用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區官津小學的小朋友,是否多數非富則貴? ...
go

中西區官津小學的小朋友,是否多數非富則貴? [複製鏈接]

我見中西區官津小學的校車路線好多都行中西區半山,請問這些學校是否都是貴族學校?
   5    0    0    0

coconutchung 發表於 22-5-23 07:11
我見中西區官津小學的校車路線好多都行中西區半山,請問這些學校是否都是貴族學校?
...

抽到中西區官津小學,都係用中西區住址抽,半山也屬中西區,校車路線提供埋半山路段好正常

回覆 coconutchung 的帖子

中西區家庭平均收入係香港各區排前列,中西區官津小朋友的家庭情況比香港平均水平稍好都唔奇。官津學校多數都係本區的普通家庭,真正大富大貴的人士多數送子女入讀私立教育機構或者國際學校,所以官津其實係咩類型家庭都有。

我小朋友都係中西區上學, 但住九龍, 我見放學大量小朋友響港鐵由港島返九龍/將軍澳的

亦都有大量小朋友由九龍放學返港島, 埸面非常壯觀

minichong28 發表於 22-5-23 10:37
我小朋友都係中西區上學, 但住九龍, 我見放學大量小朋友響港鐵由港島返九龍/將軍澳的

亦都有大量小朋友由 ...

謝謝解答  

Little_Hazelnut 發表於 22-5-23 07:59
抽到中西區官津小學,都係用中西區住址抽,半山也屬中西區,校車路線提供埋半山路段好正常
...

謝謝解答

Raccch 發表於 22-5-23 09:55

中西區家庭平均收入係香港各區排前列,中西區官津小朋友的家庭情況比香港平均水 ...

謝謝解答

coconutchung 發表於 22-5-23 07:11
...

其實咩家庭都有,你concern咩呢?

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-23 21:54
其實咩家庭都有,你concern咩呢?

家庭不算富裕,擔心小朋友會比較,曾聽聞有小朋友入讀超名女校,日日回家就同住居屋的父母投訴點解間屋咁細,送同學生日禮物要送名牌耳環如Westwood,又羨慕其他同學的房間大過自己個廳。

我們冇這個的家底,所以想了解下,如果大部分都是大富之家,我不敢挑戰了。

你指中西區超名女校?

EggCroco 發表於 22-5-23 22:04

你指中西區超名女校?

不是,第二間香港的超名女校。不是中西區。

coconutchung 發表於 22-5-23 21:58
家庭不算富裕,擔心小朋友會比較,曾聽聞有小朋友入讀超名女校,日日回家就同住居屋的父母投訴點解間屋咁 ...

但中西區都有細屋啊!同埋表面富貴同真正富貴相信只有父母自己知,建議專注教好小朋友正確觀念。

話說回來,我都唔鍾意群啲成日炫富嘅家長

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-23 22:08
話說回來,我都唔鍾意群啲成日炫富嘅家長

有明顯炫富的家長?我就身邊暫時未遇過,因為我們都只是讀卷幼

回覆樓主:

如果真係有咁既concerns, 建議放學係學校附近睇睇接放學既情況,名車多定真人接,父母接定工人長輩接,父母接就望下打扮。咁可以大概了解間學校有無偏向接收炫富子弟。要知道如果學校管得嚴,家長比較尊重學校既話,多數接放學都會著得平實d, 即使用名牌都係普通名牌,未去到晒命程度。咁樣比學校禁住風氣,學生要比較起來都應該唔倡狂既。當然,呢個只係推測,即使問在校家長都講唔到當你入學時多唔多富豪係你身邊。

出去比賽,會見到有d學校家長係一人一個h袋,小朋友用c牌accessory. 做到必備咁既款。

coconutchung 發表於 22-5-23 22:14
有明顯炫富的家長?我就身邊暫時未遇過,因為我們都只是讀卷幼

總之乜嘢區都有呢啲人,唔一定中西區,小妹去過面試班唔係炫富就炫叻,所以你都唔洗放向心上。

Lightwriter 發表於 22-5-23 22:23
如果真係有咁既concerns, 建議放學係學校附近睇睇接放學既情況,名車多定真人接,父母接定工人長輩接,父母 ...

唔洗出去比賽,我公司已有,孭住h袋好自豪話自己仔女讀國際學校但成日用公司print仔女worksheet同偷公司A4嘅家長….

中西區讀官津嘅咩人都有
同意真正有錢人好多選國際學校🤭

coconutchung 發表於 22-5-23 21:58
家庭不算富裕,擔心小朋友會比較,曾聽聞有小朋友入讀超名女校,日日回家就同住居屋的父母投訴點解間屋咁 ...

如果真的是可以入讀好學校,不值得為此擔憂而放棄,應該盡早幫小朋友建立正確的價值觀,小朋友能夠結識不同背景的同學也不是一件壞事。

Lightwriter 發表於 22-5-23 22:23
如果真係有咁既concerns, 建議放學係學校附近睇睇接放學既情況,名車多定真人接,父母接定工人長輩接,父母 ...

謝謝你的建議!我會搵機會去望下。
在下實在大鄉里,一直以為H袋是那些明星有錢人,如大劉甘比,袁詠儀先用得起。原來香港人咁多都有H袋。
‹ 上一主題|下一主題