用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AISHK 升學考慮
go

[小學] AISHK 升學考慮

囝囝幸運地收到幾個IS offer, 最後很大機會會選擇AISHK,入 2023 reception。

想問問existing parents, 你哋係咪都target 到澳纽升學?如果最後決定留港或到其他海外地區升學,有邊方面要特別注意?

想請問一下,除咗AISHK仲有其他邊幾間?最後點解揀AISHK?

a_bah0704 發表於 22-6-6 19:11
囝囝幸運地收到幾個IS offer, 最後很大機會會選擇AISHK,入 2023 reception。

想問問existing parents, 你 ...

AIS 考11月ib, 去澳州以外大學可以放半年假才上大學

nerochar 發表於 22-6-8 00:45
想請問一下,除咗AISHK仲有其他邊幾間?最後點解揀AISHK?

另有NAIS, ICS offer.  三間都從"用家"家長朋友得到正面評價,我都十分喜歡。最後,根據車程時間及因囝囝有speech delay AISHK那邊學習氣氛較輕鬆而作最後決定。

poonseelai 發表於 22-6-8 07:26
AIS 考11月ib, 去澳州以外大學可以放半年假才上大學

謝謝分享。此外,有想過在小朋友高小或初小可以應付較長車程時再考慮是否因應長遠升學考慮再轉校。澳洲學制轉其他學制有沒有特別困難?

E,咁快有得in ,有offer 啦?

Tutor_kong 發表於 22-7-22 00:25
E,咁快有得in ,有offer 啦?

Jun 21 apply, end May 22 interview (group in), 5日後有offer.

回覆 a_bah0704 的帖子

NAIS & ICS 係插班?

Falcon媽媽 發表於 22-7-22 09:45
回覆 a_bah0704 的帖子

NAIS & ICS 係插班?

No

a_bah0704 發表於 22-7-22 09:55
No
how old is your kid?

Falcon媽媽 發表於 22-7-22 10:02
how old is your kid?

Born at end 2018.

Interview 難吾難? 大吾大機會入?我報左2024 reception ah ,好緊張因為最心儀呢間,好適合呀仔,thanks ~

Tutor_kong 發表於 22-7-27 01:14
Interview 難吾難? 大吾大機會入?我報左2024 reception ah ,好緊張因為最心儀呢間,好適合呀仔,thanks ~
...

小朋友自己interview, 小组的,家長在canteen等。我諗最緊要小朋友唔怕陌生能聽懂英語指令是最基本。家長沒有什麼可準備,make sure小朋友interview前瞓得夠當天令小朋友心情好已可。

a_bah0704 發表於 22-7-27 08:46
小朋友自己interview, 小组的,家長在canteen等。我諗最緊要小朋友唔怕陌生能聽懂英語指令是最基本。家長 ...

你小朋友英語好好?係咪都識對答?

Tutor_kong 發表於 22-7-27 13:00
你小朋友英語好好?係咪都識對答?

我囝有speech delay,平時屋企學校英語對答, 但面對陌生人通常switch 去mute mode(雖然有時又肯講,但當天不在場所以不知道囝有冇對答)。  但佢好貪玩,所以每次interview唔使我叫佢會自己跑去同人玩,亦都肯跟instruction做嘢。

決定走IS路後,學前班我即轉全英的,在家也偏向用英語溝通,就等IS學位落實後再慢慢轉台。

請問樓主點解選擇AISHK ? 我地都諗緊報唔報?

bobo1219 發表於 22-8-13 07:13

1 地點方便,唔想4歲小朋友每天舟車勞頓。如果將來想轉校到較遠地區IS等小朋友高小時再轉也可。
2.  student mix.  AISHK 和NAIS在這點比較優勝!
3.  認識兩個family子女都在AISHK就讀,他們對AISHK評價不錯,小朋友都能做到開心學習。

bobo1219 發表於 22-8-13 07:13

我見你舊post俾咗NR入咗ESF.  你喺諗緊由esf轉AISHK? 好奇點解有此諗法?

仲掙扎緊 唔知esf 係咪真係適合 同埋想多d student mix

主要升澳洲為主,(可能英美五月未出offer?)