用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文長期不合格
樓主: jesswu
go

英文長期不合格  

jesswu 發表於 22-6-9 21:43
謝謝您。
家長想考基崇,培基。
冇B1都好難搞,尤其培基都未必有得in,見又要英文in,加油啦。

jesswu 發表於 22-6-9 21:43
謝謝您。
家長想考基崇,培基。

這兩間好著重英文⋯⋯

jesswu 發表於 22-6-9 08:20
代友問。
其他科表現好好,除了英文。
快呈一,估計英文依然不合格。

間小學本身弱勢

加上好多Band1和Band2A中當好著重英文,可能要調整一下目標

gracelam 發表於 22-6-9 16:44
英文writing咁短時間好難大躍進,單對單補習,或者得閑背吓罐頭句。

呈分試加油!

謝謝鼓勵
而家努力學返作文,希望盡下人士

SawMo 發表於 22-6-9 08:48
可以考慮培道
培道張校都想追入EMI,繼而進軍B1C/B, 自行點會自降要求呢?

jesswu 發表於 22-6-9 08:20
代友問。
其他科表現好好,除了英文。
快呈一,估計英文依然不合格。
我唔兜圈,直接啲回應,係!

jesswu 發表於 22-6-10 00:57
謝謝鼓勵  
而家努力學返作文,希望盡下人士

而家開始,每日睇半至一個小時英文書(fiction : non fiction 8:2) ,包佢半年內會有明顯進步,好過日日補習,佢要攞返個語感。
佢reading level如何?女仔書我比較熟可以介紹。

JojoDad 發表於 22-6-10 07:16
培道張校都想追入EMI,繼而進軍B1C/B, 自行點會自降要求呢?

培道巳是在九龍城區比較次熱的選擇了。

964000 發表於 22-6-10 08:28

而家開始,每日睇半至一個小時英文書(fiction : non fictio ...

謝謝您。會鼓勵下小朋友多閱讀
小朋友可能差開,對英文興趣一向唔大。
我見英文差的小朋友,爲左睇片YouTube 都硬食要睇英文(多數外國英文YouTube 片好睇過本地果d),但呢位小朋友都好抗拒英文,連睇片都揀粵語channel。
reading尚可,因爲有multiple choice揀,常用排除法答題都中。
listening都ok,因為一般d 錄音片段講得好慢。
oral麻麻,永遠短答,講多句都難。
grammar有得死讀好少少,但如果一兜個彎問又會唔識。

呈分試排名可俗稱為「999632」,即各科比重為中文、英文、數學各佔9;常識佔6;視藝佔3;音樂佔2

當你英文 50分,其他課全部 100分

中文 100x9, 900
英文 50x9, 450
數學 100x9, 900
常識 100x6, 600
視藝 100x3, 300
音樂 100x2, 200
3350/38 就是平均分 88.15

在地區小學確實可以排二十幾名吧,但是要其他科全部幾乎滿分。。
RO 應該睇唔到個別科目成績吧?

全部鐘意英語的人都係從睇書起頭
而唔係依靠補習/ 攻作業

多去圖書館睇英語書(簡單無所謂,圖畫書都可以),要英語差都好難

jesswu 發表於 22-6-10 08:37
我見英文差的小朋友,爲左睇片YouTu ...

成個問題,係語感問題,通過閱讀可改善,其實英文書好多款,幾有趣都有,由淺開始,佢先要刻服不抗拒。

jesswu 發表於 22-6-10 08:37
我見英文差的小朋友,爲左睇片YouTu ...

其他人鼓勵睇英文書係好,但對一個唔喜歡英文GE小朋友去起步睇英文書係一毎問題。特別係家長都唔係英文好的情況下就更困難。

唔講呈分,到中學DSE一樣係問題。 以自己小朋友經驗,你朋友可以試下搵一種"非學校課程"的英文恒常課程(常見有英國文化協會,但其實好多"補習社"都有呢課程.)。
最低限度,等小朋友唔抗拒英文先再講睇英文書或者再報其他補習改善英文成績。

JojoDad    發表於 22-6-10 13:27

Azzurro 發表於 22-6-10 08:44
呈分試排名可俗稱為「999632」,即各科比重為中文、英文、數學各佔9;常識佔6;視藝佔3;音樂佔2

當你英文 ...

唔好話分科RO/成績。
就算總呈分RO,中學都係睇唔到。自行時,中學都只可以睇到報自己學校的考生相對排名。

又因為中學睇唔到分科RO/成績,所以音樂/視藝都成為另一個戰場。

小朋友普通津校,幾年前轉咗一間EK網友話係學店喺新開私校,活動教學,小朋友開心,但最重要係英文教學,同埋語景,當時諗法係,小朋友平時補習都要幾千蚊,真接比學費好過,真係要英文好都係要日日聽講寫,呢間學校小朋友就算成績唔好果啲都死剩把口。

回覆 jesswu 的帖子

我曾經試過一個方法,對我的女有好大得益,但真的需要堅持咯。爲時:一年。
我買過一套 ONE STORY A DAY, 一天一個故事,故事内容不長。我讓女兒先盲聽一遍,然後根據記憶用英文把故事内容寫下來,不用全部詞匯句型跟足原文。然後再讀返原文給我聽。看看自己的理解是不是正確。

這樣,聽力,閲讀,寫作都有練習。一天一個,最多用時半小時。但貴在堅持,這一年,無論有無功課,寒暑假,我們都有堅持。小朋友甚至在旅行前,都提醒我要帶好音頻,她們自己也帶好那本專門的聽力故事日志。

從第一天的只有寥寥數句,到最後一天的添油加醋的慢慢兩大頁。英語能力有了肉眼可見的進步。

BB-Tiger    發表於 22-7-12 01:19
rsx    發表於 22-6-13 08:52

如果屋企許可,可選直資同時有中英文班,然後搵私補,如果佢達標,就可升番英文班,如果唔得,都可以繼續讀中文班

worldcat 發表於 22-6-10 09:43
唔好話分科RO/成績。
就算總呈分RO,中學都係睇唔到。自行時,中學都只可以睇到報自己學校的考生相對排名 ...
唔駛講分科或總RO,其實自行要交小5、6成績表,現左形就有機會in 都無。

200904 發表於 22-6-10 11:11

我曾經試過一個方法,對我的女有好大得益,但真的需要堅持咯。爲時:一年。
好好既分享

200904 發表於 22-6-10 11:11

你呢招好好,真係好值得借鏡(emoji)
絕對好過補習