用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary  

IS 好似好輕鬆都學到野,英文又好,但又有好多家庭有能力選擇IS 都會讀LS(at least 小學), 所以也不是一面倒的。要想清楚追求D咩。

Jane1983 發表於 22-6-10 22:19
好奇一問,剩係有科目獎?咁即係級一都好,如果無一科最高分,就無獎,完全invisible?
...

交齊功課都有金銀銅獎項。就算冇獎項,都未至於invisible嘅,老師都係一視同仁。

回覆 MiffyShe 的帖子

唔係驚老師偏心,只係唔明點解表揚一d,唔表揚一d。如果話唔想同學間競爭太烈,咁連科目獎都唔應該有,好似唔係好公道和合理。
不過機構規矩係規矩,個人感受歸個人,純屬自己意見。

Jane1983 發表於 22-6-11 14:40

唔係驚老師偏心,只係唔明點解表揚一d,唔表揚一d。如果話唔想同學間競爭太烈,咁連 ...

回覆 964000 的帖子

我唔係講呢樣,不過我都同意你的分享

其實除咗中文之外,LS 與IS 最大嘅分別,是要家庭時間的配合。

特別在初小一二年級的時候,當考試測驗來到時,試問一個剛入小學的小朋友,怎樣明白什麼是考試範圍,怎樣去預備考試測驗或默書,所以家長一定要跟要帶,而考試期間,更是足不出戶來溫習。這種情況,快則三年級可以開始放手;而我眼見,大部分六年媽咪都要以書童來陪伴小朋友這個小學生涯。所以這點我覺得樓主更要考慮。

kinder.bb 發表於 22-6-11 17:11
其實除咗中文之外,LS 與IS 最大嘅分別,是要家庭時間的配合。

特別在初小一二年級的時候,當考試測驗來到 ...
SIS 係咪都有三個考試?需要溫習嗎?

Jane1983 發表於 22-6-11 14:40

唔係驚老師偏心,只係唔明點解表揚一d,唔表揚一d。如果話唔想同學間競爭太烈,咁連 ...

LS 競爭一定有,上中學要呈分系事實。呢個都應該係考慮選IS定LS嘅因素。

MiffyShe 發表於 22-6-12 03:05
SIS 係咪都有三個考試?需要溫習嗎?

SIS華人多,多華人的考試點會唔駛温習?
另外我見到讀SIS都轉去CIS,唔知是否普遍現象

宮二 發表於 22-6-12 08:26
...

去年SIS有44人考 ib, 人數唔算多,以前未有中學時多人去GSIS。雖然話SIS重視中文,但去年只有7個學生考bilingual diploma (假設中英文皆有母語水平), 又比期望中少。

SIS中學有一個考試,其他兩個係progress reports(可以用tests、quiz、projects、assessments .…去比分)。幾年前的小學,只有一個考試,要準備和溫書的時間不多。
如果現在有改變,用家請提點。

回覆 宮二 的帖子

其實要轉去CIS要有一定的能力才可以。我兩個小朋友在SIS讀了多年,轉去CIS的人數唔多,反而轉校較多係回新加坡和去海外。
學生比率,我了解新加坡人大概50%,香港人大概30%,國內人大概15%。新加坡人中文讀寫能力一般,所以一般學生的first language 係英文,而中文只係second language 。讀到中學,學校會根據中文能力去分班。最後考中文first language多數係國內人和香港人。

宮二 發表於 22-6-12 08:26
...
IS 考試溫習既情況,相信點都唔及LS 考試操練方式,如果唔係,點會一般書局都有大量補充練習賣呀!
起碼IS 家長唔洗捉中文作文題目,而要小朋友肯 model answer

總之我覺得,一般IS 當追求學生自主學習,追求自我進步,然而學校和家庭的學習氣氛都比較和諧。而LS 係要學生在壓力中既進步,競爭相對大。

bighang 發表於 22-6-8 18:59
回覆 cantona2001 的帖子

香港傳統教法英文囉,網上好多自己睇吓
有冇國際學校小學生例子?

回覆 PSKLAI 的帖子

普遍應該係咁
https://youtu.be/nOvQkUrwrRg

不過冇話好唔好,只不過一聽就知唔係嗰樣嘢

bighang 發表於 22-6-12 16:26

普遍應該係咁
似初中學生...?

There are many others, you can search to watch, but no offence, very subjective, you like it or not, your own preference.
https://www.youtube.com/watch?v=RLwWzGd0jyE

https://www.youtube.com/watch?v=Sit6lCEO_gM

bighang 發表於 22-6-12 16:26

普遍應該係咁
https://youtu.be/kzvC7bkO5ps
你覺得LS還是IS?
幾多歲?

bighang 發表於 22-6-12 18:50

There are many others, you can search to watch, but no offence, very subjective, ...
Haha.我自己鐘意IMS多啲

謝謝大家
我們決定讀SIS
比較適合我們家庭
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