用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK好神(秘)?
go

SPK好神(秘)?

戴咗頭盔先,我都係以過來人用家來分享,未必啱晒(資料),但希望打破迷思。
我本身好怕WS 備戰乜乜谷,所以如果你都係唔想入WS谷但又想了解多啲,可能啱你!

SPK是男女校,但比例就好懸殊,可以係成班都無男仔,通常得幾個會放埋同一班。因為升小開始是女校,所以我覺得男仔可以有其他選擇,如果你話有妹妹想跟住讀?Sorry,未必可以話跟就跟到!

收生標準?其實同校長傾過計都知,簡單來說,咩人都有機會!我N無、我唔係教徒、我住新界西北區、我無靚工作背景⋯⋯等等等等。以上都不是收生標準!如果你報呢間學校,唔收你唔會關呢堆嘢事!
我自己覺得關⋯禮貌、有禮貌好重要,即係家長平時點教小朋友,面試時老師會見到,但佢地有佢哋一套準則,我又點會知係咩。
禮貌、整潔、有問有答、大B 是我得出來的結論。

課程偏淺,如果你好著重語境,SPK一定唔適合你,因為無NET,又無普通話堂。但俾我感覺就好著重閱讀!
一班大約3x個學生會由兩個班主任帶領每日做唔同嘅學習活動。教本由學校自製,每個教學主題完結老師都會做評估,家長一目了然!學校唔會做多,但也一定不會做少。
自學、自理、自律無得頂。老師唔會有WS提家長帶咩準備咩,全部都好傳統,唔係由小朋友傳話,就係通告或打電話通知。
同埋如果你係好鍾意show off嘅家長,我覺得都未必適合你嘅style!學校絕對唔鼓勵送呢樣送嗰樣俾老師/同學。連生日會個蛋糕都係學校安排,最簡單嘅海棉蛋糕!聖誕節卡都最好唔好買,畫就得。

升小問題,3年幼稚園表現唔代表一切,小學部會喺K3時揀小朋友,都係嗰句,收生準則我又點會知,所以老師見家長時都會鼓勵所有無論叻唔叻表現突唔突出嘅同學,都報多啲出面嘅學校做多幾手準備!唔好以為個女3年表現好,家長又合作就一定收硬!當然,每年個比例都唔一樣,waiting list都會有機會收得番!個遊戲就係咁刺激。

插班/call waiting  求位信必備!插班真係插到K3中段都仲有!魔力之大都唔係講笑。點寫/寫幾多封,我都唔知,睇番有冇人走,所以真係好心儀嘅,過時過節都寫下囉!得閒又寫下掛。同埋call waiting唔一定係安排你下晝班,但你正取想轉又未必俾喎!又係嗰句,咩準則我都真係唔知。

以前我都覺得呢間學校好神秘,好少人講,因為其實學校好樸素,雖然教得淺,但佢地識好多嘢,其實有要求嘅家長,讀邊間學校都會外補㗎啦,所以學校有冇net,上到小學全英,佢地都會應付到。

結論係,男仔可以有其他選擇,對考小學有更大幫助。

有家姐讀緊,妹妹都唔一定收。

裝備自己好緊要,考小學就知無咩競爭力。因為你唔知上唔上得番小學。

學校唔係全部乖乖女,其實好正常,唔好自動神化間學校。

簡單來說,任何人都有機會,試吓就有可能,加油!

回覆樓主:

同意樓主所講,多謝分享。最近call waiting都有不同方式,有直接call叫註冊,有call轉am,但又有 call叫你見校長先,咩玩法真係校長先知道,無準則可言。雖然happy sch但上到小學/中學,大部分小朋友都受谷受教(當然自己黎),證明小朋友個底/學習動機幾好。

當咁多備戰Group、Offer Group 出現,SPK 嘅神秘面紗都已被慢慢打開。

好神呀

可以講多啲點解話課程淺?我都想清楚多啲。謝謝(emoji)(emoji)
我諗緊係咪兩文三語嘅語境會好啲⋯⋯

yellowsugar_WT 發表於 22-5-24 02:56
戴咗頭盔先,我都係以過來人用家來分享,未必啱晒(資料),但希望打破迷思。
我本身好怕WS 備戰乜乜谷,所 ...

