用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭痛! 家姐讀崇真英文部, 妹妹抽到荃灣浸信聯會小學 ...
樓主: lizlai
go

頭痛! 家姐讀崇真英文部, 妹妹抽到荃灣浸信聯會小學 [複製鏈接]

pw6836 發表於 22-6-5 09:02
$83340/yr

樓主係英文部,學費平一半。

回覆 lizlai 的帖子

小朋友係浸聯校友,當年冇補習,只是考試前做一下坊間ex,佢哋卷8-9成正常深度,有數條比較難。常識幾tricky,所以補習係無太大用。佢最强係跨區力强。小朋友當年跨區考上一間無前人入過的1A津校。

回覆樓主:

浸聯只係小一上學期淺d啫,之後比起其他津小唔淺喇

一年兩考
一學期默書4次,唔使背默,雖然次數少,但其實默書範圍都多

都真係多人補習,即使級頭都會去補習,可能係宜家風氣掛
我地自己冇補,的確係異數

浸聯轉左校長, 教學都有轉喎 !

subb 發表於 22-6-6 13:29
浸聯轉左校長, 教學都有轉喎 !

可以分享下嗎?thanks

浸聯係一間好好既學校!我個女今年六年級,升中考直資既成績好滿意!已知道有好多同學仔都考到好好既學校。我自己都從事教育行業,浸聯初小既課程確實唔難,對於某部份學生,可能覺得太淺。但到四年級左右,各方面既要求會愈來愈高,有感學校係希望讓學生係初小時間好好準備,到高小先可以所謂既「谷」!
我好喜歡學校既行政安排,往往都做到最快最妥當!特別係呢兩三年停課期間,學校唔會只識跟風,而係按學生需要去安排!
中文科去到五六年級,我覺得程度一啲都唔淺,好似呢個日開始已教文言文,相比一般用教科書既學校,佢地會顧及埋學生在升中銜接上既需要。
數學科就更加出名難😅因為佢地份卷係分卷一卷二,卷二內容近似係奧數,學校要學生普及地學。
英文就相對係易,但如果要俾7-8千蚊學下,用黎進補英文都綽綽有餘
間間學校都有所謂hea既老師,又或者咁講,係個個行業都有!小學階段,其實父母既角色都好重要,如果做到家校合作,我覺得小朋友唔會太差呀💪🏼💪🏼
大家一齊加油

回覆 lflxl 的帖子

請問家長是用家嗎?黄校長係好preferable的人。佢係好記得级十內同幫學校取含金高的獎學生的校長。佢臨走前推小一不用考試的。不過我哋都畢業喇,detail唔知啦!佢在都有年走十幾位老師,乜事心水清的家長就懂!總之百貨應百客。黄校長時代輝煌就該讚再上任譚校長,張校長接火棒又不一定她技不如人。
其實我小朋友升中一段時間後,發覺超名校生的優勢last for一、二年,好少人由小學叻到高中,所以誰培養到下一代critical thinking同學習熱情才是重點。
PS佢哋啲教材幾好,升中銜接課程ok好,係有啲老師handle得麻麻地,所以父母有能力跟係好過出去補習。真係有小朋友P5才發力,升了林護仲係跟得唔錯。

回覆 大河馬 的帖子

恭喜師妹吖!如果唔係死讀書果批(浸聯一般少呢類型學生),你哋升中後仍然可以輕輕鬆鬆跟得上,好好享受中學生活吖,祝福你哋。

angelacms 發表於 22-6-6 17:03

請問家長是用家嗎?黄校長係好preferable的人。佢係好記得级十內同幫學校取含金高的獎 ...

我唔係第一身用家,只係咁啱識親嘅都係有些少負面評價。同時經歷兩屆校長嘅舊生&新校長時代嘅新生都有。總結返佢哋中心思想就係:浸聯係一間有獨特理念嘅學校,奈何變得太理想化。絕對不敢話張校長技不如人。

第二,樓主已有個大讀緊私小,細女英文亦好,換轉是但一間津校,都希望佢考慮清楚子女資源分配有差異,第日會否引起其他問題。當然啦攞浸聯同崇小比英文語境都係唔公平嘅。

本來都唔係好想再回呢個話題。浸聯地位仿如62網聖喇拔,好神聖唔彈得

唔好咁講!浸聯的英文老師我確實遇到勁的不多,P6嗰個佢改的文,同見佢唔多敢同native teacher交流真係打個突。黄校長年代的確聽家長講過個小朋友Sen嘅,叫佢退學、亦又老師同隔離班鬥取级一,當眾push嗰级一,96分畀人罵,但個老師竟然受歡迎,同啲同學一齊bully一啲弱勢學生。(好彩嗰老師自己私事轉職了)
浸聯我哋讀時,我親耳聽校長講要轉直資,所以好有直資style。我buy佢當時包裝紙(每個小朋友都叻,只是起跑線唔同,沒名次),但表裡不一。
好好笑,级頭嗰班不能做朋友(啲阿媽唔畀,但平時又對我好friendly),唔肯考超级名校受眼色(PS其實有2間神校邀請via特異功能,但turn down,學校唔知),所以我哋冇再返小學。張校長係譚校長style,所以我好希望浸聯追回譚校長的方向,畀學界留個樂土。
話雖如此,佢哋啲教材係好好的,識運用真係唔洗喪讀嗰底已幾好,所以一般小朋友背不强,但application强啲,可能家長你哋呢個階段唔信,真正強application去到DSE至可以令小朋友多啲選擇權。就係咁我哋畢業生跨區強,亦讀得唔差的原因。

angelacms 發表於 22-6-7 09:02

唔好咁講!浸聯的英文老師我確實遇到勁的不多,P6嗰個佢改的文,同見佢唔多敢同native t ...

好詳細既分享thanks

回覆 chrisycy 的帖子

崇真英文部功課不算多. 初小階段一小時內可完成功

lizlai 發表於 22-6-7 11:11

崇真英文部功課不算多. 初小階段一小時內可完成功課。

咁會唔會好谷?因我囡係比較活潑,唔係坐定定做功課,擔心入咗間不停默書測驗考試的學校

非常感謝大家嘅意見!綜合完大家嘅意見我自己小心諗清楚,妹妹活潑好動天馬行空的性格,可能會比較適合浸聯。而且妹妹都講過希望讀一間近嘅小學,每天都可以由家人接放學。崇真嘅英文語境真係好的家姐返嚟屋企同妹妹玩都係喜歡用英語溝通,希望這樣可以彌補妹妹沒有崇真的英文語境

崇真兩測兩考,有明確的考試測驗範圍。普遍小朋友程度都唔錯,所以要考到好成績都要努力溫習。平時都會有學科評估,但一般唔會事前通知,所以都係冇得溫,主要係畀老師睇下同學學成點。評估成績唔會放在成績表. 但係會有另外一個報告話番畀家長聽小朋友每科的強弱項

angelacms 發表於 22-6-7 09:02

唔好咁講!浸聯的英文老師我確實遇到勁的不多,P6嗰個佢改的文,同見佢唔多敢同native t ...

雖然彼此意見不合,都好多謝家長你誠懇嘅回覆及分享

睇浸聯叩門面試考足三輪,仲繁瑣過大部分直私,已知佢想收盡精英。荃葵青家長一定樂於見到區內有一間直資。但硬件軟件需要時間去充實。
‹ 上一主題|下一主題