用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大灣區的香港大學
go

大灣區的香港大學 [複製鏈接]

大家點睇香港在大灣區設的大學? 好似在廣洲的科大 2023 已經開始招生?唔知會唔會吸引好多香港人報讀?
   3    0    0    0

WHPH 發表於 22-5-22 23:00
大家點睇香港在大灣區設的大學? 好似在廣洲的科大 2023 已經開始招生?唔知會唔會吸引好多香港人報讀? ...
等佢出埋收生資格先再講啦。我之前睇過中大浸大國內分校的收生,並不是用DSE成績去收生的,港生要考港澳台聯招的,而港澳台聯招分文科或理科兩種,而且好似係用中文考的,你DSE唔係讀正嗰科根本唔洗諗。仲有,聽聞數學好似唔可以用計數機的,同埋好似比DSE深,所以港生要考到其實都唔易。我相信科大都唔會直接用DSE成績去收港生。

回覆 chanwendy 的帖子

原來如此,咁佢地似乎唔係 target 香港既學生。

上得去國內讀,大部同學成績 差一點點,不會比dse更高要求吧

2jkidsfather    發表於 22-5-24 11:49

回覆 Linex 的帖子

要睇你想讀邊間大學,北大清華復旦一定比普通香港大學科目難入,但只求有學位就哽係成績一般先考慮。

WHPH 發表於 22-5-22 23:00
大家點睇香港在大灣區設的大學? 好似在廣洲的科大 2023 已經開始招生?唔知會唔會吸引好多香港人報讀? ...
以低D既成績可以攞到係香港承認既資歷, 續而直接係香港工作
呢D係"劣幣驅逐良幣"既行徑
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

比貴香港學費4倍價錢,攞呢啲學位,不如去外國讀

bananaGi    發表於 23-6-23 12:01
2jkidsfather    發表於 23-1-27 16:02

在香港也有不小認可課程,但課程水平很一般!畢業後能力很快看到誰人能力高/能力低。

Aibb@ 發表於 23-1-27 15:00
比貴香港學費4倍價錢,攞呢啲學位,不如去外國讀

外國又比深圳港校學費貴4 - 5倍,條數點計?

如果應付到,一早出咗去外國啦,重諗深圳港校。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

與其諗國內的港校分部, 咁讀國內的外國大學分部會唔會仲好?
‹ 上一主題|下一主題