用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想轉英小
樓主: violet1009hk
go

想轉英小 [複製鏈接]

回覆樓主:

如果考慮以後不會在香港生活,就轉英小。如果會留港,建議痛苦幾年打好中文基礎,可以搵下d比較有經驗既補習老師,幫忙佢,同佢一齊克服困難?

dingyan 發表於 22-5-27 08:43
如果大機會第日考dse,小學真係要更重視中文。。

為什麼更重視中文?大部分家長都是仔女入英小和英中為目標。

terryng1205 發表於 22-6-4 10:19

為什麼更重視中文?大部分家長都是仔女入英小和英中為目 ...

因為dse唔會理英中定中中,對中文科要求都係一視同仁。。而中文本身可能就比英文難,考試又係以母語程度來考察,好難一蹴而就。。細個中英文平衡多啲,對中文有多啲能力信心同興趣,或者中學可以冇咁辛苦。

回覆 wai324 的帖子

多口講句。。 其實你搞錯哂。。 你成績呢個問題唔會入到英小就解決到。。 英小雖然係英文深啲。。 但係同學嘅英文都勁啲。。 當然有少部分係錯配, 之後常識大家都用英文溫。。 數學唔係幾關中英事喇。。 得好少英文字。。 即係最後都係鬥返中文。。 我自己個間就係有某啲 應該不是local 的姓 嘅內地或者星洲個面同學。。 佢地個啲中文原本就係教深一格。。 所以你轉左你成績問題都唔會解決到。。 最後結論你要係根源下功夫你另一個考慮就係你小朋友讀英小會唔會有學習興趣啲就你最清楚

個人意見 我用我個間 私黎比  

回覆 k29541230 的帖子

我不是樓主 我仔小學是二線頭
1/3 b1生
我仔考到級20左右 沒有滿缸紅
二年級中文還是有供詞 我仔還可以拿到九十幾分
無供詞果d就錯晒
不過數學文字題經常解錯題
常識又係
所以才想轉英小

wai324 發表於 22-6-10 14:53
回覆 k29541230 的帖子

我不是樓主 我仔小學是二線頭

你今年插定?
我都係想幫仔轉英小。
不過王錦輝插班已經衰左

回覆樓主:

可以試下玫瑰崗,只係上年行政出現問題,本身學校教學質素不錯,又是英文語境,相信合適你。
‹ 上一主題|下一主題