用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs SSGC
樓主: joey_ey
go

德望 vs SSGC [複製鏈接]

回覆 tpmon 的帖子

SSGC for sure

咁校規德望會唔會嚴啲?

tpmon 發表於 22-5-23 11:55
我覺得讀二線小學,英文操到SSGC水平已超好。不必強求GHS的水平。

認同medicine,SSGC 以正取生收你女兒, ...

點解我覺得呢個理由有點牽強?

GH 好似唔同SPCS 咁有得考GCSE
佢既優勢成日都話多活動, 運動勁, 英文好
講真又唔係要做職業運動員, 點勁都係FOCUS讀書
所謂活動邊樣係GH有,而SSGC冇, 同阿囡又想玩

津校一蚊都唔洗俾係好爽
大家LEVEL唔係差咁遠
要問自己GH 邊方面係值得俾學費

retriever 發表於 22-5-27 15:45
點解我覺得呢個理由有點牽強?

只是英文這科較好,而返學交通較不方便。

各間B1A女校,即使英文相對其他女校較弱的SSGC和YWGS,也嬴所有B1A男女校很多。有這樣的水平又免學費,的確值得讀。

如果入到DGS、SPCS、HYS這些,當然比學費也較覺得值。

其實點解難揀 兩間都咁好 問呀女想讀邊間
學校成績年年有上上落落 不用太在意
學費對部份家長唔係一個concern 若真係有經濟考慮咪SSGC
有人特別鍾情某間學校 如校風 學生性格等因素 好難單從成績這方面去衡量揀邊間
最後 其實呀女想讀邊間先係最重要

catf2    發表於 22-6-1 14:27
‹ 上一主題|下一主題