用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科求意見
樓主: serinac
go

中四選科求意見 [複製鏈接]

serinac 發表於 22-6-6 08:57
先多謝你的意見(emoji)(emoji)

阿女今個星期才會知道 phy Chen bio 的

我無提議你選中國文學、Bio 和History,是另一位吧!
你最緊要問清楚你囡囡意願,再根據自己能力,由佢自己做決定!

你囡選Chem是因為自己興趣和能力,還是因為位多?你總是提到Bio會深,Chem 難道不會嗎?

bbc2018 發表於 22-6-6 09:09
我無提議你選中國文學、Bio 和History,是另一位吧!
你最緊要問清楚你囡囡意願,再根據自己能力,由佢自 ...

不好意思,搞錯左(emoji)(emoji)

現時嘅DSE Chem 係咪比當年中5深很多?我印象中有唔少計數,還是我混淆咗中5同 A-Level嘅課程……

serinac 發表於 22-6-6 09:20

現時嘅DSE Bio 係咪比當年中5深很多?我印象中有唔少計數,還是我混淆咗 ...

我自己有讀A-level Phy, Chem bio. 其實無論Bio, Chem 和 Phy 都比會考深好多
不過A-level 最大問題,其實是時間問題

你囡囡B1A學校,如果學校又注重理科的話,相信中三課程,chem, bio 已經提早教咗些啦!

或者你自己上學校官網了解下,你囡囡學校chem開咁多位,之後多人drop 嗎?不過之後因通識科關係,drop科不易,要自己想清楚,你囡會修M1/2嗎?

bbc2018 發表於 22-6-6 09:28
我自己有讀A-level Phy, Chem bio. 其實無論Bio, Chem 和 Phy 都比會考深好多
不過A-level 最大問 ...

昨晚我都有同佢分析,通識科原本係佢哋學校嘅強項,而家基本上只係pass同唔pass嘅分別,剩低嘅三科選修課就顯得好重要,中國文學全港只有一千人左右考試,要攞高分不容易,如果因為選錯科而要 drop的話,將來大學揀科就會非常困難……

佢自己話將來冇乜興趣做老師,究竟主文還是要兼顧理科?頭痛中……

所以叫佢認真啲、好好地諗諗自己的興趣和能力。

serinac 發表於 22-6-6 09:20

現時嘅DSE Bio 係咪比當年中5深很多?我印象中有唔少計數,還是我混淆咗 ...
我見屋企位年輕人已經完成大半Bio課程,唔見有好多計數。宜家Bio係介乎CE同AL之間,有啲課題如respiration 的Kreb’s cycle,印象中以前係AL, 但有啲課題,會接近CE level.

小豬脾 發表於 22-6-6 09:57
我見屋企位年輕人已經完成大半Bio課程,唔見有好多計數。宜家Bio係介乎CE同AL之間,有啲課題如respiration  ...

Sorry, 我先前寫錯咗,應該係Chem 比較多數計

其實係想比較下現在的DSE Chem 是否比當年的CE 的Chem 深?可否給些意見?

bbc2018 發表於 22-6-6 09:28
不過A-level 最大問 ...

其實係想比較下現在的DSE Chem 是否比當年的CE 的Chem 深?可否給些意見?

serinac 發表於 22-6-6 10:04

其實係想比較下現在的DSE Chem 是否比當年的CE 的Chem 深? ...

DSE只加入些少AL課程,係深過CE, 不過應該唔會太多,就算加咗,都只係學比較表面.何況現在多咗1年讀,唔少B1A學校又教快、考深……
反而Chem係理科,亦有計數,你囡囡興趣和能力方面…..

bbc2018 發表於 22-6-6 11:59
DSE只加入些少AL課程,係深過CE, 不過應該唔會太多,就算加咗,都只係學比較表面.何況現在多咗1年讀,唔 ...

她小六至中一很抗拒做數,中一下學期開始私人補數,但佢很少做補習老師的功課

我係佢中一暑假到中二假期間花了九牛二虎之力幫佢追番啲課程,幾乎由頭教過,但都搞到大家關係很緊張,最後我放棄了,不再自己教,同佢坦白討論,如果唔處理好科數學,將來在大學揀貨就變得好窄⋯⋯

中三開始,佢似乎有啲醒覺,自己會主動做數,目前成績徘徊喺70至80分之間,屬於學校的平均分左右。

數學科對佢來講不算喜歡但不至於抗拒,所以我一直都想了解目前DSE Chem 是不是很多數計?

