用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SIS vs Mary mount primary
樓主: caca0924
go

[小學] SIS vs Mary mount primary  

964000 發表於 22-6-8 19:55
其實分唔分到係要問返native speaker, 唔係問我地,聽幾句可能唔覺,你叫佢講我大段野就聽出,唔止係inton ...
同意
不過香港人講廣東話計,講野速度又唔會分別好大,講得慢條斯理又唔識潮語嘅我地又唔會話佢唔native啦 XDD

cantona2001 發表於 22-6-8 19:56
CKY同其他LS直資近年IB成積包括英文A HL應該唔差過國際學校

如果考EngA已經是和IS一樣(視乎比例因為CKY也有提供Eng B), SPCC都係50%考Eng A (佢地係全港最高英文5*率,比Dg/其他女校更高),IS一般只提供Eng A.

cantona2001 發表於 22-6-8 20:04
同意
不過香港人講廣東話計,講野速度又唔會分別好大,講得慢條斯理又唔識潮語嘅我地又唔會話佢唔native啦  ...

廣東話又唔同,係sell咬字同tone, 其實香港人非常敏感,一聽就知你唔係香港人,尤其當你用啲好怪嘅字詞,不過無所謂溝通到ok la. 吹水研究下啫。

讀得國際學校英文講得好就一定(唔計插班),但寫作都個個咁好嗎?

我朋友話佢個仔唔睇書只打機就讀得差,唔知係咪個別例子

cantona2001 發表於 22-6-8 20:38
讀得國際學校英文講得好就一定(唔計插班),但寫作都個個咁好嗎?

我朋友話佢個仔唔睇書只打機就讀得差, ...

早前英詩創作比賽冠軍Eric Yip是香港人讀local school,英語是second language,訪問聽出他不是native speaker
相反英美大把文盲也可以是native speakers
大城市文化熔爐有不同口音是正常事
執著口音的都是自卑感作祟吧

cantona2001 發表於 22-6-8 20:38

我朋友話佢個仔唔睇書只打機就讀得差, ...

咁多人一定有好有唔好啦,講緊整體表現咁比較,不是一兩個outliers,唔睇書個D冇得講。

回覆 bighang 的帖子

因為樓主話 “One of my major concern is my girl do not speak cantonese, so Im not so sure the playground language among students.” 所以我只係想話俾樓主聽大部分Marymount d 學生用英文溝通都冇問題咋

caca0924 發表於 22-6-8 15:53
請問什麼是RME?
宗教

skyshell 發表於 22-6-8 22:57
回覆 bighang 的帖子

因為樓主話 “One of my major concern is my girl do not speak cantonese, so Im n ...

其實樓主話自己家中主要說英文, 可能都不需要靠學校,能在學校內溝通到已可以。

964000 發表於 22-6-8 20:02
Writing的句式/風格已經好大分別,細細個巳出口成詩,我手寫我口,小時候反而要教返佢地用”formal words ...
我身邊幾個朋友都係LS讀得有壓力先轉IS, 其實LS top school student writing 唔知差IS 普遍水準幾多?

cantona2001 發表於 22-6-8 23:23
我身邊幾個朋友都係LS讀得有壓力先轉IS, 其實LS top school student writing 唔知差IS 普遍水準幾多? ...

唔好話差啦,課程不同。
(離題了)

964000 發表於 22-6-9 07:56
唔好話差啦,係寫啲野不同,local 實用性為主,一般工作英文夠用,正如我哋話中文夠用就得。

...

同意,我自問工作上溝通無問題,但個 style 就係學唔到

cantona2001 發表於 22-6-8 23:23
我身邊幾個朋友都係LS讀得有壓力先轉IS, 其實LS top school student writing 唔知差IS 普遍水準幾多? ...
其實writing 未必一定話差好遠, 好視乎學生本身, LS 英文叻, 寫都可以好好, 因LS 著重Grammar 同串字, 只可惜講就真係同IS 學生差遠啲.   

Marymount 一年三次考試,冇排名次,各科包括conduct表現最好同學會有獎項。老師唔係native, playground 可英文可廣東話,都有d外籍小朋友同學。

想了解下sis老師系米native?  year 5-6插班會唔會好難?中學教學質素及學生流失情況如何?上課模式是否比較傳統?謝謝!

MiffyShe 發表於 22-6-10 20:46
Marymount 一年三次考試,冇排名次,各科包括conduct表現最好同學會有獎項。老師唔係native, playground 可 ...

好奇一問,剩係有科目獎?咁即係級一都好,如果無一科最高分,就無獎,完全invisible?

回覆 Jane1983 的帖子

MPS 沒有學術名次,學期終結時,只得兩項關於學術的獎。一種係全班各科第一名,另一種係學術進步獎。

回覆 Virginia_Arare 的帖子

明白了,謝謝。

其實我覺得樓主要考慮的是想不想個女學多啲中文,Marymount 中文淺但完成了小學課程,根基還是可以的。樓主一家講英文,相信讀Marymount 唔會拖挎女女的英文,Marymount 亦有好多學生,唔鍾意講中文,越高form,同學間越只會說英文。如果對中文、廣東話冇咩中情意結,就IS 啦!Marymount 升P6 時已經好多人轉IS, 轉左IS 都入到top set. Marymount 升中,其實都要中上成績先穩陣,所以如果想上中學,呈分不是沒有壓力,睇你本身位置,通常啲同學死在中文科手上。
樓主的case,跟很多Marymount 學生一樣,遲早都會轉IS或去外國,其實DSE唔係大家杯茶,唔洗想太遠。

雖然樓主不用靠學校英文,但想不想second language學英文(對英文advance的小朋友可能覺得淺和幾悶),first language 學中文(要花頗多時間而且PTH SIS好些)
另外除咗中文英文考慮選校,也考慮下邊種校園生活用家會開心D,IS會多D野玩,形式冇咁拘謹,多姿多彩,上堂玩drama, lego challenge, Jurassic garage 探訪,好多節慶,outings, 體驗不同,外國人好多點子,會好玩啲。
以上LS都有,不過始終資源和時間有限,攪一次考試又冇咗一個星期,高小又要追呈分,雖然校內考試冇名次,但在IS完全唔洗考不是更好嗎?平時assessment知道小朋友懂得巳經夠了。

My kid was in SIS from PY1-2 then switched to MPS. We changed to IS after she has finished P1.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