用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 荔天vs協和(長沙灣)小學不同之處
發新帖回覆
go

荔天vs協和(長沙灣)小學不同之處 [複製鏈接]

Hello,來緊9月插班小三,两間學校都係附近,相對來講,升中派位相對邊間會好啲?學習方面又有咩唔同?唔該曬😊
   0    0    0    0

misschantas 發表於 22-5-24 23:54
Hello,來緊9月插班小三,两間學校都係附近,相對來講,升中派位相對邊間會好啲?學習方面又有咩唔同?唔該 ...

荔天升中成績較佳

40網一線小學

回覆 Poyau 的帖子

Thank you 😊

荔天升中成績在深水埗區多年都係數一數二. 雖然都係谷, 但見朋友個女都讀得開心. 但深水埗區對男仔非常不利. 柬得上手的只得一間半間. 除非做到級頭, 升中自行! 咁樣, 真係又難又辛苦. 所以就算之前入到, 都要放棄, 逃離深水埗區  如果係男仔, 建議考慮插第區小學.

回覆 kpc2015 的帖子

多謝你,我小朋友係女孩子!新轉來尼區咩嘢都要重新來過

kpc2015 發表於 22-5-25 17:08
荔天升中成績在深水埗區多年都係數一數二. 雖然都係谷, 但見朋友個女都讀得開心. 但深水埗區對男仔非常不利 ...

男仔小學荃灣區好嗎?請教

ifcsir 發表於 23-3-6 02:42
男仔小學荃灣區好嗎?請教

荃灣得四大,唔夠b1位,男女都不利。

長協不容易插, 雖然班上有同學仔走, 但學校似乎不急於收生, 除非是 band 1 中的 band 1 考生, 否則寧願把學位空了, 就算是過了筆試面試也不收.

收咗再講。

misschantas 發表於 22-5-24 23:54
Hello,來緊9月插班小三,两間學校都係附近,相對來講,升中派位相對邊間會好啲?學習方面又有咩唔同?唔該 ...

40網長協2022年升中派位
----------------------------------------------------------
官津本區+他區+直私

B1/英中 23+26+21=70 (50%)
----------------------------------------------------------
本區 23 (16.43%)
長天(男) 4 |
上智(女) 9 聖母玫瑰(女) 5 |
鉻賢 4 黃棣珊 1

他區 26 (18.57%)
HK1 聖提女 1
HK2 港華(男) 2
KL1 九華(男) 3 油真(女) 1
KL1 伊中 3 循道 1 銘基 1
KL3 喇沙(男) 1 陳瑞祺(男) 1 |
KL3 MCS(女) 1 九真(女) 1 |
KL3 迦密 1 銀禧 3
NT2 何傳耀 1
NT6 莫壽增 1
NT7 沙官 1 體藝 3

直資 21 (15%)
HK1 SPCC 1
HK2 SPCS(女) 1
HK4 港同 1
KL1 李國寶 1
KL2 英華(男) 1 | SMC 2 基崇 4
KL3 協恩(女) 3 | 顏寶鈴 1 香島 2
KL4 德望(女) 1
KL5 滙基KE 1 STCC 1
國際 KIS 1

其他 42+17+11=70 (50%)
本區 42 (30%)
德雅(女) 3 德貞(女) 4 |
瑪神 9 佛教大雄 6 滙基 8 路協 7
張明添 1 唐乃勤 1 莫慶堯 3

他區 17 (12.14%)
KL1 信義 1 劉皇發 2
KL3 培道(女) 2
KL5 聖安當(女) 1 | 寧二 1 瑪中 1 青松 1
NT1 迦密愛禮信 1 獅子會 1
NT4 西門英才 1
NT7 鄭榮之 1 基督書院 1
NT7 劉伯樂 1 曾璧山 1
NT8 馬陳瑞喜 1

直資 11 (7.86%)
KL1 九龍三育 1
KL2 中聖 5 惠僑 2
KL3 創知 1 兆基創意 1
NT8 匯知 1

總數: 65+43+32=140

升中派位
https://www.heepwohcsw.edu.hk/?page_id=399

2021-2022年度中學學位分配
https://www.heepwohcsw.edu.hk/wp-content/uploads/2022/08/21-22%E6%94%BE%E6%A6%9C%E7%B5%90%E6%9E%9C10-8-22.pdf

kpc2015 發表於 22-5-25 17:08
荔天升中成績在深水埗區多年都係數一數二. 雖然都係谷, 但見朋友個女都讀得開心. 但深水埗區對男仔非常不利 ...

我果個係男想搬去荃灣屯門元朗,有冇推介?謝謝

回覆 Poyau 的帖子

請問有冇荔天數據?謝謝
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