用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary  

poonseelai 發表於 22-6-29 17:03
Beckham 講嘅係 cockney 口音,係眾多英國口音的一種,唔明什麼鄉下仔。隨住他搬去不同城市,不同國家生活 ...
唔係話佢口音,英國朋友話佢當年公開講野無咩常識咁,好似鄉下仔無見過世面咁。
即係版友話嘅public speak講英文唔流利,可能佢唔係讀國際學校,英文個training始終差d

cantona2001 發表於 22-6-29 17:41
大家咁話啦,講英文流唔流利都分層次,真係大開眼界,真係長知識。得閒都同我d外國同事討論下呢個有趣議題 ...

麥明詩話佢剛去英國,課餘時期和其他人社交,係一句都搭唔上嘴,呢d咪係分別。

網上討論,各抒己見,比面唔要面,真係好趣。

Jane1983 發表於 22-6-29 18:28
麥明詩話佢剛去英國,課餘時期和其他人社交,係一句都搭唔上嘴,呢d咪係分別。

網上討論,各抒己見,比面 ...

啱啱去英國搭唔到嘴係正常,人地講緊英國流行文化,地道野,短時間未溶入到好正常,佢英文真係咁唔‘’native",連溝通都不能人地果面名校點會收佢,呢d用腦唸下就知人地想表達咩啦,重衝出來掉架。

cantona2001 發表於 22-6-29 18:41
啱啱去英國搭唔到嘴係正常,人地講緊英國流行文化,地道野,短時間未溶入到好正常,佢英文真係咁唔‘’nat ...

嘩,同你講嘢真係丟架。係咪英文太native,唔識中文呀?

其實唔應該亂咁同人傾計,你唔知對方乜嘢人。

回覆樓主:

delete

Jane1983 發表於 22-6-29 15:48
回覆 cantona2001 的帖子

是但啦,你覺得係就係,我對你的睇法無意見。

DDL

Jane1983 發表於 22-6-29 18:46
嘩,同你講嘢真係丟架。係咪英文太native,唔識中文呀?

其實唔應該亂咁同人傾計,你唔知對方乜嘢人。
我以為國際學校d家長無咁心胸狹窄,始終樹大有枯枝呀。

唔指出你的問題,唔忍你的冷言冷語,就係枯枝?要認同你的說話,先係有修養?實在太荒謬。
我唔代表國際學校家長。我好多年無係EK同人嘈交,我本身唔好斗的,不過你鬧我,我一定奉陪到底。

Jane1983 發表於 22-6-29 19:30

唔指出你的問題,唔忍你的冷言冷語,就係枯枝?要認同你的說話,先係有修養?實 ...
我都唔想同人嘈,不過你自己可以冷言冷語抽人水,人地話番你就係唔要面是你自己講先。
我都係指出你問題,你講嘅唔會係啱晒,native你自己有自己標準,但唔係所有人都要認同你囉。

我回應你:「但啦,你覺得係就係,我對你的睇法無意見。」

正常人在正常情況下,係果個位應該係大家嘻嘻哈哈就完結。但你繼續攻擊我,又咩大開眼界,我無可能啞忍唔出聲。我係你攻擊我之下,我先至反擊。

相嗌唔好口,自己滿足便好,網上言論作參考算吧
若果真係想知道事實,最簡單去學校門口觀察情況,便略知一二,自己子女自己緊張最重要

回覆樓主:

討論咁耐native Eng , 大家似乎把native/fluent/accent混為一談,Fluent/accent好又唔等如native ,native又唔一定fluent/冇accent,碧咸係native相信冇人會異議,成班local互相講英文好流利又唔會變咗native.
Fluency 係有不同level, 狹義反映於語速/廣議反映proficiency(內容/用詞)。
但其實做到high proficiency都夠用,最緊要保持自信,大家唔洗咁擔心。

宮二 發表於 22-6-8 20:53
早前英詩創作比賽冠軍Eric Yip是香港人讀local school,英語是second language,訪問聽出他不是native spe ...

