用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 IB PYP 的利與弊
go

[小學] IB PYP 的利與弊

各位前輩,誠心請教一下 IB PYP 對比其他學制有沒有甚麼明顯壞處?

爬文有說家長比較難 follow 小孩學習進度,又有說法 IB PYP 只適合自動自覺的小孩,或者 academic foundation is not solid enough when they progress to High School.  認識的某 IB school 既小學生全部外補中數。

有沒有過來多家長可分享下?IB PYP 是不是理念好但實行有難度或太多 variables?

謝謝大家(emoji)(emoji)

siugutsis 發表於 22-5-21 19:02
各位前輩,誠心請教一下 IB PYP 對比其他學制有沒有甚麼明顯壞處?

爬文有說家長比較難 follow 小孩學習進 ...

我孩子從幼稚園開始在IBPYP的框架下學習,然後MYP及DP; 一直接受IB教育,滿意。

迷思一:以為只有「project」、活動。
其實從幼稚園開始,一樣有語文、數學等學習;而「跨學科」的學習可以是指學習水果時,數學科會用水果去數數、視藝是學顏色運用、學普通話、英文生字、中文字詞、unit of inquiry的單元可以發展到超市購物。
PYP時嘅學習,跟其他project based的學習類近,但係不是沒有了structured learning, 我仔幼稚園時還會學好solid的phonic。

回覆樓主:

迷思二:不知仔女在學校學什麼。

其實好些國際學校不是只用一兩套教科書,老師們自己悉心安排校本課程,並且讓學生在課堂完成練習,越低年班,home learning越少。這是應該的,小學時的舊校長開學第一天就與家長分享「play」,5、6歲的人兒最重要的學習就是與朋友一起玩。

因此要把握3 ways conference及student led conference的機會, 也應多參與學校活動,從而提升家長對學校和子女學習的認識。

Radiomama 發表於 22-5-22 07:51
我孩子從幼稚園開始在IBPYP的框架下學習,然後MYP及DP; 一直接受IB教育,滿意。

迷思一:以為只有「proje ...

Thanks for your reply, 想問數學科在你小朋友學校是否再講有單獨unit 或是cross subject?

作為傳統 curriculum 長大的父母,在子女的學業上既 support 會唔會好難跟?定係要放手完全信任學校?IB PYP 會唔會有 regular assessments? Thanks!

siugutsis 發表於 22-5-22 08:02
Thanks for your reply, 想問數學科在你小朋友學校是否再講有單獨unit 或是cross subject?

作為傳統 curr ...

數學一直都是獨立一科。

Cross subject是指同一個theme在不同科目中的展現。

IBPYP 是不會有exam的,我哋學校連MYP時的考試也取消了,一直到Y10開始才有考試。

但summative and formative assessments 一直均有,學校每年都有report ,十版紙好詳盡。

回覆樓主:

1)自小培養閱讀
2)營造沒有電子玩具的生活環境
3)早睡(8:00pm-8:30pm)早起
4)生活有規律
5)充足運動/音樂/興趣活動

整個K1-Y6的階段都是這樣,讓孩子自己去搵學習的興趣。

不補習,不等如我好早就放手,在小學時我跟得好足,每日會跟他傾談,查看手冊、檢查書包回條,看看他的功課、手工。

同時相信學校老師的教導,鼓勵佢多向老師發問。

annie40    發表於 22-5-22 09:24

Radiomama 發表於 22-5-22 08:17
1)自小培養閱讀
2)營造沒有電子玩具的生活環境
3)早睡(8:00pm-8:30pm)早起

好多謝你詳細的解釋!
想問清楚 Mathematics 在小學階段 (IB PYP)是獨立的一科上嗎?還是在 MYP 才是 stand alone subject? Thanks!!

回覆樓主:

幼稚園開始,學數數都係「獨立」的活動㗎啦。
PYP下,Maths/Eng/Chinese/Music/PE/Unit of Inquiry, 均是獨立科目。
點解咁疑惑?

