用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ESF vs, Marymount Primary one
樓主: cherrykiko
go

ESF vs, Marymount Primary one  

回覆樓主:

其實marymount好多女都係講英文架。

pccw2017    發表於 22-6-12 21:44

cherrykiko 發表於 22-6-1 12:55
女兒現在ESF讀小一,剛剛大抽獎出結果又抽到了12區瑪利曼。作為家長我很難抉擇是讓她繼續ESF,還是9月轉學 ...

乜ESF無用Seesaw App提供上課視頻圖片讓家長知道上堂做什麼嗎?有IS會有

女女又唔係完全唔識中文,有恆心就肯定好快學得識。YouTuber 黑人 Guresu 連中文字都唔識睇都可以自己一步一步學廣東話。啲內地移民黎到香港都學得識。而且 Marymount 一向有收開中文根基比較差嘅學生做 NCS 支援。

依家陸陸續續好多活動都開返,畀佢參加活動,帶佢去崇拜/彌撒,好快識到班識廣東話嘅小朋友陪佢一齊玩。

我覺得唔需要「出國」而決定讀咩學校,咩學校咩學制都可以出國,有錢就得(內地台灣非洲各國都大把人成功 apply 到外國大學)。讀本地學校英文未必真係去到好勁但 Marymount 英文一定夠用。

DSE 定 IB 難我覺得係因人而異,亦好難評論邊個難啲,大家學習方向都唔同。最緊要你知道你女女需要啲咩同埋家庭可以點樣支援配合。

cherrykiko 發表於 22-6-2 23:21
多謝大家的意見。我因為了解女兒的性格就是比較中間,兩邊都可以適應,所以選學校的時候第一要求是有龍選龍 ...

你這種情況我見過很多,其實就是不太認同esf模式但讀了esf,我真是見到好多esf家長自己給小朋友補中文數學甚至英文,我始終覺得這是錯配,如果不認同學校理念就不應該讀。

粵語其實不是很需要擔心,一是因為小朋友pick up語言很快,二是因為你們的情況也不是那麼少見。你需要考慮的是孩子的感受,她想不想轉,是否喜歡女校,是否受得了學校的規矩。如果你覺得問題不大可以一試,將來轉回is並沒有那麼困難,而且你可以考慮一下中間路線的學校,cky, st Stephan,vsa等等。

請問樓主最後揀邊間?

回覆樓主:

ESF for sure

負擔得起當然當然國際,冇理由去LS

behd 發表於 22-6-10 19:28

Why?

如果想要呢類學習型式, 真係唔好留喺ESF

behd 發表於 22-6-10 19:28

國際學校都要睇邊間

Jean1769 發表於 22-6-12 18:01
國際學校都要睇邊間

當然。如果好似樓主已經有esf,點都唔走。

回覆樓主:

無錯,如果係esf,唔轉

國際學校有類似討論
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867774&extra=page%3D1

https://www.mss.edu.hk/attachment/upload/files/HKDSE2021.pdf
https://www.esf.edu.hk/wp-content/uploads/2021/07/2021.07.07-ESF-announces-IB-2021-results-Chinese-updated-30-July.pdf

我覺得與其討論過程(中文好英文好),不如討論結果(就係 IB DSE成績同埋具體考到咩大學)
總體對比的話 MPS 好似比較平均,但是拔尖 ESF 好不少
所以好嘅幾個 ESF 中學貌似會比 MPS 明顯成績好
但是 其他幾個 ESF 中學應該不如 MPS

對大學收生組來說,IB DSE AL SAT 全部都殊途同歸,完全可以平衡比較
幼稚園,小學,中學收生同樣面對各式各樣體制學生,要比較各體制一點不難

Azzurro 發表於 22-6-13 08:25
國際學校有類似討論
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3867774&extra=page%3D1

拔尖 ESF 好不少>>> 唔認同. 講抜尖MPS前列果D都好好.只係中學已經去左第二度. 唔代表MPS既教育無contribute.

cafeva 發表於 22-6-13 10:35
拔尖 ESF 好不少>>> 唔認同. 講抜尖MPS前列果D都好好.只係中學已經去左第二度. 唔代表MPS既教育無contribu ...

如果 MPS 中間有人流失,其實 ESF 嘅人同樣會流失呢
這樣睇好似持平一點吧

如果有心讀到畢業的話,中間發生咩事其實不特別重要,參考最終結果就可以

Azzurro 發表於 22-6-13 11:10
如果 MPS 中間有人流失,其實 ESF 嘅人同樣會流失呢
這樣睇好似持平一點吧
SPCC IB 同DSE 狀元都有來自MPS, ESF 升中會去邊?

我支持樓主轉mps。讀緊Esf,仲去抽mps,基本上係對Esf個教學有懷疑。去抽mps呢個行動已經説明一切。

cafeva 發表於 22-6-13 11:51
SPCC IB 同DSE 狀元都有來自MPS, ESF 升中會去邊?

去英國,去其他國家

如果話 SPCC 某狀元來自 MPS
某程度都合理話英國某中學狀元來自香港某 ESF學校。。
又或者話美國/ 英國某狀元來自香港 SPCC/ DGS
(雖然外國冇狀元呢個說法)

這樣追溯意義不大了我認為

Azzurro 發表於 22-6-13 12:16
去英國,去其他國家

所以我話唔認同妳講ESF前列學生比MPS好.

Azzurro 發表於 22-6-13 12:16
去英國,去其他國家

同意好難咁計,圍內講下可以
六年中學洗禮始終有其增值
所以一間中學留唔留到勁人係關鍵
再下一步吸到各路勁人來咪做神校
不過都無謂咁樣比較LS/IS冇得比
唔同野數據也表達不到
樓主不太欣賞ESF應該轉校試吓,尤其樓主讚賞DSE, LS可能真係啱佢多啲,快啲暑假補下廣東話,學校內有語境好快學到,有中文底應該ok的。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