用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Jo vs CKY
樓主: pkjanel
go

灣仔St Jo vs CKY [複製鏈接]

deco99 發表於 22-6-3 07:36
其實我小朋友都好懶散,喺cky讀得好開心,因為很少功課,老師都會勸佢俾心機,包容度真係高過傳統學校好多 ...

可唔可以分享多d cky 的用家感受? 小朋友year 幾?

lambeanmama 發表於 22-6-2 23:42
CKY面試無寫字;同時因為疫症,往年的那些Group Game也可能取消了。面試時,未必睇到咁多。都係一種緣份。 ...

我都覺得係緣份. 因我仔唔係offer 王. 基本上佢比較好的offer 只有cky. 一間直資都考唔到 (emoji)

你可唔可以分享多d cky 既經驗呢?

回覆樓主:

留返D錢出國好過啦

pkjanel 發表於 22-6-2 11:12
其實心裡已有個想法, 但想廣納意見, 睇下自己有冇諗小左野....獨生子, 唔介意location, 父母傾盡全力suppor ...

樓主,今時今日經濟環境,除非你好肯定未來12年份工一定無問題,否則 st Joe 安全D。12年后  非dse如何入本地大學根本無法預計,在香港選非 dse, 最好有兩手準備,可能最後会出國。

同事個仔讀CKY, 一年级就要作中英文詩,D咩咩日又要家長幫手整Game整路,就算個仔懒,家長都無得懒,好多功課project都要家長幫手做,你無時間,心機同錢真係唔好揀CKY。

c27cheun 發表於 22-6-3 23:42
同事個仔讀CKY, 一年级就要作中英文詩,D咩咩日又要家長幫手整Game整路,就算個仔懒,家長都無得懒,好多功 ...

除左openday, 冇整咩game, 一年要次,自己舉手做only, 你唔得閒可以咩都唔參加。一年級係要作詩,不過CKY學校有教,自己可以完成,又唔計分,冇咩所謂。

我寧願花時間同小朋友一齊做project同參與學校嘅活動,都唔想嘥時間同佢背默 & 每日跟十樣八樣功課。我唔覺得讀傳統學校可以慳到時間同心機。

同事個仔讀CKY, 一年级就要作中英文詩,D咩咩日又要家長幫手整Game整路,就算個仔懒,家長都無得懒,好多功 ...

呢個真係好個人,開放日停咗兩年又恢復,一個班一個game要家長義工幫手,完全係optional,我忙未報名都冇問題。

功課幫唔幫又係睇家長,我就從未插手小朋友功課,做成點都俾老師跟,老師OK咪得了,當然如果你好進取,project想攞獎,家長就要幫多啲。

樓主問幾年班,我可以講小學都好輕鬆,我仲識幾個cky畢業入咗大學都話無補習過。但呢啲真係大家感受唔同,我都識一個轉咗去esf,話cky跟唔到,但我個人就唔係幾鍾意esf。呢啲真係一句話講唔完,總之我個人同我小朋友覺得cky好啱我哋。

入讀兩年才第一次有開放日;家長參與度是自由選擇。得閒就去,唔得閒也無人迫的。一年級的中英文詩也只是仿作;有晒Template寫幾句野。大部份小朋友在堂上已完成。當然,完美主義家長睇唔過眼會出手幫作的也大有人在。但,絕對是個人選擇。

你問我,對在職媽媽來說,CKY最好的一點是,我工作忙時,唔理佢,佢也會自己搞得掂;不用擔心默書測驗等問題;但當我不忙而又想跟貼功課時,又可以有好弦野俾我跟進。(emoji)(emoji)

pkjanel 發表於 22-6-3 18:55
我都覺得係緣份. 因我仔唔係offer 王. 基本上佢比較好的offer 只有cky. 一間直資都考唔到 (emoji)

你可唔 ...

不如你講吓你的考慮是甚麼?

其實無論大家講到CKY幾咁天上有地下無,你也不見得輕易放手St Jo 這家免費又好嘅津小呀。還是你想大家跟你說CKY唔抵讀等你安心自己作出決定?

沒有學校是完美的;大家也不過是在自己的能力範圍內給小朋友作最適合的選擇。St Jo 是一個穩陣無得輸的選項。對CKY有遲疑,其實也真的不用太煩惱。

兩間都係好學校,真係好難取捨,開心嘅煩惱事恭喜先。

有一樣嘢都要稍加留意:其實St Jo唔係100%升上中學,雖然係少部份人,但總會有人。

我有擔心cky 劉校長的管理involvement 小了, 未來會把持唔住宗指, 同埋擔心好老師被IS搶哂. 因以劉校長係學校既靈魂人物咁, 出黎講talk全部係佢. 佢已退下來做consultant, 若未來全退, 唔知學校會點呢...

pkjanel 發表於 22-6-4 20:16
我有擔心cky 劉校長的管理involvement 小了, 未來會把持唔住宗指, 同埋擔心好老師被IS搶哂. 因以劉校長係學 ...

