用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 果個Ms CheXXg 甚麼故事班
樓主: Jean1769
go

果個Ms CheXXg 甚麼故事班   [複製鏈接]

RockMusicLover 發表於 23-1-10 01:49
谷「學術」易,建立自信才極之困難,被催毀再重建更是莊上加難,身為父母唔好咁易被他人「恐嚇」到。
...

其實我咁多年來都唔明點解咁多人報面試班。

若果說父母都冇時間教小朋友、或者讀券幼主觀覺得同私幼有差距,一定要假手於人....... 咁要谷學術,我情願報 phonics、 GAPSK;要建立自信,報領袖班學合群,報朗誦、報音樂上台比賽;再唔係報多幾間直私 interview 做熱身。

如果有特定方法令小朋友入到神校,私幼用緊啦,幾時輪到街外面試班。根本連呢班導師既 qualification 都唔知,就送小朋友去,對佢地心理上造成傷害冇人知。

面試班根本三不像、亦係多餘。

https://ibb.co/NxSMTdq

金撈張不挑學生?大家點睇

Jean1769 發表於 23-1-10 14:06
https://ibb.co/NxSMTdq

金撈張不挑學生?大家點睇
好奇睇左佢 fb 幾條片,叫個小朋友背書 ja ma... 兒童合唱團背成篇意大利文都係用個令月搞掂,上得台表演。
佢公司註冊地址又唔出、qualification 欠奉、 whatsapp screencap 又唔知真假..... 唉~

993rs 發表於 23-1-10 13:34
其實我咁多年來都唔明點解咁多人報面試班。

若果說父母都冇時間教小朋友、或者讀券幼主觀覺得同私幼有差 ...

同意,雖然我都要利申,我都有幫細路報過(唔係呢位),如果你有閒錢,無時間,拎下tips 無蝕底,想細路試下習慣快問快答既情景,想知道下點備戰又懶得自己搵答案,又或者似我細路當年性別巨星,想用人地把口講點解去學校面試係個個小朋友都會做,係好平常既野,咁報面試班並不一定是洪水猛獸,同以前考公開試,明明中學有教但都仲報補習天皇慌死蝕底係一樣,你覺得幫到咪去囉。

但大前提是不應報左讀左仲令家長和細路精神緊張,自信受挫,咁樣你想佢再重拾自信是極之困難的。我既經驗並不是在面試班發生,而是一般唱歌跳舞班,結果我quit都quit唔切,傷害已成…搞左好耐才令細路重拾唱歌跳舞的真正樂趣,全因個老師又講過類似既野,所以路過搭句咀,大家共勉啦。

回覆 RockMusicLover 的帖子

對慢熱向小朋友可以係好機會預先熟習下咩係面試,但非必要投資項目,因家長都可自己做功課為小朋友預備,當然有人選擇外判亦無問題。
前提係要搵好老師,幫助到小朋友建立信心同正面態度,家長亦要配合,曾經面試後見過家長係學校外罵小朋友表現唔好唔出聲……我相信呢d case 搵幾多個名師都無用

又話唔buy佢的家長玻璃心啦

Jean1769 發表於 23-1-28 21:42

連校名蔡繼有個"有"字都寫錯。

Jean1769 發表於 23-1-28 21:42

仲有神徒家長都話面試第一輪被foul嘅就係玻璃心嘅人

rchan1 發表於 23-1-29 22:30
仲有神徒家長都話面試第一輪被foul嘅就係玻璃心嘅人

係,真係乜人有乜客

Jean1769 發表於 23-1-30 15:55
係,真係乜人有乜客
佢D信徒都好得人驚, 真係當局者迷, 不過都係唔好成日提佢, 費事幫佢賣廣告
‹ 上一主題|下一主題