用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ESF vs, Marymount Primary one
go

ESF vs, Marymount Primary one  

女兒現在ESF讀小一,剛剛大抽獎出結果又抽到了12區瑪利曼。作為家長我很難抉擇是讓她繼續ESF,還是9月轉學瑪利曼。希望大家能給點意見(假設學費不是考慮重點)。

女兒的基本情況:乖乖女性格,可以坐得住,讀書認真,中文(普通話)英文都很好,不會粵語(可以聽懂少少)性格較為內向,但是熟悉之後也很願意與人交往,在學校、興趣班都有三五個好朋友。K1K2都是在傳統學校的英普班幼稚園,學術都是中上,是考慮到ESF一條龍才K3 的時候中途去了ESF

ESF好的地方:女兒是真的開心。

ESF的弱點:

1. 中文差,全靠家裡補

2. 學校沒有作業,沒有課本,沒有教學大綱,家長完全不知道孩子在學校裡學了什麼,完全無法有的放矢的幫助其學業,孩子學的怎麼樣,家長心中非常沒底(當然我想這是所有IB school同點)

3. 小學裡沒有音樂和體育的校隊(可能四年級會有足球隊,但總體來說因為國際學校無所謂參加校際比賽拿獎,課外活動是有的,但是沒有成體系的校隊。到中學有校隊

對於瑪利曼,我最大的concern是瑪利曼的粵教中和整體的粵語環境。女兒的粵語能力基本為0,繁體字讀寫沒有問題,但是廣東話聽說基本不行,更不用說用廣東話讀課文。

但是作為傳統名校,作為家長不需擔心其學術,只要按照學校的進度,發現孩子的弱點,有的放矢的補習就可以。學校活動也很豐富。功課在傳統學校中算少。

我們沒有決定是否一定要讓女兒出國,因此才很難決定路線問題。瑪利曼將來可以DSE,或者跳船去國際學校應該都有機會(雖然現在好像國際學校waiting list很長很長)。ESF就只有IB一條路(但IB要學的好對孩子的能力要求非常高,其實是比DSE要難拿高分)。

我最難抉擇的地方在於女兒在ESF是真的好開心,但是家長覺得學校教的不扎實。如果轉去瑪利曼,雖然是英文小學,她一開始無法與人用粵語溝通肯定會讓她受挫。但作為家長,這是一條很穩的路。

希望大家,特別是瑪利曼用家給意見,比如學校對不會粵語的小朋友的支持等等。

我們也是收到了Marymount , & Singapore internationalSo following
Thanks

先不談學術,我覺得你女女完全唔識廣東話,佢去到Marymount會好難識到朋友,會唔開心。

學術。就要花好大力氣去追中文。你真係要考慮清楚呀

而家時勢要考慮sis可以接上IBDP 問題

回覆樓主:

如果個女本身讀得開心適應,唔明點解要無啦啦轉校,尤其錢唔係問題既時候。如果轉左因為中文而唔開心,甚至比人bully, 你會否後悔?有無鍾意marymount 到可以覺得克服到?

關於esf既缺點唔覺缺點,讀得is都預左,而且我唔會比較課外活動,明明好多課外活動但一個疫情或者打針問題都停晒係度,有心學就自己外面搵仲好(反正學校都係外面請導師),唔好期望學校啦。

這個時勢如果唔係經濟問題,有IS不會轉local, 事實上大量local排隊轉緊去IS. 剩係課程內容和防疫時彈性,都是IS更優勝。
不過樓主話IS冇野學,鐘意測考,可以重點補習,可能本身都係啱Local多

我識人Marymount 高小今年8月轉ESF亦識人哥哥ESF但細妹吾跟反而讀Marymount. 佢話等細女高小先轉返ESF
有朋友大女本身耀中,但大抽獎抽到St Mary (一條龍上中學),思前想後最後留返耀中
好似大部份人低小讀邊間都好,高小都係IS
吾講學術, 如果你諗住中學都係IS, 何必轉來轉去
況且如果小朋友慢熱,有一班同學由細玩到大,比考DSE/ IB 重要。

小朋友現在讀得開開心心,突然轉新環境,仲要唔係好講到粵語,性格內向,睇唔到佢Marymount 岩佢.

回覆樓主:

看似ESF 更適合

如果係我會選擇Marymount,免費、有良好英文粵語語境、教學輕鬆,留錢俾佢將來出國讀書。

我係你的話一定 marymount
我講究性價比
可以良好中英(兩個)的話,點解只要英(一個)?
留錢到高中去外國 boarding school(有錢嘅話,大把地方可以花錢)
亦可以去大陸讀大學(不知道你有否此傾向)

父母都係普通話的話,其實小朋友都唔難學到廣東話,幾乎冇人學廣東話失敗
幼稚園畢業去小學,大部分人都失去以前聯繫,好正常,交新朋友就是了
本地學校都可以好開心呢,唔一定國際學校

回覆樓主:

睇下你想就個小朋友,定係小朋友就你。問心,邊個讀先?

cherrykiko 發表於 22-6-1 12:55
女兒現在ESF讀小一,剛剛大抽獎出結果又抽到了12區瑪利曼。作為家長我很難抉擇是讓她繼續ESF,還是9月轉學 ...

