用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想轉英小
go

想轉英小

小朋友而家讀緊中文小學小二,從小都係英文比較出色,而家除英文科外,所有科目都因中文教的關係而被拖垮,小朋友亦漸漸提不起學習既興趣(emoji)成績表除左英文科之外滿江紅,咁既情況仲有無可能同佢搵到英小轉校呢(emoji)

2jkidsfather    發表於 22-12-28 22:57

滿江紅,好難轉wor。一係轉國際學校,一係轉一d主力收南亞裔學生嘅寶校,呢d小學有英文班,例如,閩橋小學.....

你自己主力搵一下,不過,中文差,你點都要解決,除非你打算將來過外國讀書。否則,考DSE

其實,當初知道小朋友入不了英文小學,你就應該利用上小一前幾個月,特訓小朋友學中文數學,常識,甚至拎小一嘅中文書教小朋友。

我有朋友就係知道小朋友入不了英小,就利用上小一前大半年,狂追中文。上小一就ok佐。

回覆 violet1009hk 的帖子

如果仲係想讀本地學校,感覺比較難轉去同等水平的學校。就算比較受歡迎的國際學校其實有冇面試都係根據你原校的成績。小二應該還未太遲,先搞返好中文先諗轉校。

violet1009hk 發表於 22-5-23 23:29
小朋友而家讀緊中文小學小二,從小都係英文比較出色,而家除英文科外,所有科目都因中文教的關係而被拖垮, ...

可以試吓基信,德萃,聖若望

讀返好小朋友自信先

樓主可以考慮一下去d有雙軌制(非單一dse課程)嘅一條龍英小學校。聽聞初小易入高小就難入。

我知有d學校因為疫情關係所以冇上學期成績表,一樣照考插班,有冇得見、成唔成功就另計。

kudon 發表於 22-5-25 09:27

樓主可以考慮一下去d有雙軌制(非單一dse課程)嘅一條龍英小學校。聽聞初小易入高 ...

可以比下校名參考一下嗎?

回覆 piglover 的帖子

不公開校名了,不過入得去讀大部分都唔想走 dse條路,唔想入 dse條隊學生就要加倍努力

kudon 發表於 22-5-25 10:33
回覆 piglover 的帖子

不公開校名了,不過入得去讀大部分都唔想走 dse條路,唔想入 dse條隊學生就要加倍努 ...

GT,真道不是英小。

一係WKF,好似話可以考A level

直資英文龍小,DBS,SMC,仲有無呢?

我一直都堅持
中文好先去英語學校(可以自己搞掂中文,中文唔會比學校拖垮)
英文好先去中文學校(可以自己搞掂英語,英語唔會比學校拖垮)

小朋友在英語學校,其實好多人小一中文(好簡單)已經崩潰。。

我相信從小開始已經係睇書過於偏向英文,會不會 90%英文,10%中文?
我認為最好係轉去英文學校建立信心,同時閱讀保持 80%中文(簡單唔緊要,最重要讀的開心),20%英語
相信半年就可以扭轉過來
之後就保持 50% 50%

如果大機會第日考dse,小學真係要更重視中文。。

試下

回覆 Azzurro 的帖子

我現在就係咁做緊但事實並唔係咁好

我小朋友英文程度高.. 小一下學期學校閱讀評估為小五程度
讀緊一間紅底津校..

班上有好多中文程度好高的同學 小一就能用很多成語
我小朋友雖然唔係普通話班
但大半班同學都能講流利普通話
小一小二課文係唔教佢地都識讀晒D 字

雖然我小朋友中文程度係大有進步的(應該現在已有正常程度)
但是成積並唔會級頭幾名
因為會俾中文拖累
英文科又相對淺.. 大家分數唔會差太遠
我現在十分擔心升中...

2jkidsfather    發表於 22-12-28 22:58

當年我幫小朋友選擇小學 , 都有考慮過d個問題 , 除非要考慮錢的問題 , 否則自信真係好緊要 , 繼續留中文小學 , 未來幾年就算日日搵私補 , 補晒全科都無用 , 小朋友會覺得吃力  , 繼續拖慢學習進度 , 唔會培養到對學習的興趣 , 仲可能浪費了未來幾年學習知識的時間   

小二仲有時間追,其實中文小學嘅英文都比較淺,好既英文小學都唔係易轉,不過都可以試吓一邊惡補中文一邊搵英文小學考插班。

我女都係有中文唔好既問題,上年我幫呀女操左半年,原校中文操到85分 ,再操埋英數,成功插入英小~

回覆樓主:

樓主,你试下每晚訓前,同小朋友讀一下第二日的要用課本,幾頁就可以了。小朋友上堂聽老師講巳是第二次聽。

考试前早兩三個星期温習,幫佢劃重點,每日温少少应該不太多,會有效提升分數。

再來是買坊間考卷(eg 樂思,pearson 等),俾自己參考下題型,我唔建議要小朋友做哂。家長過濾一次,揾出常見題。也不見得要用鉛筆做,當親子活動,口述答案就okay了。

如果本身没speech delay 或讀寫問題,以上應有助提升名次和上堂時的自信。

比較好的英文学校也是大競爭的,要轉校也要先執靚張成績表先。加油。

SummerTrees    發表於 22-5-30 06:49

violet1009hk 發表於 22-5-23 23:29
小朋友而家讀緊中文小學小二,從小都係英文比較出色,而家除英文科外,所有科目都因中文教的關係而被拖垮, ...

有資源就入國際(這個成績只可入新校),以英語為第一語言學習,之後再考慮轉其他IS。
冇資源就要全力勁攪中文,以培養興趣和信心為本,始終你就算入英小都要中文合格和考DSE冇得唔理中文,滿江紅這個成績好難轉,現時移民潮下試吓玫瑰崗/德萃,找不到直私就唯有插少數族裔英小作踏腳石,整返好睇成績表先。

Azzurro 發表於 22-5-25 12:46
我一直都堅持
中文好先去英語學校(可以自己搞掂中文,中文唔會比學校拖垮)
英文好先去中文學校(可以自己 ...
你的前提是,自己可以搞掂中/英問題是有些可能自己一樣也搞唔掂,就要靠學校