迷思三:國際學校嘅數學差。

教學方式不同、學生能力不同,但不等如數學差。

Radiomama 發表於 22-5-22 09:24
PYP下,Maths/Eng/Chinese/Music/PE/Unit of Inquiry, 均是獨 ...

多謝你解答我的疑慮。
因為接觸過在 IB School 既在校家長都叫我要幫個女在中數補底,I wonder if that’s really necessary or it’s more related to parents’ sense of security of grasping the progress of the child.

肯定回答:在幼稚園或小學階段的補習,是父母一廂情願多於孩子的真正學習需要。

Radiomama 發表於 22-5-22 09:24
PYP下,Maths/Eng/Chinese/Music/PE/Unit of Inquiry, 均是獨 ...

想了解多啲,IB同English National Curriculum 係咪真係好大分別?觀乎學科看似一樣,現在的IS以English National Curriculum教學的也加入很多Inquiry, Project 原素,我覺得两者好似好相近,但啲人成日話English National Curriculum 係structured d.  

Radiomama 發表於 22-5-22 09:32
肯定回答:在幼稚園或小學階段的補習,是父母一廂情願多於孩子的真正學習需要。
...

Thanks so much Radiomama

離題一下,我可以問問 in your opinions, 有沒有甚麼性格既小孩不適合 IB 學制?Have you seen any kids struggling under the IB framework in early years?  Many thanks!

回覆 nunupipi 的帖子

我覺得因為我哋喺香港受慣咗英式傳統教育,家長感覺好似熟悉,所以有structure 感覺。英式其實說白了接近填鴨,所以而家先加入enquiry base, 希望改為唔好咁填鴨,切合現在環境

siugutsis 發表於 22-5-22 10:05
Thanks so much Radiomama

離題一下,我可以問問 in your opinions, 有沒有甚麼性格既小孩不適合 ...

I guess no one will struggle under IB in early years. Whether they can survive in later years is another question.

SISian 發表於 22-5-22 10:38

我覺得因為我哋喺香港受慣咗英式傳統教育,家長感覺好似熟悉,所以有structure 感覺 ...

我都知英國有啲學校係比香港更填鴨,點解我會有呢個疑問,係因為我仲好迷失小學就讀IB係好定唔好。近排同一個外國人傾開,佢話好後悔比佢既孩子自小讀IB(係外國讀),到中學追得好辛苦,話好睇個老師好唔好,個老師好當然學得好,但撞正老師唔好,就唔知嗰年學左咩。當然我知道Ib既理念係好好既,我亦認同IB係切合世界既趨勢。

所以都冇話好同唔好,只有適合同唔適合自己,兩邊都有成功或者失敗例子

回覆 SISian 的帖子

我諗太傳統開始冇市場,好似ESF都由英式改造IB,就算而家所謂嘅英式,其實都加插IB enquiry base 元素,教育改革與時並進

SISian 發表於 22-5-22 12:31

所以都冇話好同唔好,只有適合同唔適合自己,兩邊都有成功或者失敗例子 ...

我身邊有個成功例子,但佢話亦有人升到中學仍是文盲。差異可以好大

一般情況下,正常小朋友係有求知慾,喜歡學習,IB的方法係好好。

但世界真係變咗,唔知點解有小朋友真係無學習動力,亦會鑽空子,做bare minimum hea住交差,最好唔使返學。呢種小朋友可能比較難得益於IB。

Jane1983 發表於 22-5-22 14:17
一般情況下,正常小朋友係有求知慾,喜歡學習,IB的方法係好好。

但世界真係變咗,唔知點解有小朋友真係無 ...

你咁講令我對IB更有期望。
我自細都唔喜歡在框架下學習,仔仔也是,對於自己有興趣的題目總是熱衷,如果有既定的框架,學習就會失去動力。
現讀的學校教學就是太有系統,功課是要學生按著例題換內容,尤其網課的日子,大人細路都覺得好悶。
我小時候覺得悶,就會做bare minimum,我以為這是Local School的後遺症。
希望IB課程會符合我的預期吧。