用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Kings藝術體操好唔好,有無其他學校推薦? ...
樓主: 幸運。星
go

[舞蹈] Kings藝術體操好唔好,有無其他學校推薦? [複製鏈接]

幸運。星 發表於 22-5-24 22:21
我個女今年三歲。
Kings一開始要買好多野,又最少要俾三個月學費。

佢咪就係因為揀咗另一個同學去電視台演出冇揀佢之後由嗰陣時開始日日唱King’s。朋友話佢每次上落堂嘅時候特登去搵唔同家長講King’s嘅唔好,叫佢哋唔好再喺度學,陪佢出去學,佢呢件事大約持續左兩個月左右,中間都搵過我朋友問佢出唔出去學,我朋友八卦睇吓佢講乜,原來佢話出去私人班,搵人幫手一齊俾錢,出去學係周圍走嘅,得閒呢度book下場,嗰度book下場,冇自己一個地方。我朋友個女啱啱學咗唔係好耐,出去學即係其實淨係夾份俾錢俾佢個女學,心諗梗係唔制啦,但係佢就叫咗幾個咁嘅人陪佢。我朋友話佢專揀啲俾佢個女冇咁叻嘅人陪佢,叫其他人呢就去其他唔同嘅地方學,咁就冇人同佢個女爭。
佢仲同我朋友爆咗佢個大計出嚟,佢哋有三個比較熟嘅朋友,一共四個人,分開去唔同嘅地方學,潛伏喺佢哋啲呢間機構度,到時負責拉啲教練出嚟教,拉啲學生出嚟學。咁佢個女嘅所有使費就有人幫佢出,包括佢之後去俄羅斯訓練嘅錢都有人幫佢埋單。

佢嘅底子其實咪又係喺King’s學,佢喺群組度成日推翻啲post上嚟喺自己想講嘅嘢,當有人問佢或者佢自圓其說唔到嘅時候,佢就搵新嘅post冚㗎啦,有人咪問佢其實你係King’s學咗兩年幾,你喺人哋度話咩學咗兩個月,考到入隊係人哋功勞,但就唔係King’s嘅功勞,俾人質詢佢嘅時候,佢就扮晒嘢多謝啲老師,話係King’s嘅老師嘅功勞,但係話絕對唔係King’s嘅功勞,再俾人質佢,佢答唔出㗎,佢咪又開一個新post再講。
事實就係佢明知自己喺King’s打嘅底,同埋喺King’s得到晒佢想要嘅機會。
最搞笑係佢叫人哋唔好參加King’s嘅女皇盃國際比賽,又唔好參加考試,又話所有嘢都冇用,但係佢全部都參加晒拎晒啲證書走,仲要求校長寫封推薦信俾佢考學校。然後佢最後同人哋講話係冇用㗎,因為佢間間學校報名都有交推薦信讀嗰間學校冇交推薦信喎,你信唔信丫?同埋佢自己有冇反省一下如果間間都話唔收佢係咪佢學術成績非常之唔掂,課外活動點會完全冇幫助啊,一定會有幫助,係人都知道報學校嘅時候都會有位置俾你填課外活動或者你有啲乜嘢特長技能等等,不過如果你成績太差神仙都幫你唔到啦~

回覆樓主:

