用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基職員收賄
go

[其他] 英基職員收賄 [複製鏈接]

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/779317/%E8%8B%B1%E5%9F%BA%E8%81%B7%E5%93%A1%E6%B6%89%E5%8F%97%E8%B3%84%E5%8A%A9%E5%8F%96%E9%8C%84-%E5%8D%87%E5%AD%B8%E5%B0%88%E5%AE%B6%E6%96%99%E5%B1%AC%E5%86%B0%E5%B1%B1%E4%B8%80%E8%A7%92-%E5%B1%A2%E8%81%9E%E8%B3%84%E6%AC%BE10%E8%90%AC%E8%B5%B7%E8%B7%B3
   2    0    1    1

https://www.icac.org.hk/tc/press/index_id_1351.html

回覆 poonseelai 的帖子

唔使interview嗎?反而想知個admin officer 點樣guarantee 學位? 唔係要過校長同老師嘅咩?同埋點解D家長寧願比賄款, 都唔俾錢買NR?
我睇完呢單新聞之後個頭好多問號⋯lol

文章提到賄款二至十萬不等

Debenture 要50萬

而家吿埋家長,10個家長分分鐘要負刑責

學校做得好好,主動報案去ICAC

回覆 glo000 的帖子

以為是其他家長告發⋯lol原來喺學校?

sabsab122 發表於 22-6-8 21:39

以為是其他家長告發⋯lol原來喺學校?

英基係提供全面協助,冇話係佢報案

Jane1983 發表於 22-6-8 21:28
而家吿埋家長,10個家長分分鐘要負刑責

我有興趣知道嗰八個小朋友點算,係咪仲可以繼續讀

回覆 mandy_ng207 的帖子

我唔知詳情,不過一來未定罪,二來牽涉到小朋友的嘢,校方會小心處理,應該唔會要佢地退學或者點樣。
為入學賄賂校職員,呢d行為真係要不得,對其他考生和他們的家庭唔公道。

mandy_ng207 發表於 22-6-8 22:17
英基係提供全面協助,冇話係佢報案

學校在得悉事件之後,校方已進行內部調查及通知廉政公署,並全力配合調查工作。

間唔時就有呢d新聞,我記得幾年前維記都有試過,送大禮

sabsab122 發表於 22-6-8 20:54
回覆 poonseelai 的帖子

唔使interview嗎?反而想知個admin officer 點樣guarantee 學位? 唔係要過校長同 ...

唔明點運作,乜admin咁大權

glo000 發表於 22-6-8 22:37
間唔時就有呢d新聞,我記得幾年前維記都有試過,送大禮

無記錯维記那次係一個副校收了一份昂貴礼物,好似最後判無罪,同今次個案唔同。

mandy_ng207 發表於 22-6-8 22:18
我有興趣知道嗰八個小朋友點算,係咪仲可以繼續讀

幾年前美國大學職員收賄收生,無叫學生退學

回覆樓主:

估唔到係佢,不過佢似乎都記得學校同啲老師信任。其實幼稚園都唔係咁難入真係唔明啲家長

bluepand 發表於 22-6-9 06:58
估唔到係佢,不過佢似乎都記得學校同啲老師信任。其實幼稚園都唔係咁難入真係唔明啲家長
...
一條龍之後都好難入
今年N冇入到加埋都唔知有冇10個

ARYAT 發表於 22-6-9 08:50
一條龍之後都好難入
今年N冇入到加埋都唔知有冇10個

唔係喎,之前有個家長分享佢N無都入咗WKS,不過係waitpool入。
小學嗰邊移民潮仲勁,等咗幾年嘅人好多今年已經有位。
呢班家長後悔已經太遲⋯⋯

維記果單係已經讀緊的學生家長送禮比校長,話係d名牌用品。表面上係無明買明賣的賄賂,最後吿唔入。當年維記亦無炒個校長,係好似調咗職,案件塵埃落定後有無秋後算帳就唔清楚。

mandy_ng207 發表於 22-6-9 09:16
唔係喎,之前有個家長分享佢N無都入咗WKS,不過係waitpool入。
小學嗰邊移民潮仲勁,等咗幾年嘅人好多今年 ...

我估你講我,不過我無要到個位,因為已經去第二間IS settled down。當年好多wks playgroup既家長都好嬲,因為未轉through-train前,有心係esf wks kinder 既家長都會join playgroup, 未through train前亦絕大部份會入得返kinder。第一年就多左好多因為through-train而apply但無上過任何esf playgroup既既家長有kinder offer, 反而上左年幾playgroup既loyal families 無offer.

其實比人拉個人係負責好多admission既野。可以透過讀緊既家長問佢waiting排第幾,當年wait pool offer都係靠打電話比我,我reject都係電話講就算,唔會email black and white,我覺得佢要出古惑唔難。

‹ 上一主題|下一主題