用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 終於收到RCHK的通知
樓主: essenakong
go

[小學] 終於收到RCHK的通知  

essenakong 發表於 22-5-20 14:57
這個多個月以來,心情就好似坐過山車,高高低低。幫兩個小朋友舊年暑假入申請表排SJS,一直冇面試消息,今 ...

Congratulations!  小朋友原本讀緊邊間學校?

這個多個月以來,心情就好似坐過山車,高高低低。幫兩個小朋友舊年暑假入申請表排SJS,一直冇面試消息,今 ...

Congrats! 兩個一齊同時插班不易㗎,好釆撞正移民潮,仲要咁早confirm,暑假可以好好地去玩了,不過我識好多人LS想轉IS的都仲等緊。

glo000 發表於 22-5-20 23:41
你好好彩呀 我係中學果邊,排幾年先有得in

你小朋友是入RC中學year幾,我們剛收到year 9 offer,看看是否同級可以互相有照應。

QHGM 發表於 22-5-21 15:19
你小朋友是入RC中學year幾,我們剛收到year 9 offer,看看是否同級可以互相有照應。
...

Del

Congratulations

Radiomama 發表於 22-5-21 12:17
守得雲開,希望大家在RC有愉快的學習經歷。一眨眼,下星期我仔行畢業禮啦。
...
恭喜, 恭喜, 你仔仔會留港升學定出國? 我有睇RC既FB, 今年畢業班last day相片, 超開心.
你會繼續給RC家長留言嗎? 我一有時間就睇你既留言架, 我覺得你說的都很中肯, 有見地. 多謝你!

何B仔Adrian 發表於 22-5-25 12:35
恭喜, 恭喜, 你仔仔會留港升學定出國? 我有睇RC既FB, 今年畢業班last day相片, 超開心.
你會繼續給RC家長留 ...

阿仔將會去美國;在這學校13年,長過我自己在任何一間學校嘅時間,真係好有感情。

Radiomama 發表於 22-5-25 13:31
阿仔將會去美國;在這學校13年,長過我自己在任何一間學校嘅時間,真係好有感情。
...

恭喜 恭喜

好開心,由reserve list 到今日有offer, 只係等左一星期

Ching2mama 發表於 22-5-25 16:42
好開心,由reserve list 到今日有offer, 只係等左一星期

恭喜你呀!
今年RC應該好多插班生,都好嘅,可以互相扶持!

恭喜 恭喜

回覆 Dior8 的帖子

多謝晒

...

恭喜你囝囝畢業同有另一個新開始,我好多謝你之前有不同的留言,另我了解RC更多

恭喜你的小朋友咁快收到入學通知

回覆 essenakong 的帖子

我識得RCHK嘅家長,佢哋都對學校評價好高,我希望小朋友有個新開始,佢而家響LS多功課、默書同測考,真係好辛苦。

...

祝你仔仔前程錦繡,也多謝你一直以來關於學業及育兒的分享,很有用

...

感謝資深IS家長,比到好多信心我地班小學鷄。

Ching2mama 發表於 22-5-27 16:11
回覆 essenakong 的帖子

我識得RCHK嘅家長,佢哋都對學校評價好高,我希望小朋友有個新開始,佢而家響LS多 ...

無論學校評價和過去的成績如何如何,最重要還是自己的孩子是否能找緊機會。
轉校之初,要多関心是否適應、能否結交朋友、對哪些科目/活動有興趣等。

回覆 Radiomama 的帖子

我仔仔interview 完同我講好鍾意間學校,又問我有結果未⋯希望佢會响新環境盡快適應,多謝提點🙏🏻

Hello, 想問下你, 2nd round group interview 是什麼形式in?