用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 護照,CAS問題,謝謝
go

[英國] 護照,CAS問題,謝謝

阿囝响UK讀緊書,特區護照仲有8個月就到期,所以今年暑假返香港先續到証,但依家學校預備CAS, 咁做落依家本passport度,暑假又有新passport, 咁暑假後返UK時係咪俾兩本passport入境睇?

回覆 bbiloveu 的帖子

情況一樣,但我女會暑假返黎換新passport 先,已通知學校等新passport no.先出CAS…因為唔想攞2本passport

回覆 connielcl 的帖子

可以等新passport先出CAS? 暑假要7月先續passport之後先再申請visa, 怕唔怕太趕?9月就開學

回覆 bbiloveu 的帖子

時間係有點趕,所以一返到香港就要做passport, 有2個月應該無問題

bbiloveu 發表於 22-5-22 20:53
阿囝响UK讀緊書,特區護照仲有8個月就到期,所以今年暑假返香港先續到証,但依家學校預備CAS, 咁做落依家本 ...

未返香港前上網申請護照, 一到香港就去攞新護照(攞護照本人去) , 咁時間上無影響的。

bbiloveu 發表於 22-5-22 20:53
阿囝响UK讀緊書,特區護照仲有8個月就到期,所以今年暑假返香港先續到証,但依家學校預備CAS, 咁做落依家本 ...

For your ref
我仔最近網上續特區護照,申請後大約一星期後可以去拎 。
可以先網上續,一返hk帶仔去拎。

回覆 Mandy2005 的帖子

好,謝謝各位意見,等我研究吓上網續passport先。之後又要去北角做student visa,時間都幾趕急