爲時:一年。

你呢招好好,難得這樣堅持
每日聽一故事,其實就是閱讀一種,就如聽audiobook, 再寫出來,等於練習writing, 其實只要肯寫,正如以前搵筆友寫信,便會進步。

有好條件加上識得教事過功倍,如果父母唔識英文都要搵人教先得,只靠學校真係只有半桶水,樓主友人情況應該要搵適合嘅程度長期去浸潤英文,補習一時半刻未必會即時及格。

培道好似今年已經全部英文班,似九龍B2女仔熱門學校哦

如果英文唔好,都係唔好揀果啲重英文嘅直資中學。阿仔班有repeater 都係英文唔好,上網課用中文講嘢,老師唔俾。

Lilynat2021 發表於 22-6-11 10:32
如果英文唔好,都係唔好揀果啲重英文嘅直資中學。阿仔班有repeater 都係英文唔好,上網課用中文講嘢,老師 ...

請問那間直資?

200904 發表於 22-6-10 11:11
回覆 jesswu 的帖子

我曾經試過一個方法,對我的女有好大得益,但真的需要堅持咯。爲時:一年。

多謝分享。
非常值得參考的方法

Lilynat2021 發表於 22-6-11 10:22
培道好似今年已經全部英文班,似九龍B2女仔熱門學校哦

培道初中數理科目皆以英文授教

https://www.chsc.hk/ssp2021/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=378

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/School_MOI_chi.html

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Admissions/FAQ_chi.html

常見問題 

問 :學校有沒有英文班? 學生每年會否重新編班?

答 :培道初中有三班英文班。除了中文、中史、普通話外,所有學術科目均以英語教學或以母語教學,並以英語輔助,進行延展學習活動。 每年學年完結,學校會根據學生能力及意願,如:英文科、數學及理科成績及教師意見等為有需要的同學重新編班,以配合學生學習的需要。  

問 :學校因應微調教學語言政策,將數學科及科學科轉為英語教學,且有三班甚至有更多科目以英語學習,學校有何配套支援這項改變?

答 :教學語言的改變由 2010 年中一開始,培道教師符合以英語教學的資格並接受各種培訓以過渡至英語教學,亦聘請額外老師支援是次改變。 為學生預備的配套包括留校參加英語戲劇活動及數理科延伸課程。目的是培養學生運 用英語的信心及加強其數理科英語詞彙及答題技巧。 本校的配套設計適切學生需要,開學至今效能顯著。2010年10月教育局校外評核組到訪對本校的配套亦予以肯定。  

問 :學校有沒有精英班?對於「資優」學生,有否相關政策加以培養?

答 :培道會按能力分班,根據學生其個人特質及潛能,分配合適的班別。此外,本校在各核心科目均有系統地設立「拔尖課程」,讓有更佳潛能的同學在特聘教師指導下有進一步的學習機會,擴闊視野。 我們也會觀察及根據學生的表現及各方面的成績識別「資優」學生,邀請數理資優的同學參與中一至中三的「寶石」計劃,而語文資優的學生則參加中二或中三「閃亮」計劃,訓練她們參加校外比賽,給予與領袖培訓,並且推薦她們參加特別的學習機會(大學舉辦的資優課程、考察、交流、講座、營會等)。  

問 :報名入讀培道的競爭是否激烈?

答 :培道每年收到自行收生報名人數每年大約五百人,爭取41個學額。

jesswu 發表於 22-6-9 21:43
謝謝您。
家長想考基崇,培基。

我小朋友考過,收1B學生。當然,我唔排除最終會call到1C或2A.

聖家書院自行都應該係收1B

jesswu 發表於 22-6-9 21:43
謝謝您。
家長想考基崇,培基。

不用客氣
基崇/培基 想提升成績 主收B1生
請問有無考慮羅氏基金

Poyau 發表於 22-6-11 12:11
不用客氣
基崇/培基 想提升成績 主收B1生
請問有無考慮羅氏基金

謝謝您
羅氏應該都會考。不過係路程遠d

chitchit0520 發表於 22-6-11 11:38
樓主已經係英文補習老師,相信已經有幫佢了

這位小朋友是親友不是學生

chitchit0520 發表於 22-6-11 11:38
樓主已經係英文補習老師,相信已經有幫佢了

傾開又傾有個人送仔女去補英文,呻考試都係唔及格,兩老又唔識英文,又想即時見效,區內間間走去試,重要係仔女資質又平庸,點極都唔明話間間都唔好。

chitchit0520 發表於 22-6-11 17:23
你無提點下佢咩?

一般分享下選校資訊,幫下蒐集資料。

學術上不會主動協助(對方暫亦無求助),怕教不好變吃力不討好,有損關係

jesswu 發表於 22-6-11 20:51
一般分享下選校資訊,幫下蒐集資料。

學術上不會主動協助(對方暫亦無求助),怕教不好變吃力不討好,有損 ...

你唔好介紹補習社添,好人難做,我試過介紹比朋友,最後周圍唱呃錢呃物,見面都面阻阻,以為我搵到大把利益。

英文唔好就唔好讀英中,勉強無幸福。唔好以為補習就得,語言能力其實都好睇天份。

964000 發表於 22-6-10 08:28

而家開始,每日睇半至一個小時英文書(fiction : non fictio ...
可以介紹英文書給我嗎?女兒唔太喜歡睇英文書,佢只喜歡睇oxford reading tree 可以自己睇到level 9
但對其他英文書全部都無興趣,我都唔知搵乜比佢睇
希望每天開心渡過 ;-)

英文津小都唔合格為何再勉強讀英中呢?

我仔band two學校,好多英文班的同學考最尾,但調去中文班就升返全級幾十名,何必浪費時間又打擊佢自信
希望每天開心渡過 ;-)
‹ 上一主題|下一主題