用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科求意見
樓主: serinac
go

中四選科求意見 [複製鏈接]

回覆 saetang 的帖子

我當年數學好,因為有蓋教署印的計算機借左畀個退左校嘅女同學,自己用部無印嘅所以ce被扣分得個B,但chem一啲都唔掂,當時因為全班同學都唔妥個chem老師,無讀過chem, 當然責任都係自己無知身上。

請問樓主女女讀緊邊間中學呀

serinac 發表於 22-6-8 11:48
每個網友給出的意見我都有認真考慮,包括以前其他網友回應類似選科的貼子。今次係女全級測驗的成績出咗,P ...最近佢曾經提過話想讀Law ,但我同佢講讀 Law要好高分,要加陪努力才有機會……

讀完大學4年(即是完成LLB),要再完成1年PCLL 課程,再實習1至兩年才能成爲事務律師或大律師。入唔到PCLL的,一般會做para-legal,或者轉行。你不妨認真搞清楚這是否你女的方向。有方向就較容易選科。始終報讀法律,中英文是重點。這兩科一定要好。然後考慮大學的其他入學要求。香港有3所大學教授LLB2021lower quartile收生分數約爲 (6科無加權):

城大 :25

中大 :30

港大 :32

分數當然是王道,但這也要看個別學生的情況。假如情況許可,而你又知道大學選科的方向,現階段應該選擇一些對將來工作更有利,對培訓自己更有效的DSE科目。

ok_ko 發表於 22-6-9 14:38
讀完大學4年(即是完成LLB),要再完成1年PCLL 課程,再實習1至兩年才能成爲事務律師或大律師。入唔到PCLL ...

中英文應該係阿女嘅強項,佢定嘅目標相當高。

恕我無知,我真係冇朋友做律師,請問para-legal 係做什麼工作?至於你話轉行,點解要轉?搵唔到工作?或者可以轉啲乜嘢?

不好意思,太多問題

2jkidsfather    發表於 22-12-14 17:36

serinac 發表於 22-6-9 14:47
中英文應該係阿女嘅強項,佢定嘅目標相當高。

恕我無知,我真係冇朋友做律師,請問para-legal 係做什麼工 ...

Para-legal 即是律師行的師爺。我只是舉個例子而已。當然律師行還是有其他工種。

就我以上所講,假如LLB畢業成績不夠好,入不了PCLL。同學們已經不能做律師了。只能做律師以外的工作。

其實一個LLB畢業的大學生,就是經過4年律師訓練的大學生,點都有野做嘅。我見過的例子如銀行,公務員,紀律部門,甚至從商。10A都沒有讀PCLL。做完港姐,一樣做法律顧問(但唔係律師)。

我開始時回答你的主要原因,是提醒你不要想當然的以爲LLB一定很難入。假如你女中英都有5*,兩科已經有12分。以城大爲例,lower quartile 是25分。就是說剩下的4科能取13分已經可以入讀了!

ok_ko 發表於 22-6-9 15:07
Para-legal 即是律師行的師爺。我只是舉個例子而已。當然律師行還是有其他工種。
就我以上所講,假如LLB ...

明白,可以多啲野同阿囡傾下,謝謝(emoji)(emoji)

ok_ko 發表於 22-6-9 14:38
讀完大學4年(即是完成LLB),要再完成1年PCLL 課程,再實習1至兩年才能成爲事務律師或大律師。入唔到PCLL ...

想請問,中文對入行重要嗎? 我見有不少人在外國讀Law,英文非常好,但中文讀寫方面就麻麻(eg. 我仔表姐考約初中程度的中文alevel有A,無A*),他們將來回流,又難唔難入到行?還是英文一科好已經足夠入行?

英文好就讀history
唔好就讀econ

jaycee_mami 發表於 22-6-11 09:41

想請問,中文對入行重要嗎? 我見有不少人在外國讀Law ...

入行係咩意思?已經拿了外地的執業律師資格,然後想囘港執業;還是在外國讀法律,畢業後想囘港做律師?假如是前者,要考大律師工會的執業試。英文重要過中文得多。假如是後者,先唔好講入行。要入到PCLL先。入到就其實同本地畢業無咩分別。一般PCLL收生看GPA。要求本地的GPA會較低。外地畢業的一般要second upper。這應該不難。難的部分是PCLL説明在大學要修畢11core subjects,然後再加3個本地課程,即共14個課程。所以一心要回流的,選擇課程就會盡量跟住這14個課程走。假如缺了,就要回來考paper(s)3個本地課程基本上一定要回來考。11core subjects,一般都不能在外面全部完成。外國大學有自己的core,你只能在剩下的elective裏運作。所以起碼要回來考6-8papers

我認識兩個世侄,都是這樣拿了香港執業律師資格。都要有計劃。考paper不用你已經畢業。就是說你讀緊year 1,你有本事可以係聖誕假囘港考試(open book的)。3個聖誕後,他們都能在畢業前考完欠缺的subjects。拿了second upper,入了香港的PCLL。這情況,中文不重要。

ok_ko 發表於 22-6-13 11:10
入行係咩意思?已經拿了外地的執業律師資格,然後想囘港執業;還是在外國讀法律,畢業後想囘港做律師?假如 ...

明白了,謝謝你的詳細解答,thanks a lot  
‹ 上一主題|下一主題