用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國入學 - TB test
go

[美國] 美國入學 - TB test [複製鏈接]

女兒會到美國升讀 grade 7, 入學前要做 TB test。請問知唔知道喺香港有冇得做?
   0    0    0    0

回覆 littleape 的帖子

UMP有不同國家簽證所需的體檢,你可以去網站睇吓

littleape 發表於 22-5-20 13:08
女兒會到美國升讀 grade 7, 入學前要做 TB test。請問知唔知道喺香港有冇得做?
...

請問你是讀boarding?

didier99 發表於 22-5-20 13:34

UMP有不同國家簽證所需的體檢,你可以去網站睇吓

睇左,但係佢好似冇美國服務

Catmom 發表於 22-5-20 18:07
請問你是讀boarding?

不是,本身有美國身份。但入學需要填 TB assessment form .

littleape 發表於 22-5-20 18:26
不是,本身有美國身份。但入學需要填 TB assessment form .
到美國才做。我小朋友之前在香港做,去到唔承認

ema 發表於 22-5-20 18:37

Oh 請問你去到嗰邊在那裏做?
因為未必咁快有保險,所以唔知有冇地方做。
我哋去 CA Bay Area

ema 發表於 22-5-20 18:37

我見香港卓健可以做美國簽證驗身,唔知有冇人試過?

littleape 發表於 22-5-20 18:59
Oh 請問你去到嗰邊在那裏做?
因為未必咁快有保險,所以唔知有冇地方做。
我哋去 CA Bay Area
我們當時也在Bay Area, 去CVS mini clinic 之類,記得好平下

littleape 發表於 22-5-20 19:22
我見香港卓健可以做美國簽證驗身,唔知有冇人試過?
簽證要驗身?冇乜印象

根據我地係灣區santa clara county 經驗,係 school board 注冊後,會收到county health dept. 信去做 TB skin test, 以前叫我地去 CVS minutes clinic, 佢地收 cash, 唔貴的。如果skin test fail 就先要抽血。當年santa clara count 唔收海外result. ,我唔知你去邊個 county, 唔知規例有否不同。收到 result就交回所派學校,重有 grade 7係灣區當年考英文試去分班,睇小朋友要否上 ELD 班,記得早一点帶小朋友過去辦入學,我地當年用左兩星期去辦,而且校區安排好好,一註冊就安排到去考英文試。我地七月尾到,搞到開學前一日先搞掂所有野而拿到小朋友上課 schedule.

ema 發表於 22-5-22 00:13
我們當時也在Bay Area, 去CVS mini clinic 之類,記得好平下

多謝回覆,冇保險也會接受嗎?好似話因為香港學生打過卡介苗,skin Test 一定會positive。所以需要驗血或者照肺,你當時情況係咪咁?

無保險的話CVS minute clinic 收 cash 做 TB skin test, 不貴的。我小朋友當年剛到達也冇保險。小朋友係香港也打齊所有的針包括卡介苗但 skin test都 negative, 無須做 blood test.

明白了,咁我哋去到先做,多謝晒(emoji)

基本上香港大部份lab都可以做 tb test, 卓健係其中一間做美國簽證驗身。樓主本身係已有美國身份無需搞簽證,佢所詢問係當地local county 入學 TB Test, 要睇返當地local requirements, 可能每個County 要求唔同,未必承認外國test result。係加州注冊公共校區不能查 immigrant status,所以可以唔睇簽證資料。簽證係入境時俾 federal government agency 睇的。所以關於 tb test安排是取決於你的校區跟當地 local county health department 安排。

我囡到步後學校安排做, 但驗血是POSITION, 照肺是NEGATIVE, 請問有家長知是有冇嘢?
‹ 上一主題|下一主題