認同樓主所講。

送卡個度,學校prefer 用環保物料自己整既卡,唔好花錢買啦,親手整學校仲開心。

德育培訓好出色,去觀課就知,成班女都非常自動自覺,自發性強亦轉數快。個個家長睇完都wow,magic.

係呀家長唔好show off,因為都無地方比你show off. 送禮送零食都唔好啦,上堂時間好趕無得送,放學個個都走送唔到,正經專心返學就夠。

學校教得淺,但老師好識提問學生啟發思考,所以學生唔會學得少,亦絕對不限於書面上既野。

學校有收special learning needs 既學生,個學生都升到小學部。所以佢真係咩人都收。

禁需要出去外補嗎?

car071107 發表於 22-6-1 11:32
禁需要出去外補嗎?

你話呢

回覆 car071107 的帖子

有親戚讀緊,佢話真係個個都補習.. 課程實在太淺.  

car071107 發表於 22-6-1 11:32
禁需要出去外補嗎?

家長發功內補亦可

回覆樓主:

謝謝樓主分享,你個post 解答咗好問號。。。
真係好想知,因為讀得當然想佢升到小學,雖然唔知佢升唔升到,但係都好想知道,小學校風依然純樸嗎?會唔會一上小學,課程就好深好難跟?

多謝樓主分享! 本人囡囡是今年K2 插班生. 其實我是於今年3月中寫求位信, 並於6月收到學校電話約面見時間的. 所以各位家長如果真係好想小朋友入呢間學校, 大家可以寫多幾封求位信, 我相信學校真係會睇的.
其實好似樓主所講, 學校唔係咁神秘, 亦都唔係要d小朋友識好多野. 呢間學校只是非常重視禮貌、自律、自理及陪養閱讀興趣。呢幾樣先係學校教學理念

nikkidodo 發表於 22-5-26 16:59
可以講多啲點解話課程淺?我都想清楚多啲。謝謝(emoji)(emoji)
我諗緊係咪兩文三語嘅語境會好啲⋯⋯
...

學術非常淺,同教育局要求差唔多
而且無語境,所以家長都會補習

Adiezz 發表於 22-10-6 21:54
學術非常淺,同教育局要求差唔多
而且無語境,所以家長都會補習

但小朋友上到小學全英又ok!
所以証明幼稚園不一定要有net 有語境,因為小學先係真正學習開始,唔駛太早谷

happymeme 發表於 22-10-10 13:00
所以証明幼稚園不一定要有net 有語境,因為小學先係真正學習開始,唔駛太早谷: ...

不過讀SPK好多都會外補英語

happymeme 發表於 22-10-10 13:00
所以証明幼稚園不一定要有net 有語境,因為小學先係真正學習開始,唔駛太早谷: ...

我都想唔通。幼稚園無語境,但小一d英文比外面深,即幼稚園都需要補下eng。因為語文都需要時間浸出來。

回覆樓主:

唔需要執著讀spk需唔需要補習既問題,試問呢家讀幼稚園邊個唔補習?自己覺得有需要咩去補lor.

反而讀龍校,有龍校媽媽會0補習去換3年true happy school 體驗,咁佢地又真係上到小學wo, 小朋友就happy 足6年了。咁呢d小朋友最尾係小學都跟得上,雖然唔係最top, 但又唔係最尾lor, ok la。

至於英文問題,即使學校無net, 普遍屋企都有語景的;無語景就自己諗方法,度度都係咁架啦。

請問WS係乜嘢意思?

我反而想問知唔知小學有無net(有幾多個?),同中文係普定粵教?因為我見佢係英小,所以想知係學校 學生係講廣東話定英文,英文好係家長谷定因為學校教得好?黎間小學仲神秘過幼稚園我覺得,無咩info。

回覆 熊媽媽45 的帖子

應該係whatsapp group 坊間無論考K定考小都有好多所謂備戰/面試group

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