又小氣,心地真係唔係幾好,我朋友就係睇穿佢係一個咁嘅人,從來都冇跟佢離開,佢嗰陣時朋友仲見到佢喺所有活動都參加,而且參加嘅時候一定揀淨係校長後面坐,成日同校長傾偈,仲話俾人聽佢個女做花女都要用King’s皇冠。成鬼日喺度扮專家教佢哋班媽咪,講就冇所謂,如果唔跟佢果套其實佢就會叫埋其他人唔騷你,真係估唔到一個男人會有啲咁嘅行為。男人之家就唔好做啲咁嘅嘢啦同埋咁小氣啦。同埋各位媽咪都應該要小心啲呢個男人,因為有人返嚟同我朋友講話原來個群主係男人嚟㗎,見個頭長頭髮以為佢係女人係一個媽咪。
可能佢就係愛得太深,所以冇諗過人哋會唔要佢,當人哋唔要佢嘅時候佢就仇恨心好重。
佢都走咗4-5幾年啦,日日喺度仲講返以前,舊(emoji)都沖咗落大海啦,成日都係用啲想當年講嘅方式來講返人哋,宜家人哋變成點都唔知啦,就係成日扮話前用家身份講,根本就唔係俾啲正確嘅資料俾人,你去小一選校群組或者升中一群組啊,你都問吓嗰個用家係幾時畢業啦,有啲又話呢間好有啲又話嗰間功課多,最後其實原來畢業左10年8載。
都係應該要自己試自己睇,多啲同你學習機構溝通,可以留意吓你個機構嘅社交平台,擺出嚟嘅學生多唔多人,活動多唔多人,多唔多活動參加,校長或者負責人嘅資歷同年紀,學歷同經驗,有冇教過一啲傑出學生嘅例子,有冇幫到學生除咗喺藝術體操方面仲可以喺升學或者其他方面獲得獎項或者又幫咗,自己去試堂嘅時候睇環境,配套,老師同你對答嘅Feedback。仲有都要就下自己係咪學習好方便,如果真係要搭車好遠先去學嘅,可能未必最好,因為小朋友舟車勞頓都已經冇晒力學嘢,如果仲要個個禮拜場地都唔同,要做游牧民族,同埋衛生環境又比較差,喺呢個疫情期間真係比較危險。

其實Kings好似好多人話咁,但係同某大舞蹈學校一樣,學嘅人比話人多好多倍。咁點解佢哋又喺度學呢?真正幫到自己個小朋友,就會留喺度學,haters講幾多花邊新聞都冇用。
我報名前問過學校,學校話佢地唔係行香港制,即係好似讀書行IB咁,佢哋唔係DSE制。
佢哋嘅老師係香港藝術體操學會認可,website都有列明資歷詳情。另外仲有CSTD, APDA, RAD證書depends你報邊個課程。老師亦要接受校長嘅培訓課程,校長係運動教育訓練課博士喎,點樣唔正規?學校話佢地唔考體操會個教練考試,因為上20個鐘就話叫教練班,學校話報考嘅人冇學過體操或者跳舞都報得,教教練班嘅人好多都唔係大學資歷。

考嘅試係考英國試,我同好多同學仔都有拎呢一啲考試證書同埋成績表去報學校。其實就係好似學制唔一樣咁,有人考DSE, IB, GCSE。其他班別我就唔知啦,但係我自己嗰班好多同學心目中都係Target或者讀緊直資或者私小,佢哋都覺得好有幫助,我哋嗰班仲有個韓國籍嘅同學仔,佢哋都一樣覺得呢個國際性藝術體操教學制度比本地好,同埋適合佢哋。

CC12345678 發表於 22-5-27 09:55
以下是轉載自fb某大藝術體操家長群組:

隨著疫情開始回穩,政府亦暫訂於4月21日起,讓各舞蹈學校恢復面授 ...
宜家教我個囡嘅老師仲有幼兒教育證書添呀,由三歲學到宜家一直好好,好有耐心,絕對唔係求其上20個鐘堂就話自己有牌教。我同班都有你講R同J嘅轉咗過嚟,話佢哋啲教練好惡同冇耐心,淨係不停地叫你壓腿,話你要練就要不停地壓,差不多成堂都淨係壓腿,如果你唔夠其他同學仔柔軟,就淨係睇其他人,投訴都冇用,因為好多時教嗰個就係本身個老闆。佢哋都有嘗試過所謂嗰個群組去問大家,清一色都係嗰班為威威㗎答佢「唔會係咁㗎」,「係咪有啲誤會啊」跟住就講一句讚佢哋嘅嘢,然後就唔比我嗰個同學仔媽咪繼續講。
我報Kings之前聽過呢啲流言心入面都有少少擔心,所以都有去過其他試,但係其他個啲絕對唔係你哋形做出嚟咁好。
首先環境冇咁好,一打開門就係課室,仲要係推開防煙門之後一間舖劏開好多個單位嗰種!
體育館班就個個禮拜唔同時間個個禮拜唔同地點,個場地唔係佢哋自己當然乜嘢人用都得,但係我唔會想我個女喺嗰度學,因為我睇住前面嗰班啲人着住對鞋踩暈晒成個地下,接着下一個用場地嘅係冇人幫你清潔嘅,跟住到我個女入去就叫我爬落個地下壓腿,衛生情況都麻麻哋。
文中寫元朗有,但係我問嘅時候係屯門,太遠我哋冇去試,但係佢個地址係好秘密嘅,WhatsApp同佢傾咗好耐佢先至講自己喺邊度,一早講我就未必會再問,因為都太遠,而且係工廈開,可能佢哋知道自己違法唔敢話俾人聽係邊度,去工廈上堂所有保險都唔會賠,迷你倉大火就係已經一個活生生例子,即使佢唔係咁遠我都唔會選擇。
有一個,環境都比較好少少,但係佢間開咗兩個課室,一個大一個細課室,但係其實大嗰個課室都係好細,但係我個女試嘅時候係比較細個,佢就淨係安排好細嗰個課室上堂,我課室細到我覺得3-4個人已經迫。
我而家上堂嗰度係喺商場,又大又靚可以喺四圍行吓等上落堂。

