用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 皇仁學生去邊度補習
go

皇仁學生去邊度補習

某些補習社學生多數來自同一間中學,好似培正咁⋯

我仔去的補習社有唔同學校的學生
雖然可以跟到學校課程
但係佢話唔想好似番多次學咁

之前畢左業多年的同學家長, 有講他們有去曾氏(補數學),  我沒有去補, 因只補數學
另外補芙文去灣仔言行,  我仔補過言行,  好辛苦, 多功課又要默書和作文.  補了一個月, 沒有再補了. 因學校已經經常測驗和默書,  無時間再做補習社功課

現在搵了兩個之前皇仁畢業師兄上門補, 有時用ZOOM    可以補幾科,  比較好.  

回覆 chitchit0520 的帖子

我仔仔只是補了一個月,  好似之前要考試合格才收.   

補習多功課,  有作文,   每星期只補一日,  每次有默書,   老師比較認真.   會罰留堂.   可能暑假去補比較好,   

醒目開學勳章 王國長老

曾經識人去滙進,不過之後學校教得深過補習就無再去了

我仔數學補學研跟李sir,近學校叮叮兩個站,形式有啲似曾氏KC,都係做卷,但小班冇助教,仔話程度同考試差唔多,不過課題次序有時唔同,好在有得隨時問數,同埋價錢合理

回覆 adagrape 的帖子

請問你仔是皇仁學生嗎?因你話同學校考試差不多?我都想找間配合學校課程的

yam媽媽 發表於 22-8-10 23:04

請問你仔是皇仁學生嗎?因你話同學校考試差不多?我都想找間配合學校課程的 ...

係呀,仔話差唔多,教快過學校少少,不過如果要課程要一模一樣,可能私人補習會跟得貼啲?

謝謝回覆,你仔仔中幾呢?我仔剛升中一,知唔知中一多功課嗎?諗緊平日定星期六補數?

yam媽媽 發表於 22-8-12 14:23

謝謝回覆,你仔仔中幾呢?我仔剛升中一,知唔知中一多功課嗎?諗緊平日定星期六補數 ...

中一功課不多! 阿仔話好輕鬆! 比小五/小六 輕鬆!

嘉倫 發表於 22-6-28 15:08
回覆 chitchit0520 的帖子

我仔仔只是補了一個月,  好似之前要考試合格才收.   

中學還有英文默書的嗎?補習社又會幫同學默書?

chitchit0520 發表於 22-9-6 08:23
請問係邊度?炮台山還是銅鑼灣呢?

係威邦商業中心5樓

AWC1208 發表於 22-5-23 16:37
某些補習社學生多數來自同一間中學,好似培正咁⋯
想問培正學生一般去邊度補? 謝謝

仔中一,剛派的數學測驗得啱啱合格,想搵補習,打過學研問仲有位,但一星期上一堂,夠唔夠?問數覆得快嗎?

回覆 evawithwilliam 的帖子

中一數學合格已經好叻仔了,   
我細仔中一第一個學期小涮多次不合格,   他非常不開心,  因為小學數學多數90分以上. 因他不明白為何那麼低分,  又講不出唔識什麼.   最後唯有搵了已畢業師兄(現在讀科大),  補數學.  下學期才合格,    細仔現在中二了,   開始對數學科有了信心.  
因為一般家長覺得學校教得低, 考得深.  

我個仔小學階段數學都很高分, 不用擔心, 今次學校 統測 數學 剛剛 合格, 仲有一條唔夠時間做, 非常擔心

回覆 kitwil 的帖子

如果英文基礎好,  數學不用太擔心,  需要明白題目,  操多些不同類型的數.   
皇仁數學出名深,  因為太多好叻學生.   只能比信心仔仔努力去適應  ,  

我現在反而擔心我仔仔英文,   因為今次統測, 只有英文不合格,  英文十分重要, 我 正在搵合適補習社或英文補習老師
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