但如果 Bio + History, 又擔心佢時間係咪分配得到?

究竟係 中國文學/Chem / Bio 組合,還是中國文學/History/ Bio 更加適合她?矛盾中……

回覆樓主:

如果數學成績不太好,就最好慎選Chem

saetang 發表於 22-6-6 15:13
如果數學成績不太好,就最好慎選Chem

我冇乜概念,中三數學成績70~80分,究竟是否不好?

我嘅年代,應該算中間吧!我沒有逼阿囡讀Chem,一切睇佢自己點諗……

希望JM多俾啲讀 Chem 、Bio History 這三科的心得, 謝!

serinac 發表於 22-6-6 15:36
我冇乜概念,中三數學成績70~80分,究竟是否不好?

我嘅年代,應該算中間吧!我沒有逼阿囡讀C ...
Chem初中最多的計數是計mole數
是非常類似小學高年級的數學應用題
例如2A + B -> 2C
你有20份A 8份B,請問可以產生幾多份C
左手面的反應物A同B,邊個是in excess,邊個是limiting,最後有幾多A或者B剩返
然後有計濃度 同 no. Of mole
你將2mol溶入500毫升的溶劑,請問濃度是幾多 類似野

上到去要計equilibrium 仲有反應速率,反應速率需要中4 core math教的數學工具,equilibrium 需要識中4 core math的quadratic equation
計enthalpy,例如某樣野行完step A同step B會產生product
呢樣野行完step C同step D都會產生同樣product
Step A會放200kJ,step B吸收80kJ, step D放50kJ
請問step C會吸收定放幾多能量出來

Dse有少量AL 有而會考無的syllabus ,但不論內容數量定題目深度都遠不及AL

AL有好難的organic chem synthesis
會考無呢種題型
Dse有synthesis 題型 但是淺的
AL synthesis 題目是難到是考智力,好似我呢d IQ低少少是唸爆頭都唸吾到

skywalker167 發表於 22-6-6 18:32
Chem初中最多的計數是計mole數
是非常類似小學高年級的數學應用題
例如2A + B -> 2C

感謝你詳細的分享,請問DSE Chem嘅計數基本上係用返高中的core 數學?

我嘅年代同而家DSE已經脫晒節,都唔記得晒

serinac 發表於 22-6-6 18:37
感謝你詳細的分享,請問DSE Chem嘅計數基本上係用返高中的core 數學?

我嘅年代同而家DSE已經脫晒節,都 ...

無記錯有e,有指數,反應速率有由微積分derive出來的formula同知識
但不需要微積分操作不需要識微積分,不需要使用數學延伸單元教的數學工具來做任何操作
(其實呢方面同DSE physics一樣)
識代公式就可以了

但要識高中core math教的對數、指數、quadratic equation,因為需要使用相關工具做數學操作

如果我無記錯,我覺得我印象中最難的chem數學在kinetics同equiliibrium度
可以試下看看相關topic,我未望以下連結教得容不容易理解.....但可以望下內容先
https://openstax.org/books/chemistry-2e/pages/12-4-integrated-rate-laws

https://openstax.org/books/chemistry-2e/pages/13-2-equilibrium-constants
https://openstax.org/books/chemistry-2e/pages/12-5-collision-theory

不過應該要識看graph
留意x axis/y axis是甚麼
亦要留意單位
要留意是甚麼線(直線/指數/倒數等)

skywalker167 發表於 22-6-6 20:05
無記錯有e,有指數,反應速率有由微積分derive出來的formula同知識
但不需要微積分操作不需要識微積分, ...