同意。其實唔同地方有唔同既 slang、口音。「native」只係代表 1st language 咁大把。
eg 唔少星加坡讀 IS 既人 mother tongue 係英文,但說話都帶有少少 Singlish 口音,環境浸出來就係咁。佢地諗野都係用英文,唔通你話佢唔係 native English speaker?

香港既 IS students 既口音都唔係單一,而係英+美+澳。我小朋友讀既 IS (唔係PIS)既英文老師係帶有明顯既韓國口音添。

我理解家長擔心 indigenousness 影響小朋友將來融入外國人圈子,但 personality 先係最 crucial。又拿星加坡做例子 vs 港人既新移民,星加坡人普遍較港人熱情、好客,就算講得幾 Singlish 都好,相對於內斂既香港人,好多時都更快融入當地社會。

993rs 發表於 22-6-30 09:37
同意。其實唔同地方有唔同既 slang、口音。「native」只係代表 1st language 咁大把。
eg 唔少星加坡讀  ...

或者有部分家長 too obsessed with 英女皇 RP 口音,又或者唔係金髮藍眼就唔係 NET teacher。都係一句: 百貨養百客,各識其式。

Sis真是好学校,重学术,基础扎实,老师敬业,最好的是grade给得大方,一个年级每个科目都有很多a+

執著口音, 不如包容不同文化, 英國人講bin it, 香港人唔通死要講put the rubbish into rubbish bin?

nervousmichelle 發表於 22-6-2 23:33

我覺得SISHK嘅數學科學係深D嘅,因數學嘅難度已經接 ...

我有聽講就算喺小學階段,有些人每科都有補習老師…….請問咁嘅情況係咪好common?  你覺得有需要嗎?
但我又見呢到有啲人講可以放手到畢業…..

回覆樓主:

補唔補習其實都係睇父母,補中文係比較多,數學亦不少,但每科都補我咁多年冇見過。我的小朋友都上哂中學了,咁多年來都只係補中文,我見佢哋好多成績好好的同學都係補一兩科。

mama530 發表於 23-1-20 11:05

補唔補習其實都係睇父母,補中文係比較多,數學亦不少,但每科 ...

多謝你的回覆。

我小朋友依家喺LS讀緊,都讀得好開心,但學校就比較傳統,較單向教學,強調背誦。

我想問SIS 嘅教學(不論小學定中學) 係咪多透過活動、討論教學,強調啟發?

我唔係完全否定背誦、測考,我覺得有時讀書都有咁嘅需要,只係唔想完全死背爛背,海量嘅功課、測考令到小朋友一啲空間都無。而且我覺得呢種單向學習模式唔切合現今社會嘅需要。

lulu_lu100 發表於 23-1-20 14:48
多謝你的回覆。

我小朋友依家喺LS讀緊,都讀得好開心,但學校就比較傳統,較單向教學,強調背誦。

比起傳統學校,,SIS的功課不多,亦唔係日日有功課。功課唔係抄寫類型,好多時要做research, 寫essay, 做presentation, group project …當然數學都會有練習drilling, 中文低年級時也有寫生字同默書聽寫。剛剛望吓初中女兒嘅數學功課,要做一個investigation report on “Ice-cream sales lead to a high murder rate!”, 我估係要分析一堆數據學correlation, causation 關係咁啩

以前一年有三次考試,每學期一次。近幾年改為一次性嘅年終考試,第一和二個term就用test 來代替,每學期有progress report, 其實我覺得同考試冇咩分別但我對咁樣嘅安排係贊成嘅,學生keep住定期溫習吓,有問題或不足可以早啲知道,除非你比自己好大壓力,否則我覺得咁樣幾好。

教學模式我覺得係着重互動嘅,教學之餘好多討論,project,presentation, 小學一班22人左右一班,中學一路升班同學一路走,一班得返15-6個人,想唔互動都幾難。同埋我啲細路都話返學唔悶同鍾意返學嘅。我小朋友由幼稚園讀到上中學,整體我都係滿意嘅。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