用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 九宣 vs SFA
go

福小 vs 九宣 vs SFA

女兒只收到這3間的offer.同太太商量過後決定讀福小.
考慮因素如下, 各位如果見到所列因素不正確, 歡迎指出及提意見.

1. 首先比較過 九宣 vs SFA, 二選一的話選了九宣
最大原因係九宣升中的學校多數是耳熟能詳的傳統名校.
而SFA升中的學校多數是地區名校
第二是校舍, 九宣大d 同新d.

2. 然後福小 vs 九宣
- 聽講九宣強制學樂器, 學費加學樂器每月最少要花 8k (5.5+2.5) . 女兒學過一陣鋼琴半途而廢了.也顯得對樂器不感興趣.
佢鐘意跳舞多d
福小大約3.5k, 平太多.

- 師生比例
九宣開4班,敎師55人. NET 人數不詳
福小開4班,敎師84人.NET 12 人. 按比例原則上每班學生有40%以上時間可以對應到1個 NET
- 英語敎學
自已小時侯最大的遺憾是由中文小學升去英文中學, 成績一落千丈皆因那九屁不通的英文題目. 究竟是考科目中的知識應用還是英文的閱讀理解能力啊?
福小除了中文科, 其他科目皆為英文, "覺得"女兒可以隨時適應到海外升學. (PS: 沒有移民時間表, 不過打算大學會去外國升)
女兒讀普英幼稚園, 英文能力還是一般般, 至少還不能跟英外國細路對話. 所以希望佢學校9成時間同人講英文

- 有heart
從福小既open day video (定係簡介video), 覺得佢地好用心制作. 放好多精神時間係學生度

以上是主要考慮原因, 雖然好多朋友都以"名"取校, 覺得"福建"  vs "九宣" 名字差太遠.
一聽福建就聯想到"新移民", "左", "洗腦", "Leung 味".

Arabellahk    發表於 22-5-26 12:50
Mmxsrus    發表於 22-5-25 16:20
daijuju    發表於 22-5-25 15:41

決定好了就去馬,適合就好~無最好的學校只有最適合自己的學校~

bwan168 發表於 22-5-25 13:34
女兒只收到這3間的offer.同太太商量過後決定讀福小.
考慮因素如下, 各位如果見到所列因素不正確, 歡迎指出 ...

決定了為何開帖?

如果係我, 第一間排除就是福小.

jaagor    發表於 22-5-31 21:26
Arabellahk    發表於 22-5-26 12:51
melocy    發表於 22-5-26 10:49
bettyay    發表於 22-5-25 16:18

回覆 bwan168 的帖子

delete

相對另外兩間,福小在ek肯定是排得比較後的。未玩升中遊戲前,我都會第一時間踢走福小。玩過升中後,發覺一間有唔錯成績嘅中學backup係一個好重要嘅考慮。始終6年變數太多了。
BTW, 既然決定左,就唔需要再搵人去支持你嘅決定。相信自己

能有這3間offer,叻仔叻女,讀邊間都會讀得好,選適合就得。

ok3 發表於 22-5-25 16:35
相對另外兩間,福小在ek肯定是排得比較後的。未玩升中遊戲前,我都會第一時間踢走福小。玩過升中後,發覺一 ...

福建中學整體表現尚可
但3322率(<70%)及英文有改善空間
2021年英文4+跌穿3成 歷屆新低

英文4+
2021 29.2% ← 歷屆新低
2020 39.3%
2019 34.2%
2018 34.9%
2017 34.4%
2016 37.4%
2015 32.3%
2014 37.4%
2013 34%
2012 32.1%

https://www.fms.edu.hk/p/37725

Arabellahk    發表於 22-5-26 12:52

回覆 Poyau 的帖子

無了解過福小,不過我睇平時其他人介紹好似標榜佢英語語境不錯,但點解中學英文成績好似唔算太理想。

Raccch 發表於 22-5-26 09:18
回覆 Poyau 的帖子

無了解過福小,不過我睇平時其他人介紹好似標榜佢英語語境不錯,但點解中學英文成績好 ...
福小都培養出好多叻仔叻女, 但至top o個批同學仔又大多沒有升上福中, 係外考更加好的直津中學

