用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 機會嚟喇飛雲(軒官罕有收小六插班)
樓主: Charlotte_mom
go

機會嚟喇飛雲(軒官罕有收小六插班) [複製鏈接]

Minionboy 發表於 22-6-1 11:08
不是100%,但己係極高的%。
參考人數,大概B1率(3至4成),近年大約入QC人數.扣除女仔,似乎都有6至9成機會中QC,哇,不得了

Charlotte_mom 發表於 22-6-1 10:52
哦謝update,我了解過跟每區聯繫小學人數分配聯繫位,但無留意同區點分

南官不捨同區香官殺校
南區將會少咗英皇聯繫位
南官2021年11人升英皇 香官1人?
香官過去3年升中名單每年只有1間B1
2021及2020年英皇 2019年港華

南官
https://www.hksdgps.edu.hk/CP/pG/45/53/49

香官
https://www.irgps.edu.hk/CP/pG/228/400/141

medicine 發表於 22-6-1 11:13
參考人數,大概B1率(3至4成),近年大約入QC人數.扣除女仔,似乎都有6至9成機會中QC,哇,不得了 ...

請問:
1. 聯系位同街位一樣,都係只要band one  就抽得,而不是考得前就入先?
2. 假設女仔佔咗band one 大部份,例如全校有50個band one 生,女仔佔咗30個,咁果20個男仔咪100%入硬QC?

rsx 發表於 22-6-1 11:39
請問:
1. 聯系位同街位一樣,都係只要band one  就抽得,而不是考得前就入先?
2. 假設女仔佔咗band one  ...
1.直屬/聯係位是B1和B2都可以抽(但抽B1中學,只有極少數會有位俾到B2抽),不以排名為依歸.

2.還有另外一間官小抽聯係位以及街外人一齊抽公海位.人少啲咪少幾個中咯

medicine 發表於 22-6-1 11:44
1.直屬/聯係位是B1和B2都可以抽(但抽B1中學,只有極少數會有位俾到B2抽),不以排名為依歸.

2.還有另外一間官 ...
補充:分B1和B2是以排名來衡量,只是這界綫你我都不會知道

medicine 發表於 22-6-1 11:44

2.還有另外一間官 ...

明白晒謝謝。

醒目開學勳章 王國長老

rsx 發表於 22-6-1 11:39
請問:
2. 假設女仔佔咗band one  ...

仲有一個思考點:灣仔男仔嚟講,st jo本身有中學,華仁(無記錯而家仲可用灣仔升中網?)亦係
呢兩間嘅學生未必敢放自己中學走去公海搏。所以灣仔b1男之中,會少咗呢批對手

Charlotte_mom 發表於 22-6-1 13:30
仲有一個思考點:灣仔男仔嚟講,st jo本身有中學,華仁(無記錯而家仲可用灣仔升中網?)亦係
呢兩間嘅學 ...

越講越吸引

rsx 發表於 22-6-1 15:34
越講越吸引

好過讀乜乜直資,有一間百年Band1A名校backup ,最好就係免費

darkbson 發表於 22-6-1 19:27
好過讀乜乜直資,有一間百年Band1A名校backup ,最好就係免費,

我最奇怪係佢點可以令到入去時Band1尾既學生到走既時候變成Band1A

chitchit0520 發表於 22-6-1 23:41
邊有間中學所有人最後都係B1A呀?

我講平均啫。

關於插班生,第一年必入非精英班,之後睇表現下年入唔入到,如果插小五,因為小五完班人入小六,所以一定非精英班.
學校雖然男多女少,但係d女都好讀到書,所以精英班男女分佈你當男六女四公道d,就算當七三,精英班男仔都係二十附近,所以有一部份QC 車票分左比非精英班,只要其他班男仔有band1評分,入QC其實嘅機會其實一樣。
所以所以,想入QC,除咗日日對呀仔肉不啄,不成器之外,仲要多行善積福,祈求抽支好簽

醒目開學勳章 王國長老

Bearyguy 發表於 22-6-2 21:52
關於插班生,第一年必入非精英班,之後睇表現下年入唔入到,如果插小五,因為小五完班人入小六,所以一定非 ...

你講軒銅定軒灣?
軒銅小2一揀咗普教中stream ,就讀到畢業都係普教中班,唔會轉到去精英班。
所以普教中班係唔受歡迎(呢兩年入讀嘅小一好似無埋)

Bearyguy 發表於 22-6-2 21:52
關於插班生,第一年必入非精英班,之後睇表現下年入唔入到,如果插小五,因為小五完班人入小六,所以一定非 ...

一班大概25-26人,如果有二十個男仔咪有八成?

定係話另外果幾個入QC既讀普通班都係band one, 但你話普遍女仔叻啲,咁即係可能男仔考到近六十都入到QC? 軒銅band one生多定係男仔優勢太強,強到band two都入到,越諗越唔明

我講軒銅
普教中應該小六先有

另外,我之前爬文見到級6x男仔入QC,只要band 1,咩班都有機會,即係果屆去到6x都係band 1學生。不過ranking order 會變,唔保證之後幾多名內算band 1

Charlotte_mom 發表於 22-6-2 22:39
你講軒銅定軒灣?
軒銅小2一揀咗普教中stream ,就讀到畢業都係普教中班,唔會轉到去精英班。
所以普教中 ...

軒銅插班係可以揀插入普教中或一般班,只係唔可以頭一年就插入去精英班。冇錯入咗普教中班係之後唔可以轉去其他班,但由於普教中班有大量外校插班生,而且通常成績較好,所以級名次都係前列,而且軒小男生競爭劇烈,考呈分試個個博到盡,名次大兜亂,幾可肯定不是精英班嘅男生全考頭廿幾名,所以肯定有非精英班學生入QC, 而且係憑實力。

醒目開學勳章 王國長老

Bearyguy 發表於 22-6-3 00:18
我講軒銅
普教中應該小六先有

我兩個姨甥讀緊。大嘅小二已普教中班,細嘅唔記得(因聽講咁啱取消普教中班定攪攪吓話最後一年故事太長我唔記得)
當年其實都多人反對佢揀普教中班,因自廢武功(一入普教就失去入精英班機會),但我妹覺得學好普通話好緊要,就照揀咗
普教中係自己一班(小2到小6唔轉人),又唔受歡迎,自然位較多(非普教中又唔會轉入普教中班),所以收插班嘅都係入普教中班
至於有網友話普普下可以精,我就唔肯定了,至少細妹無提起過

醒目開學勳章 王國長老

mymelody0701 發表於 22-6-3 02:35
軒銅插班係可以揀插入普教中或一般班,只係唔可以頭一年就插入去精英班。冇錯入咗普教中班係之後唔可以轉 ...

灣仔網不嬲有個都市傳說「只要係band one 生,前面排盡band one, 運氣再差都會入聖鄧」
咁抽獎填表,的確點計都係QC最大機會,除非好另類堅持選擇,否則軒小b1仔乙1填QC係好正路(反正有聖鄧包底)。所以我都相信有非精英班入(姨甥普教中班,即6P,老師都話其實基本上個個b1男甲1乙1都係QC,希望今年都係100%第一志願啦

今日灣仔軒小應該係有插班考試 , 但好似唔係好多人! 係唔係申請就有得插班試? 請指教!
‹ 上一主題|下一主題