作為家長,其實我不覺得劉校長在學校的角色有任何改變(emoji)

另外,新任校長在學校也做了很多年。不是空降的。所以我又不太擔心學校會有大改變。不過我也同意好老師會被IS搶。但講真,打工是求財的;老師也是人;若有更好的Offer而離職也無可厚非。

lambeanmama 發表於 22-6-4 21:44
作為家長,其實我不覺得劉校長在學校的角色有任何改變(emoji)

另外,新任校長在學校也做了很多年。不是空 ...

現在校長接手左幾耐? 咁劉校長的consultant 角式, 同現任校長又點分配? 平時講野係見到邊個多d? 劉校長有冇暗示明示過幾時完全退下?

仲想問一下...cky 同學間於學習上的互助精神好嗎? 因沒名次沒分數, 大家不是直接競爭對手, 同學及家長間會唔會比較願意幫大家及分享資訊?

若官津有升中競爭, 唔知大家會唔會收收埋埋?!

pkjanel 發表於 22-6-5 18:21
現在校長接手左幾耐? 咁劉校長的consultant 角式, 同現任校長又點分配? 平時講野係見到邊個多d? 劉校長有 ...

現任校長自去年九月已「正名」;佢地點分工我又唔清楚;但So far 都係劉校長Visibility較高。但大家都明,Visibility不一定等於工作量或貢獻。我真心不清楚。

家長間唔覺有甚麼明顯「較競心」;誠然有些人很樂意分享,也有些人比較靜,我覺得唔一定是因為甚麼「收收埋埋」;只是個人習性。一班30人;總有些家長熟啲,咩都講到,也有些唔多出聲;我覺得間間學校都係咁。識唔識到人,都要睇你性格。Generally Speaking; 因為學校不會放手冊上E Classroom; 有些小朋友比較論盡,成日寫漏野,家長在班谷問野都會有人答的。問去邊學野(ECA)都會講吓。但So far 就無咩人講去邊到補習。唔知係無補定大家唔會講。(emoji)(emoji)

我個人感覺是正正常常咁囉。

poonseelai 發表於 22-6-3 19:40
樓主,今時今日經濟環境,除非你好肯定未來12年份工一定無問題,否則 st Joe 安全D。12年后  非dse如何入 ...

學業經濟規劃都好重要,朋友兩個子女讀IB,囝仔成績唔理想,Non-JUPAS無望,又喺小學及中學使哂啲錢喺學費,冇錢出國讀書,而家兩頭唔到岸….

poonseelai    發表於 22-6-5 21:22

lambeanmama 發表於 22-6-4 11:10
入讀兩年才第一次有開放日;家長參與度是自由選擇。得閒就去,唔得閒也無人迫的。一年級的中英文詩也只是 ...

請問幾時開放日?

Soundervolt 發表於 22-6-5 21:04
學業經濟規劃都好重要,朋友兩個子女讀IB,囝仔成績唔理想,Non-JUPAS無望,又喺小學及中學使哂啲錢喺學費 ...

I think we need not be over worried.

For non-jupas, using HKU as an example, if u dun apply 神科 (medic, dental, law), then most of the admission is around ~35, CKY average IB is ~40, if you are confident with the school education philosophy, should be quite safe even to choose studying in HK.

I think 樓主 should spend more time to research the St Jo and CKY graduate, their video/presentation etc and see what kind of person you want your child to be. After all, both schools are good ones. But no matter which school you choose, a certain involvement of child’s education is needed, with positive study attitude, or else neither jupas nor non-jupas can give u a satisfactory path.

jaagor    發表於 22-6-5 23:11

Hwtsui 發表於 22-6-5 22:51

I think we need not be over worried.

http://cky.edu.hk/academics/ibdp/ibdp-results-2021/

Average 35 means some above and some below the average mark.For some years, not all CKY students got 30 and above.

當然無人会知樓主孩子日後成績,我個人就会建議 prepare for the worst, 做好兩手準備,萬一唔得会點,有無後路?

poonseelai 發表於 22-6-5 23:08

http://cky.edu.hk/academics/ibdp/ibdp-results-2021/

Thanks for your info. From the data with info from 2017-2021, students with 35 or above increases from 75% to 95%(vs 50% worldwide), students with 30 or above increase from 97% to 100% (Vs 80% worldwide). I think CKY performance is quite stable and safe already?

But u are right, 樓主 needs to prepare for the worst, I think both choice are good ones. Again, having positive education attitude is the most important for all schools.

‹ 上一主題|下一主題