選定了卻開帖, 是因為怕資料搜集有遺漏. 此forum 有很多家長是本百科全書. 可提供更多資訊例如福小網頁寫4班,有家長指出是5班,  那我需要做些 due diligence

關於福中的成績(尤其是英文DSE), 我有個囡囡同學家長是這樣說的.
引用自明報
"福建中學附屬學校的辦學路並不平坦。該校前身是基督教臻美黃乾亨小學暨初中學校,由於校政混亂,於2009年交回辦學權。學校最後交予旅港福建商會接辦,易名為福建中學附屬學校。徐區懿華校長上任之初, 該校教師流失率高達50%。要重拾家長、教師的信任殊不容易,她坦言學校做了不少工作。"

1. 福小好起來是近年來的事.起碼是2010 年後吧?
2. 2010 入學的福小小一生,  2016 才入中學
3. 2016入中學的2022才考DSE
那家長說, 這幾年福小出來的好學生, 對福中實力提升還未反映出來. 福中未來應該是處於上升期.
不過另一頭, 福小最叻果批又會轉左去其他band1a 中學. 留下來直升的又係band1c.

用保險角度講:
1. 如果小朋友係top tier, 就轉到去 band 1a  (機會比讀九宣細)
2. 如果小朋友係2nd tier, 轉出去 band1c / band 2a 或直升福中都一樣.
3. 如果小朋友係3rd tier, 派位去2b/2c/3a/3b/3c, 咁有得直升福中 1c 都係著數.
所以如果小女讀九宣係 3rd tier, 還是會比派去band 2-3 既學校的.

福小2010年都唔係好多人揀,所以質素一般般,來緊二丶三年dse都唔會太好!

但係之後收生非常優秀,小班教學,良好語景!加上徐校長有心有力,投下信心一票!

利申:因交通問題,放了福小。

回覆樓主:

呢個小學校長都係14年左右才來,DSE應該未咁快反映到,最好問下用家。如果三間學校喺呢度比其本上不用比,評論基本上都係,揀叧外兩間有八至九成機會升比福中同級或更好中學,50%可以去B1A

當年舊校校政混亂,學生程度參差,升中時,福中食晒!當年升中一班學生的參差程度,曾經令到福中管理層公開地表示不滿!

yusuiwai 發表於 22-5-26 12:24
呢個小學校長都係14年左右才來,DSE應該未咁快反映到,最好問下用家。如果三間學校喺呢度比其本上不用比, ...

如果家長夠aggressive, 小朋友又叻,讀福小升中轉走唔係難事!
六年後的事無人知。我覺得最好比較小學的教學資源和教學質素!邊一間可给小朋友最多資源和關顧。至於升中,六年後先算,如果成績中上,升福中都唔係壞事!

樓主已選好,無乜特別需要再討論...
最重要都係家長認為合適及信任,之後做好家校合作,無怨無悔...

就如其他英文小學
如果你本身英語好,英語優勢就會放大
但是如果本身英語一般,福小嘅英語環境基本上同你冇咩關係。。
因為利用唔到
(呢個問題可以係 DSE 成績見到,我認為)

相對另外兩間,福小在ek肯定是排得比較後的。未玩升中遊戲前,我都會第一時間踢走福小。玩過升中後,發覺一 ...

認同

我覺得應試技巧都好緊要. 情況就好似你宜家去叫個職業司機, 用佢宜家日常路面嗰套去返考牌一樣.

AgreeBand 1直資龍始終很大吸引力
呈分的確很提心吊膽令人疲累,尤其疫情下

回覆 yusuiwai 的帖子

睇完你個Post, 剛才Seafood Ham 去左九宣個website 攞左最新既升中成績, 然後去schooland攞個banding.做左個統計, 嚇到我丫!

真係51% band 1a (or 1a-1b)
91% 同等或好過福中...
咁變態.