用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 終於收到RCHK的通知
樓主: essenakong
go

[小學] 終於收到RCHK的通知   [複製鏈接]

lovebb2 發表於 22-6-29 16:45
8-10個(y7-y8) 一年, 算多定少?

算少了,local school肯定唔止
不過通常Y8-9先多人走,因為IS多數Y8出國

回覆 964000 的帖子

I來來去去好正常,如果係多expat 既 IS 流動量仲高,始終會返老家…..

八卦一問,如果冇Priority 既話,唔係移民潮要排幾耐?

yonfish 發表於 22-11-16 15:55
八卦一問,如果冇Priority 既話,唔係移民潮要排幾耐?

我仔Y1時約70-80人無得in,到Y2尾開始call插班(有siblings),跟住Y3聽講每個月都有人退學,假設每月2人,咁Y3應該收咗20人,我仔係排包尾,最終Y4入學,同期收咗10個插班生。
我諗無移民潮,又無priority, 應該起碼Y5才有機會(以前RC會在Y4 call一班由Y1開始排隊嘅人去in定先,一有位就admit)

paster 發表於 22-11-15 17:13
回覆 essenakong 的帖子

恭喜呀!排咗兩個月就排到RC真係好快~請問係因為高年級嗎?問咗Y2有好多人排緊。 ...

多謝,可能因為高小相對多位。我係去年7月開始入表,一開始排沙田小學到2月才轉隊排RC,可能真係多人移民,所以入表不足一年幸運地兩個小朋友可以有面試機會同順利入學。Y2應該會比較多人排隊,因為其他幼稚園讀完K3就係等入Y2,希望你小朋友都同樣幸運

yonfish 發表於 22-11-16 15:55

朋友個女由y3開始排到今年Y9先入到,N無

glo000 發表於 22-11-21 15:39
朋友個女由y3開始排到今年Y9先入到,N無

我想問Y6上學期有冇叫佢再報Y7?
據我理解,所有ESF學校如果Y6入唔到,就要重新洗牌,報Y7重新拎random number. 但RC同DC係through-train school, 安排是否不同?

mandy_ng207 發表於 22-11-21 15:44
我想問Y6上學期有冇叫佢再報Y7?
據我理解,所有ESF學校如果Y6入唔到,就要重新洗牌,報Y7重新拎random num ...

有 但朋友果時係想排近屋企的KGV, 但等到y8都等唔到,唔想再等,轉RC,唔洗好耐,y9入,轉隊不用重新排過,所以反而快d排到

回覆樓主:

我問過Admission, 佢話STC/KGV諗都唔洗諗,NR都唔比買,佢叫我揀RC機會大d,我有買NR,好彩我女今年多位,如無買NR都有排排...y8/y9好多local school學生想轉入,Y10轉我覺得會遲,英文同思維方式應該跟唔上。

‹ 上一主題|下一主題