用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基職員收賄
樓主: poonseelai
go

[其他] 英基職員收賄

nunupipi 發表於 22-6-9 12:52

我估你講我,不過我無要到個位,因為已經去第二間IS settle ...

哈哈,其實我唔記得係邊一位家長㗎,淨係記得有人講過自己等到位,係N無。
多謝你分享多少少ESF WKSK 嘅運作。
其實喺one form, through train 之前,成日都有人講ESF鍾意收某間幼稚園嘅學生,鍾意收出邊學生唔收自己幼稚園學生之類,中間有冇人出蠱惑,其實作為一個普通家長亦難以得知。相信經過今次事件之後, ESF定會檢討佢哋嘅收生機制,盡量確保公平!

mandy_ng207 發表於 22-6-9 09:16
唔係喎,之前有個家長分享佢N無都入咗WKS,不過係waitpool入。
小學嗰邊移民潮仲勁,等咗幾年嘅人好多今年 ...

我諗應該總會有N無入到去既,不過依家比人踢爆N無都有分, 真N無定假N無

只係想帶出真N無想入去,比想像中更難

我都有比小朋友上PLAYGROUP ,Level 1-3 都上足....但最後都係決定買NR,
依家入左whapps Group 發現8-9成都係有priority, 咁可能真係有的n無冇入group or 唔出聲

但呢1-2個week 入group 收call waiting 好似都係拎FP

ARYAT 發表於 22-6-9 14:46
我諗應該總會有N無入到去既,不過依家比人踢爆N無都有分, 真N無定假N無

只係想帶出真N無想入去,比想像中更 ...

By statistic , 傳統起碼一半人有sibling priority , 而家高班又不停插班,細嘅又有priority插隊,更高比例唔奇。
以前冇龍時Y1都收返九成幾幼稚園生,不過分batches收,攪到家長好焦慮。
Playgroup不嬲都話明冇幫助,而且口卑一般,除非住得近,以前唔係咁多人join。
以前有班siblings, 因為有priority,幼稚園反而讀其他,一條龍之後佢哋join返ESF kinder, 所以N無又更又加難了。
不過而家小學又多人移民走,其實插班易咗,讀開其他IS先等插班通常都pass,relax.

964000 發表於 22-6-9 15:13
By statistic , 傳統起碼一半人有sibling priority , 而家高班又不停插班,細嘅又有priority插隊,更高比 ...

講真wks口卑真係一般,唔係龍時真係唔多人爭,上playgroup時都係kinder既老師,嗰啲老師亦會負責interview, 係咁講好想見返成班playgroup小朋友係kinder, 比左太多幻想比家長,如果唔係啲家長點會咁嬲。

nunupipi 發表於 22-6-9 16:45
講真wks口卑真係一般,唔係龍時真係唔多人爭,上playgroup時都係kinder既老師,嗰啲老師亦會負責interview ...
今年Interview 果個唔係係wks 入面既老師....我初初都已為係佢地自己in 返我個組interview係咁....其他唔知

nunupipi 發表於 22-6-9 16:45
講真wks口卑真係一般,唔係龍時真係唔多人爭,上playgroup時都係kinder既老師,嗰啲老師亦會負責interview ...

以前playgroup係外判的,老師不同,之後聽有些TA會做playgroup, 乜原來而家kinder老師也做playgroup嗎?咁小朋友在熟悉環境見到熟悉的人會有幫助的。

「係咁講好想見返成班playgroup小朋友係kinder」啲外國人係好鐘意講呢啲「客套說話」,不要太認真。

964000 發表於 22-6-9 17:56
以前playgroup係外判的,老師不同,之後聽有些TA會做playgroup, 乜原來而家kinder老師也做playgroup嗎?咁 ...

關乎小朋友讀書,又講左咁多次,好難唔認真

我小朋友In都幾年前啦,以前同依家又可能唔同左玩法,嗰時仲好多expats, 都未咁注重foreign passport。

mandy_ng207 發表於 22-6-9 14:24
哈哈,其實我唔記得係邊一位家長㗎,淨係記得有人講過自己等到位,係N無。
多謝你分享多少少ESF WKSK 嘅運 ...

你係咪講梗我呀? 我就係真真正正n無,連fp都冇。
初初入左active waitlist, 我都係最近先收到wks offer, 其實我仲識幾個n無都有offer.
我地入form時個admin已經走左,係central application, 唔係覺得我地做假呀ma???

Falcon媽媽 發表於 22-6-9 18:38
你係咪講梗我呀? 我就係真真正正n無,連fp都冇。
初初入左active waitlist, 我都係最近先收到wks offer,  ...
ICAC個網有哂家長名

ARYAT 發表於 22-6-10 08:40
ICAC個網有哂家長名

我係今年入既家長,唔係佢mention既年度

Jane1983 發表於 22-6-8 21:28
而家吿埋家長,10個家長分分鐘要負刑責
行賄證據確鑿,洗定個囉柚都得。為咗小朋友入乜嘢幼稚園而坐監,啲家判斷力的去晒邊度?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

賄賂職員入學唔係講咁簡單,當中係有門路的。有心人點樣搵到條門路,搭到線去受賄職員度,邊個會收錢,比錢邊個有用,當中好多學問,唔係攞袋錢行入去就得。
只好講唔係個個為人父母都有操守,犯法唔一定係一時lapse in judgment。

好多年前,有個在工作上有少少利害關係的同行,教我可以接近邊個,一齊聚會飲茶灌水,靠擦住佢拉關係,可能入到某校。呢d希望工程雖然不是行賄,但果種心力的投入絕對唔係講笑,唔係犯法的話,肯定比10萬8萬無咁傷神。
我考慮後,寧願用d精神時間栽培自己小朋友,但同行最終係如願以償,小朋友入到該校,無白費佢賠笑臉奉承有力人士。

Jane1983 發表於 22-6-14 19:24

好多年前,有個在工作上有少少利害關係的同行,教我可以接近邊個,一齊聚會飲茶 ...

強扭瓜不甜。找學校和找伴侶有點相似,講緣份,不能太免強。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-15 12:22

其實搵學校係一個matching game, 學校有經驗邊D學生會fit in well(包括社交和學術),勉強冇幸福。
個啲靠勁補/overdrill /overperform而入到的,也未必是好事,可能mismatch

964000 發表於 22-6-15 13:21
其實搵學校係一個matching game, 學校有經驗邊D學生會fit in well(包括社交和學術),勉強冇幸福。
個啲 ...

可能係啩!仲記得我仔未考到新學校之前,我打過去Admissions問排隊位置,個Officer好好,同我傾咗好耐,話俾我知學校對插班生嘅要求,叫我好好準備。佢話佢學校收返嚟嘅同學九成九都有某種特質嘅,佢一定唔會揀錯!佢嘅說話有幾真,就要等我仔入咗學先知啦

回覆 964000 的帖子

but ESF is non-selective

shadeslayer 發表於 22-6-15 12:22

都係。爭取和勉強係有分別。

mandy_ng207 發表於 22-6-15 14:30

可能係啩!仲記得我仔未考到新學校之前,我打過去Admis ...

佢哋憑經驗覺得小朋友啱唔啱間學校

Falcon媽媽 發表於 22-6-15 14:35
回覆 964000 的帖子

but ESF is non-selective

講緊general的情況
不過ESF Non selective 意思都要pass到assessment先有位就收,不用揀最高分才收。
但年中都有人pass唔到, 其實某程度上巳經select咗。