用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想請教,現F5,想DSE後去英國讀書
go

[其他] 想請教,現F5,想DSE後去英國讀書 [複製鏈接]

本以為去外國讀大學是等DSE成績出才準備出國,原來不是,請大家指點一下,學生應該要準備什麼呢?感謝(emoji)(emoji)

4    0    0    0

醒目開學勳章

Haileyo7 發表於 22-5-28 17:45
本以為去外國讀大學是等DSE成績出才準備出國,原來不是,請大家指點一下,學生應該要準備什麼呢 ...
其實升F5時的暑假就要睇定d資料。 UCAS 9月開始報名,要選定大學,準備定personal statement 。

放榜先處理都得,但通常超一線、熱門科嘅會無位。既然現在知,可以慢慢上網搵吓資料,研究吓。
最緊要叫小朋友考好期終試,因為大學係用predicted grade 俾offer

謝謝你們的資料,令我們了解一些,學生清楚之後要怎樣做,謝謝(emoji)(emoji)

醒目開學勳章

Haileyo7 發表於 22-5-28 22:26
謝謝你們的資料,令我們了解一些,學生清楚之後要怎樣做,謝謝(emoji)(emoji)
...
UCAS 報名可以自已攪,或找agent都得。

peggy 發表於 22-5-28 22:33
UCAS 報名可以自已攪,或找agent都得。
其實找agent和自己攪都得。
我當時係自己攪,吾難。上網報,online比錢。

經agent好多時介紹佢有聯繫嘅大學俾你,未必係你心儀的大學,但寫Personal Statement 佢哋會比少少意見。

Haileyo7 發表於 22-5-28 17:45
本以為去外國讀大學是等DSE成績出才準備出國,原來不是,請大家指點一下,學生應該要準備什麼呢 ...

如果衹以英國大學為後備,等出了dse成績去升學展或找agent就可以,當然少了選擇。

如認真考慮,而家開始做功課,上 UCAS睇下申請時間,去 complete university guide 睇下心儀學科有什麼選擇,學費和生活費如何,暑假準備 personal statement,  問下學校出 predicted grade and reference letter 安排等。

如報2023年入 oxbridge or medicine, 今年十月中截止,其他科建議明年一月尾前申請 (即英國本土生截止時間), 國際生可六月尾前申請,之後會落入clearing, 即要睇下到時有那些大學什麼科仲有位。dse放榜後申請就係經 clearing 入。

poonseelai 發表於 22-5-29 12:03
如果衹以英國大學為後備,等出了dse成績去升學展或找agent就可以,當然少了選擇。

如認真考慮,而家開始 ...

好詳盡,明白好多喔!謝謝你們

回覆樓主:

要有ielts成績嗎?

醒目開學勳章

AE 發表於 22-6-3 23:45
要有ielts成績嗎?
要IELTS 成績

peggy 發表於 22-6-4 00:07
要IELTS 成績

有啲接受HKDSE, 可不用考IELTS, 大學網站有寫
eg: Imperial College, Manchester

醒目開學勳章

cow 發表於 22-6-7 13:00
有啲接受HKDSE, 可不用考IELTS, 大學網站有寫
eg: Imperial College, Manchester
考埋冇壞

peggy 發表於 22-6-7 22:12
考埋冇壞
當年阿女UCAS 揀嗰2間U都接受HKDSE英文,個CO又好低,所以無考 IELTS

醒目開學勳章

cow 發表於 22-6-7 23:48
當年阿女UCAS 揀嗰2間U都接受HKDSE英文,個CO又好低,所以無考 IELTS
我女間U都係。阿女係F5的復活節假已考ielts,因中學會叫佢地早d考左先作預備。

其實有D 人係唔考DSE 而直接讀FOUNDATION. 1年後直升UNIVERSITY. 留學英國 AGENT 係FREE CONSULTATION. 所以搵多2個問都得.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

UCAS  是全寫是? 我唔識,願聞奇詳

回覆 bbfruit 的帖子

Universities Colleges Admission System

bbfruit 發表於 22-8-25 14:08
UCAS  是全寫是? 我唔識,願聞奇詳

UCAS等於香港的JUPAS,經這系統申請大學。
‹ 上一主題|下一主題