有啲人之前出嚟講,我就講返我見到嘅嘢佢哋唔夠講,根本啲嘢都唔係真嘅,跟住而家已經冇咗呢一個post,我話嗰啲人係打手不如出嚟傾跟住佢哋就刪咗個post。

pptt12 發表於 22-6-16 20:38
佢咪就係因為揀咗另一個同學去電視台演出冇揀佢之後由嗰陣時開始日日唱King’s。朋友話佢每次上落堂嘅時候 ...

吓,原來係咁,真係估唔到有啲咁嘅人。其實真係唔可以只信網上流言蜚語。

我見好多人由kings 轉出出面,之後參加體總的公開賽,成績都好好!當然kings 咁多人學,當中梗有精英!轉出嚟仲繼續學,一定好喜歡和實力!
去邊間學,始終都係個人喜好!最緊要是小朋友喜歡唔喜歡!和適唔適合!
我比小朋友學呢啲興趣班,從來冇和考學校掛扣,最量要小朋友學習過程中學到嘢,keep 住有進步!

penp0319 發表於 22-6-25 08:42
我見好多人由kings 轉出出面,之後參加體總的公開賽,成績都好好!當然kings 咁多人學,當中梗有精英!轉出 ...

聽上面朋友咁講證明Kings真係好有實力,因為實力並唔係天生你就做得到,仲需要後天嘅教導,培訓,培養,同埋提供機會。

Kings嘅Facebook有寫住,幫到好多學生申請到獎學金,年年都申請到柏立基爵士獎學金,每年有成$5000俾佢學嘢,年年攞到$5000獎學金學嘢唔使錢。要Kings同就讀學校批核先至會拎到。另外仲有好多學生拎到屈臣氏學生運動員獎,屈臣氏學生運動員獎係全間就讀學校由小一到小六加埋所有運動項目先得一個人可以被推薦拎到獎。仲有佢哋就讀學校嘅獎學金,明日之星獎等等,正正就係興趣同學校有關嘅好例子。

我睇過Kings嘅Facebook,有擺過樓上有提及過嘅其他機構包括Perxxxt Gxx 姓蕭嗰個同Staxxx 姓陳,佢哋都係由Kings到出嚟,佢哋跟Kings去愛沙利亞比賽,佢哋學校仲安排咗當地傳媒接受訪問,話係佢哋人生第一次參加世界藝術體操大獎賽。亦都係香港第一隊參加藝術體操大獎賽,暫時香港隊都未參加過。仲有啲post 有好多香港隊嘅運動員都係由Kings 出黎,有相有名㗎喎,姓高,姓鄭,姓麥,姓劉,姓黃,姓郭,姓陸….。

所以我成日教我啲仔囡要飲水思源
所以家長必須要考慮邊個機構真係幫到自己個囡。

終於有人踢爆佢喇,佢喺自己個群組俾人踢爆佢,其實根本就係一個不停地為自己個女做一啲利益輸送嘅嘢,攞着數,走後門,天有眼囉…

CC12345678 發表於 22-5-27 09:55
以下是轉載自fb某大藝術體操家長群組:

隨著疫情開始回穩,政府亦暫訂於4月21日起,讓各舞蹈學校恢復面授 ...

終於有人踢爆佢喇,佢喺自己個群組俾人踢爆佢,其實根本就係一個不停地為自己個女做一啲利益輸送嘅嘢,攞着數,走後門,天有眼囉
‹ 上一主題|下一主題