用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區官津小學的小朋友,是否多數非富則貴? ...
樓主: coconutchung
go

中西區官津小學的小朋友,是否多數非富則貴? [複製鏈接]

luvluvpeonybaby 發表於 22-5-23 22:35
唔洗出去比賽,我公司已有,孭住h袋好自豪話自己仔女讀國際學校但成日用公司print仔女worksheet同偷公司A4 ...

我們身邊都是平實的幼稚園家長,就冇遇到呢啲人,我們都只是居屋群內的幼稚園家長,好像有個考到國際學校,但都是問起先講,就冇主動炫耀。
所以我就好怕身邊好多「呵呵呵」的闊太,我自己一件名牌衫都冇,小朋友的衫都是bossini,h&m,千色店。我就冇所謂,但小朋友日日在校耳濡目染,都會擔心追求名牌,當然我們會教,但有時候佢都唔明白。
例如佢返屋企就話邊啲同學去過ICC,又去過迪士尼,佢未去過,佢問點解我們唔去?都係會比較。迪士尼都還好,如果名牌和住大屋,嗰種比較嚟得仲大鑊。

coconutchung 發表於 22-5-24 04:56
謝謝你的建議!我會搵機會去望下。
在下實在大鄉里,一直以為H袋是那些明星有錢人,如大劉甘比,袁詠儀先 ...

H袋其實真係有家長,甚至老師用,唔洗太驚訝

同樣地,建議有機會放學時段去下你心儀嗰間中西區官津望下,感受下,先決定叩唔叩門

既然值得你考慮由寶琳山長水遠去中西區,呢間一定係好學校
真係唔值得為呢啲憂慮而放棄

coconutchung 發表於 22-5-23 21:58
家庭不算富裕,擔心小朋友會比較,曾聽聞有小朋友入讀超名女校,日日回家就同住居屋的父母投訴點解間屋咁 ...

佐敦女校,我有朋友case係咁。

coconutchung 發表於 22-5-24 04:56
在下實在大鄉里,一直以為H袋是那些明星有錢人,如大劉甘比,袁詠儀先 ...

官津校真係超有錢嘅,唔係你想像中咁多。當然一定會有,但一定有貧有富。

有錢人入曬直私校,國際學校,我地無咩機會見識到嘅。

如果你咁擔心,就讀番樓下屋邨小學。不過,班新移民小朋友又有另一d問題。

我覺得屋企有錢, 用咩H 袋都冇咩值得炫耀

反而小朋友成績好, 考到級頭, 仲值得高興

luvluvpeonybaby    發表於 22-5-25 17:39
Raccch    發表於 22-5-24 09:41

jazzcf 發表於 22-5-24 09:00
我覺得屋企有錢, 用咩H 袋都冇咩值得炫耀

反而小朋友成績好, 考到級頭, 仲值得高興

回覆 coconutchung 的帖子

曾經去過南區私小有家長出席的場合,的確全部家長都衣著光鮮幾乎個個都係超級名牌袋。中西區官津學校家長相比之下樸實好多,當然都有小部分人用靚袋,但是都有好多低調的家長,有時家長衣著得體靚麗只是尊重學校的場合。我覺得唔可以以家長衣著同手袋去評論人哋是否喜歡炫耀,外表只係生活習慣的一部分,要睇返小朋友的家教如何。
雖然依幾年生源少咗叩門容易了,但係仍然好多人競爭叩門位,如果真係叩到唔值得為了不確定的擔心放棄好學校。

Raccch 發表於 22-5-24 09:59
回覆 coconutchung 的帖子

曾經去過南區私小有家長出席的場合,的確全部家長都衣著光鮮幾乎個個都係超級名 ...

謝謝你的鼓勵!

其實學校都係社會縮影,但如果校風樸實基本上都冇呢啲情況,都係睇家長自己,或者都係一個機會教導小朋友

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=9
第一版嘅討論差不多一半係關於 Hermes

包包本身冇咩搭配技術含量
穿著有 style 嘅技術含量高好多

小朋友炫叻,比炫包包/ 炫跑車難度高唔少

官津不用太擔心,平實嘅家長很多的!

反而私立就唔好夾硬嚟,聽過同事個女由出世開始已經坐私家車,身邊嘅人都係有私家車,點知去到小一識到個冇車既小朋友,佢竟然天真地問點解你屋企冇車?人哋雖然仲細,但可能都感覺到比較及比下去既心情!

另一個讀KTS,有一課講開private or public housing, 老師問private時全班舉手,但係只有一個係問public housing時舉手!佢屋企係剛賣樓搬返公屋住等樓價跌,頓時感到很自卑(其實我估係家長),所以佢哋三個月內同一屋苑上返車,前後蝕左二百萬!

所以呢個世界乜人都有,只要不是差天共地,不用上心,成績好既乜嘢面都返晒嚟啦

回覆樓主:

呢個情況,其實唔駛等家長會睇啲名牌袋,之前上zoom,都略略睇到每個同學仔屋企嘅環境。其實都係一個好好教育孩子嘅機會。
唔通因為怕比較,就避開晒全部有錢人咩?

我兩個小朋友都讀直私,家長都好平實,反而當年大女有另一間長沙灣半山私小龍校offer , interview 已經見好多H袋,靚車接送

Azzurro 發表於 22-5-24 10:49
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=9
第一版嘅討論差不多一半係關於 Hermes

真的不知道有這樣的討論區 見識見識

piglover 發表於 22-5-24 07:48
佐敦女校,我有朋友case係咁。
我地表妹讀佐敦女校, 聽說D家長成日係學校跌錢

有些富貴人家(住獨立屋那種
係非神校、長沙灣那間半山一條龍不入
要不就讀國際學校

而家去中環金鐘行一轉,大把OL用H袋CC袋,好普遍㗎啦,見H袋仲多過longchamp

如果你是由寶琳去中西區返學,我覺得H唔H袋都後話,咁遠距離先係concern

Jean1769 發表於 22-5-24 18:42
如果你是由寶琳去中西區返學,我覺得H唔H袋都後話,咁遠距離先係concern

會搬,如叩到

甘比 - 身家近千億

袁詠儀 - 身家近有沒有一百億?就算有都差一兩個 level
估計甘比會不滿被放在一起比較。。。但是甘比的外表有錢都改變不了。。。
‹ 上一主題|下一主題