好,等我俾阿囡睇吓,睇吓佢有咩感覺。

唔該晒

不過最後提醒一下
理科考得好的人 通常core math對他們來講都是非常容易
通常都是aim最高grade
他們通常都是成份卷都識做
錯的都是不小心錯
而且他們做core math卷是非常快,幾乎不用思考
因為當你要思考就會不夠時間做
這是我的考試經驗
我會考g math同dse math都是在全男生試場考
壓力非常大,d男生做卷非常快,就好似成個考場無人會吾識做,隔離d人翻試卷的速度快過我
所以雖然話高中phy chem只是用core math數學工具
對於一大班男理科生core math絕對不會是影響他們phy chem的因素
反而他們學core math同phy chem等科目時core math是操得好純熟
但如果你core math好差,就不應該讀phy chem,講緊是core math連4都不會考得到

Phy chem除了計數 更需要是理解
Concept 清晰 ,識點用公式計數
呢個先系關鍵
當然有個前提是core math不是很差

再講返數學
Core math好完全不代表有數學天份
數學延伸單元要求有數學天份
好多理科生 core math好好 但延伸單元讀得好辛苦 而且讀得好差
另外亦代表phy chem其實不要求有好的數學天份

最後上面我比你的連結,現階段看不明白是好正常
因為有好多基礎野未學
包括chem的基礎同中4教的core math數學工具 都未學過
但有興趣可以慢慢研究下

HK-MAN    發表於 22-6-7 16:19
2jkidsfather    發表於 22-6-7 08:54

skywalker167 發表於 22-6-6 21:51
不過最後提醒一下
理科考得好的人 通常core math對他們來講都是非常容易
通常都是aim最高grade

你的分析非常好,有助我同阿女討論,讓她明白數學理解和運用,跟學習Chem的關係,希望她多啲了解自己的能力,知道怎樣取捨,謝謝!

其實應用基礎數學的情況,不只PCB三科的,只是機會一定有同比較多,相信Econ同Geog也不少。

我之前說過History卷一有資料題,如果給你一個表列出香港人口在某些年份的變化,你都起碼要能睇得出上升定下降,之後再答原因。

講返Chem,其實佢好多時給你equation連埋幾個數據,但不用你實際計,但要能講出改變條件後甚麼會增加或減少,又或加速減速之類。你要看很出formula裏的某個分子或分母改變對得出的結果有甚麼影響。

如果中一二時,做change of subject of formula都搞唔掂,基本上係PCB,Econ Geog等等都好大機會失唔少計數分。
我是護書簿

唔係好知而家大學收生情況, 以往理科會睇CHEM + BIO / PHY + MATH, 而家DSE打散哂啲科, 學生可以文理雙修, 不過大學收生唔知有無跟住改,

如果計數叻既就PHY MATH ECON, 如果鍾意背野就CHEM BIO HIST CULT,
不過見樓主個女想報既配搭就有啲怪, 文學也罷, CHEM + HIST 就真係摸不著頭腦,
兩者範圍完全不同, 重疊地方係零, 如對中文有興趣, 中史加中國文學一齊讀才有疊加功效

以往AL配搭有其用意, 雖然大學係專科, 但部份課程其他科上到大學都會用到,
唔怪得而家工程學院話啲學生無MATH底好難教,

可能我都OUT OUT 地, 或者新世代唔同左, 所以建議不用參考

jacky0579 發表於 22-6-8 10:49
唔係好知而家大學收生情況, 以往理科會睇CHEM + BIO / PHY + MATH, 而家DSE打散哂啲科, 學生可以文理雙修,  ...

每個網友給出的意見我都有認真考慮,包括以前其他網友回應類似選科的貼子。今次係女全級測驗的成績出咗,Phy Chem bio maths 都有進步,有80分以上。可能係今次不是全部測,再觀察一下期末考試怎樣。

目前會選中國文學+Bio,另外一科會揀Chem 或者History。唔知道讀History嘅時間比重係咪好大,睇過以前有一個貼,有一位網友的女女讀Chem Bio History,中5中6 嗰兩年,晚晚讀到一、兩點……自己都嚇咗一跳

先前有睇到另一位JM,陳sir 係其他貼紙嘅留言:中三選科,大致上應以以報考大學學科、將來職業方向和能力去考慮……

所以稍後會同佢go through 一下兩大的科目,將唔鍾意嘅科目全部刪減,再睇吓佢鍾意嘅科目需要啲乜嘢條件,然後再決定揀Chem 或History

最近佢曾經提過話想讀Law ,但我同佢講讀 Law要好高分,要加陪努力才有機會……

其實讀 Law嘅職業係咪好窄?唔通只係幫人打官司或者簽吓買賣樓嘅文件?我自己真係冇乜概念,俾唔到佢啲乜嘢意見

‹ 上一主題|下一主題