用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔St Jo vs CKY
go

灣仔St Jo vs CKY

Delete

如果學習態度差,又極散慢,我相信佢讀St Jo 會好唔開心。。。

學習態度差,其實就算CKY教未必適合。重點,CKY都會勸退㗎。

CKY 勸退就冇聽過,但就會有留班

最終自己走!(emoji)

為人散漫的話其實兩間都應該會讀得辛苦, 不過既然St. Jo唔洗學費, 又係傳統名校, 可以睇高少少

pkjanel 發表於 22-6-2 11:12
其實心裡已有個想法, 但想廣納意見, 睇下自己有冇諗小左野....獨生子, 唔介意location, 父母傾盡全力suppor ...

既然俾咗CKY學費就要換細樓先可以留洋,不如讀津校留返啲錢,將來留港留洋都可以。兩間學校應該都不可以hea讀。

piglover 發表於 22-6-2 13:13
學習態度差,其實就算CKY教未必適合。重點,CKY都會勸退㗎。

呢點我都驚. 仲要如果CKY勸退出黎, 無第二度走...得番無咁受歡迎既IS...

SJ 響傳統學校來講,都算幾活動教學的,唔駛太過擔心呀

St Jo

睇牌面,我覺得大部份人都會叫你揀StJo;免費一流男津;要放手好難。初小兩間都應該開心的,高小要考慮呈分就多少都有點壓力。但坦白講句,現今世代,讀邊一間都要努力用功;話你知開開心心又一年也別相信。

小朋友讀書路長漫漫,有人重視小學階段的思維教育,有人Prefer 留前鬥後預錢放洋;問自己最重視的是甚麼,想小朋友成為一個怎樣的人。

兩間也是好學校;恭喜你有此幸福的煩惱。

真心想請教,你講到仔仔又散漫又寫字唔掂加上社交都障礙…其實係點可以考到CKY offer? St jo係大抽奬入嗎?

既然兩邊都有猶疑,建議去免費嗰間。有社交障礙去CKY可能對小朋友有壓力。

利申:會讀CKY

luvluvpeonybaby 發表於 22-6-2 21:58
真心想請教,你講到仔仔又散漫又寫字唔掂加上社交都障礙…其實係點可以考到CKY offer? St jo係大抽奬入嗎? ...

CKY面試無寫字;同時因為疫症,往年的那些Group Game也可能取消了。面試時,未必睇到咁多。都係一種緣份。同埋,可能只是家長覺得是問題,在老師眼中,或許只是不同性格罷了。我小朋友讀CKY;班內有不同性格的人;不一定是多言敢言的。有不少是思考型的。

另外,很多小朋友其實也不擅社交,不一定真的是「社交障礙」;有些家長喜歡順性教育;也有些家長希望培養及發展小朋友的「弱點」。

其實我小朋友都好懶散,喺cky讀得好開心,因為很少功課,老師都會勸佢俾心機,包容度真係高過傳統學校好多,絕對唔會勸退,聽聞有留班,但幾年都仲未見到。我都諗樓主係未謙虛,如果小朋友本身學習能力強,我支持讀cky。

獨生子……. 揀 St Jo
會有一世嘅兄弟!

Andrewpapa0513    發表於 22-6-4 10:51
angelanala    發表於 22-6-3 11:39

CKY可能比傳統小學更適合你仔仔,佢哋係小班教學,你睇吓佢哋D班相就知道,學習和照顧一定好D。不過位置不方便,如果有課外活動,朋友仔小學都係call車接送放學

出國讀大學 ---
呢個好大程度係父母嘅考慮,而輪唔到小朋友自己決定
父母唔肯比錢(唔同意出國),小朋友堅持都冇用

讀 IB 大部分人都係去國外啦,應該冇咁多 non jupus去香港嘅大學

所以係兩條不同的路,你宜家都應該已經能預計以後嘅走向了

不過影響到你以後住房的話,亦會影響生活其他方面吧

pkjanel 發表於 22-6-2 11:12
其實心裡已有個想法, 但想廣納意見, 睇下自己有冇諗小左野....獨生子, 唔介意location, 父母傾盡全力suppor ...
CKY for sure. CKY咁難考都考到,活動教學,英文又好,傳統學校SJ離不開默書測驗,升上中學咪又係dse