用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2022 HKAPA Pre Junior & Junior Music Program
樓主: babyG2015
go

[音樂] 2022 HKAPA Pre Junior & Junior Music Program  

Has anyone received letter for written test for Composition? Thanks.

hkparent88 發表於 22-7-15 18:24
Blowers係每14日做一次PCR
再加每個星期六返嗰日做一次RAT

請問是打了針都要每14天做一次PCR ?

xbabymilox 發表於 22-7-16 01:12
請問是打了針都要每14天做一次PCR ?

其實筆試完仲要唔要面試

Pre-junior 真係冇要求?但要考超過一小時,請問要點準備呀?

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

boboapril 發表於 22-7-16 07:29
其實筆試完仲要唔要面試

Pre-junior 真係冇要求?但要考超過一小時,請問要點準備呀?

筆試係分班用,佢有9個level,樂理冇乜認識咪由低讀起,所以根本唔需要咁緊張要點去預備,平常心就可以。

hkparent88 發表於 22-7-16 12:51
筆試係分班用,佢有9個level,樂理冇乜認識咪由低讀起,所以根本唔需要咁緊張要點去預備,平常心就可以。
...

我睇返prospectus講學費果到,樂器私人堂$35k起+樂團約$6k/年,冇寫musicianship 幾錢,全年總支出預算$50k夠嗎?

小加子 發表於 22-7-16 15:15
我睇返prospectus講學費果到,樂器私人堂$35k起+樂團約$6k/年,冇寫musicianship 幾錢,全年總支出預算$50 ...

JMC program應該包晒導師堂+樂團+樂理。

不過今年可能會有啲野改變,因為樂團實在太多人,所以唔知仲收唔收新生。要由番APA覆。

hkparent88 發表於 22-7-16 17:58

不過今年可能會有啲野改變,因為樂團實在太多人,所以唔知仲收唔 ...

請問知唔知樂團咩樂器冇咁full?會唔會clarinet/oboe/brass 呢d好D?

不過今年可能會有啲野改變,因為樂團實在太多人,所以唔知仲收唔 ...

請問包唔包choir?我見prospectus 都有mention choir…..

mermaidmama 發表於 22-7-16 21:57
請問知唔知樂團咩樂器冇咁full?會唔會clarinet/oboe/brass 呢d好D?

舊生都要等通知,所以唔清楚。

boboapril 發表於 22-7-16 22:33
請問包唔包choir?我見prospectus 都有mention choir…..

唔清楚choir

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。
再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

hkparent88 發表於 22-7-17 23:42
舊生都要等通知,所以唔清楚。
請問舊生會幾時收通知?謝謝

請問junior program 係咪每年都要通過內部考核才可以下年繼續?學校對學生外部的考試例如abrsm 樂器、樂理、比賽會有咩要求?

請問有家長今日有收到mail嗎?

小加子 發表於 22-7-18 11:24
請問junior program 係咪每年都要通過內部考核才可以下年繼續?學校對學生外部的考試例如abrsm 樂器、樂理 ...

每年考試,有補考  (隔半年後)
半年後唔得先 bye bye

外面的考試應該唔睇,如果有獎,應該有啲幫助 (如獎學金),尤其有份量比賽

群里只有我们一个申请junior作曲科的是吧?作曲面试以后没有回复。只有收到管乐的written test email.

gskw 發表於 22-7-18 11:20
請問舊生會幾時收通知?謝謝

8月

titibaby 發表於 22-7-18 12:26
每年考試,有補考  (隔半年後)
半年後唔得先 bye bye

希望樂理唔駛補考喇