用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary   [複製鏈接]

caca0924 發表於 22-6-13 13:55
謝謝大家
我們決定讀SIS
比較適合我們家庭
可以分享下個決定嗎?

PSKLAI 發表於 22-6-13 14:08
可以分享下個決定嗎?
我女兒第一語言是英文 所以第一考慮MPS的英文會比SIS淺 那我女兒可能會覺得無聊然後她完全不會講廣東話 所以不想她補習去學廣東話 不如花時間來學普通話 因為她讀寫都不太好
最主要是之後都會出國 認為SIS的課程比較適合 就算之後讀的辛苦 轉其他IS都可以
SIS的學術比較深 所以想要她 build up the foundations.
對於以後的學習 比較有幫助

2jkidsfather    發表於 23-1-24 13:37

caca0924 發表於 22-6-13 14:27
我女兒第一語言是英文 所以第一考慮MPS的英文會比SIS淺 那我女兒可能會覺得無聊然後她完全不會講廣東話 所 ...
明白.你感覺LS轉IS 情況多唔多?

bighang 發表於 22-6-8 18:17
回覆 skyshell 的帖子

用英文溝通都有好多level, sis native level, 唔知道Marymount 係邊一種?

repeated

回覆 vickling 的帖子

local名校有英語流利的小朋友,但果班小朋友的英文係靠屋企栽培,多數係有一個英文好叻,或者講類native 英文的父母。如果無家庭輔助,一般名校生的英語並非坊間講到咁好。

Jane1983 發表於 22-6-29 10:11
回覆 vickling 的帖子

local名校有英語流利的小朋友,但果班小朋友的英文係靠屋企栽培,多數係有一個英文 ...
我細路兩公婆都唔係native english speakers, 屋企讀中文,兩個女讀marymount都英文流利,自己兩個都係英文溝通

另一例子,朋友個仔讀St Jo昇SJC, 英文native, 中文讀極都讀唔上,會過外國讀書

我上司係英國鬼,同事都大量外國人,我自己聽就覺得佢地講嘅英文同外國人無咩分別

回覆 cantona2001 的帖子

我見成間學校得1個NET teacher , 其實係點樣做到呢?做到咁又唔錯喎,可唔可以分享多啲可以點解all local teachers 情況下都做到咁嘅語境? All local teachers speak native English?
https://www.mps.edu.hk/school_profile.php?id=6

bighang 發表於 22-6-29 13:36

我見成間學校得1個NET teacher , 其實係點樣做到呢?做到咁又唔錯喎,可唔可以分 ...
我用我仔SJPS例子答你, net teacher得1個,我仔4年班插班,但呢兩年zoom class見到英文同英國文學老師分別係華人同韓國人都係講流利英文,個別教數同science都有d英文都唔錯,有部分同學英文都好流利(仔問過佢地屋企background係中文),做project都要求佢地英文溝通,我仔讀左年幾,英文講寫都進步左好多,雖然重係港式,口音都開始無咁港

cantona2001 發表於 22-6-29 13:05
我細路兩公婆都唔係native english speakers, 屋企讀中文,兩個女讀marymount都英文流利,自己兩個都係英文 ...

流利英語都有不同層次,例如用詞是否豐富?句式是否多變?係咪閒談講無謂嘢就好多嘢講,但講正經深入的topic就唔夠詞彙?每個人要求唔同。

回覆 Jane1983 的帖子

同意!我做 China trade多年,自覺能說流利普通話。不過國內同事一聽就知道我講嘅係港式普通話,因為發音和用詞都有點問題。所以他們和我開會需要非常用心,否則會聽唔明或是會錯意。

Jane1983 發表於 22-6-29 14:24
流利英語都有不同層次,例如用詞是否豐富?句式是否多變?係咪閒談講無謂嘢就好多嘢講,但講正經深入的top ...
根據我英國朋友講, 佢入到oxford我估英文應該算好高層次,佢話David beckham出左名,後生結婚時講野成個鄉下仔咁,成日俾佢地d曼城人笑,佢當年應該達唔到你講嘅高層次。所以好睇自己要求仔女流利英語要去到幾高層次,我相信每間國際學校之間水準都已經唔同,學生考IB 4x同35咁又已經唔同吧。

LLLT 發表於 22-6-29 14:33
回覆 Jane1983 的帖子

同意!我做 China trade多年,自覺能說流利普通話。不過國內同事一聽就知道我講嘅係 ...
你個case同我一樣,應該係多年正統學習普通話,講得好快但有錯嘅普通話,同人地講緊英語流利都分不同層次唔同啦

回覆樓主:

要去到native水平,係講緊諗嘢都用嗰個語言,我相信每個人只有一種語言係真正native.
我嘅native language 肯定係廣東話,雖然最近考咗個英文試都幾高分,但係writing同speaking 都仲未係外國人水平,得B。
我老爺奶奶嘅母語係普通話,雖然佢哋喺香港已經40幾年,廣東話都算好白,但係啲用語係怪怪地,母語係廣東話嘅人一聽就知。調返轉佢同我仔普通話老師講嘢,一啲問題都冇。

大家係網上萍水相逢,完全唔相識,可以講d真說話。好多本地學生英文public speaking或debate,有稿有排練,係講得好好,但一脫稿就差好遠,呢d係事實。
如果係真人見面,有人話佢個女讀Marymount,英文講到native咁,我一定讚「咁叻呀」,唔會講任何說話。但網上傾計,無需呀凡事sugar coat,好多時確係唔係果樣嘢。

回覆 LLLT 的帖子

係ga。functional的國語或英語,和native的水平係唔同。

Jane1983 發表於 22-6-29 15:21

大家係網上萍水相逢,完全唔相識,可以講d真說話。好多本地學生英文public speak ...

真說話就係本地有d local學校d學生英文一樣係無家庭背景下學習到native囉,咁身邊工作同生活都見過預過大量呢d例子,debate同public speaking唔見得差過國際學校學生,當然都係少數
同埋debate同public speaking一脫稿就講唔好唔關言語能力事,係個別學生能力高低問題,呢個概念唔好混為一談。

是但啦,你覺得係就係,我對你的睇法無意見。

cantona2001 發表於 22-6-29 14:44
根據我英國朋友講, 佢入到oxford我估英文應該算好高層次,佢話David beckham出左名,後生結婚時講野成個鄉 ...

Beckham 講嘅係 cockney 口音,係眾多英國口音的一種,唔明什麼鄉下仔。隨住他搬去不同城市,不同國家生活,口音亦會改變,一句話可以包括幾種口音

Jane1983 發表於 22-6-29 15:48

是但啦,你覺得係就係,我對你的睇法無意見。
大家咁話啦,講英文流唔流利都分層次,真係大開眼界,真係長知識。得閒都同我d外國同事討論下呢個有趣議題,睇下有幾個趣先。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