媽咪未免太遲預備吧

對 IB 沒底,反映家長其實未真正了解 ESF IB 既運作(明白的話就知道並非沒底)。如果剛剛抽唔到 Mary Mount,家長豈不是未來 12年都處於不安狀態中。

如果有諗過抽中,則應該要一早要幫小朋友學廣東話吧。

答返 ESF vs Mary Mount 問題,主要睇家長,最重要係家長認同邊套教育理念、覺得安心,否則事倍功半,相信你都傾向 Mary Mount (ESF 1個優點 vs 3個弱點;Mary Mount 1個弱點 vs n 個優點 )。語言方面通常都唔難適應,好多小朋友 S1 由 local school 轉去 international school 都適應到,小一咁細個相對容易。

宜家仲有3個月先開學,先同囡囡講清楚,等佢有心理準備,亦可以先練下廣東話。當然家長最好於過渡期多d鼓勵支持會更好。

好似ESF岩小朋友多d!

Marymount 對不懂中文的小朋友係有支援既,當然自己亦要努力,家校合作。
識有外藉小朋友完全不懂中文入讀,除學校外自己亦有外補中文,由小一完全唔識聽中文,到高小流利廣東話加讀寫都可以。

多謝大家的意見。我因為了解女兒的性格就是比較中間,兩邊都可以適應,所以選學校的時候第一要求是有龍選龍,沒有過多考慮IS/LS。所以esf給了offer就去了esf。我本身都很認同IB的大部分理念,但我始終認為要有一個solid 知識基礎才能學好IB,而不是僅有mindset同方法論。

由於疫情zoom上課我都有幸观察过IS的教学模式,我都大概了解老师想达到什么目的。但是好明顯天赋不同的学生在课堂上可以吸收的效果差的太远了,有非常engaging的,也有完全神游的,這在LS也是如此。但區別在於IS是没有要求的,觉得这些都是自然的(除非严重扰乱课堂秩序会被教训)。

由于学校的这个宽松环境,令到天赋高的学生上限很高(因为有足够的时间用在自己感兴趣的地方),也令到程度差的学生没有那么大心理压力,可以慢慢按照自己的節奏。这是I S非常好的地方。

但也由於學校方面一點要求都沒有,對於我女兒這種本身天資較普通但其實配合度高的孩子少了一把push,薄弱環節就可能一直薄弱下去。我舉個例子,剛開始zoom的時候正好輪到一次assessment,我女兒有一個知識點掌握的很差,但因為其他都還好,所以最後學校report這一科都是達標,並且評語裡也沒有提到這個知識點要加強。如果不是因為疫情 zoom 我就在旁邊看著她做assessment,我是不會知道她有一塊東西沒掌握的。那如果將來這種空白磚塊多了,要如何建起IB大廈呢?
所以我知道IS這個問題,我都有額外給女兒佈置作業。如果不是有幸抽到這麼好的學校,我就讓女兒一路讀IS一路在外面讓她額外做題目,我也可以接受,但始終學校沒有要求,我就很難知道她的薄弱之處。現在有幸抽到這麼好的學校,我肯定會進行比較。

我相信瑪利曼就會把所有空白磚塊告訴家長,但是瑪利曼畢竟都要搞呈分試,除了廣東話以外,我都有點擔心小四以後會因爲要呈分,為了短期目標急功近利,打亂小朋友本身的學習節奏。

但我都明白兩條路線是沒有完美的,所以很多人在Ls打好基礎之後就會跳船去IS,但都要承擔將來船上沒位置的風險。

cherrykiko 發表於 22-6-2 23:21
多謝大家的意見。我因為了解女兒的性格就是比較中間,兩邊都可以適應,所以選學校的時候第一要求是有龍選龍 ...

這正正係媽咪唔了解 International school既地方,我指既係「制度」而非日常上課運作。呢個階段小朋友只需要 demonstrate 到佢明白個 topic 就係達標,佢地有其他地方需要 develop, eg social、興趣。於 IS year 1 以至初小就額外購買作業應該非常 rare。

but please dont get me wrong。這只係一個選擇、並無對錯。

對於 IS,佢地睇到既係 12年長跑,將發力點放系year 9-13。傳統非龍 local school system 於 K2、3一個發力點、P5、6一個、高中又另一個。大家都會跑到終點,中途如何發力都有家庭既本身既理念,最緊揀家庭覺得舒服既方式,明明自己想分段發力,但教練要你末段先發力,唔會有好結果。

Bunnygirl 發表於 22-6-1 21:28
我識人Marymount 高小今年8月轉ESF亦識人哥哥ESF但細妹吾跟反而讀Marymount. 佢話等細女高小先轉返ESF
有朋 ...

同意低小讀local or IS都ok.但高小就安排轉國際了。中學更需要國際或考慮外國。

你朋友case, 哥哥esf,佢妹妹有優先權入返esf, 所以佢妹妹真係唔急。慳下錢,學下中文。

但真心esf Chinese native group係好深唔會易過本地,如果想中文好,可谷個小朋友入esf native 。

但如果無優先權的話真係要早啲舖排定入國際條路

maggie196 發表於 22-6-2 13:04
如果係我會選擇Marymount,免費、有良好英文粵語語境、教學輕鬆,留錢俾佢將來出國讀書。
...

佢良好英文 同國際的英文係兩回事。但同意以本地學校計佢係又平又英文好

cherrykiko 發表於 22-6-2 23:21
多謝大家的意見。我因為了解女兒的性格就是比較中間,兩邊都可以適應,所以選學校的時候第一要求是有龍選龍 ...

你不如諗真楚啲,其實marymount 未必係你心中想比小朋友的終極目標。

可能啲中文強 學術高的會合你心意。 漢基 弘立。 因為你小朋友如果去左 marymount 後,本地學校英文水平相對國際學校水平低,到時夠唔夠轉去終極心儀學校。 同埋marymount 普通話水平都不是好好,轉去一間強中文的國際都不見優勢,要靠家長。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