用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

可唔可以有個鴻圖大計,全面提升學生同埋教師嘅英語水平啊。其實比起中文,英文一啲都唔難學好,只要你耐唔耐用下佢,當為一個工具咁用,我覺得水平可以比依家高好多
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YolandaTam 發表於 22-5-27 20:04
C hing, 而家唔少學校已成為學店。
教學淪為一種可販賣嘅服務。

學店呢個稱號,又比教學語言唔誠實呢樣嘢嘅指控嚴重得多
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-5-27 23:22
可唔可以有個鴻圖大計,全面提升學生同埋教師嘅英語水平啊。其實比起中文,英文一啲都唔難學好,只要你耐唔 ...

香港英文水平而家高咗定低咗?有人覺得比以前好,有人睇法相反。我日常工作接觸到咗年輕同事係差咗,可能我公司不是行內最大嗰幾間,請唔到D叻嘅。

poonseelai 發表於 22-5-27 23:48
香港英文水平而家高咗定低咗?有人覺得比以前好,有人睇法相反。我日常工作接觸到咗年輕同事係差咗,可能 ...

我覺得係兩極化咗。叻嗰啲比以前叻咗,但係中遊嗰啲又唔覺得係比以前叻咗。

shadeslayer 發表於 22-5-28 00:30
我覺得係兩極化咗。叻嗰啲比以前叻咗,但係中遊嗰啲又唔覺得係比以前叻咗。

...
其實所有野都係咁趨向

shadeslayer 發表於 22-5-27 23:18
從社會的角度來看,從家長的角度來看,學校誠實,比起全港有幾多間英中呢個數字,那樣更重要呢?
...
相信很多家長都想學校超級誠實我都不知有多想每間學校都如實講俾家長聽有幾多真正用中文, 真正用英文上課呢
但係無咩學校會咁做, 可能因為校長都要服侍老闆嘅跑數要求吧? 唉 理想同現實
去開家教會節目, 一聽就知校長有多誠實

sydneywongaus 發表於 22-5-28 12:25
相信很多家長都想學校超級誠實我都不知有多想每間學校都如實講俾家長聽有幾多真正用中文, 真正用英文上課呢 ...

但係無咩學校會咁做, 可能因為校長都要服侍老闆嘅跑數要求吧? 唉 理想同現實

Cxxxx

服侍老細跑數?香港啲學校大部份都係官津,使乜服侍老細跑數?

要殺校係好難,鐵飯碗大鑊飯,做乜要跑數?

如果唔影響飯碗收入,只係爭排名搶 banding,咁誠實,對呢啲教育工作者來說,是無關重要。自己都覺得無關重要,點樣教到我哋下一代誠實嘅重要性?

學生英文好,學校咪英書英教囉⋯⋯又反之,D學生英文跟唔上,夾硬英教又何苦。我認為呢D係好自然嘅事 ,同堅唔坚持兩碼事。

Face3366 發表於 22-5-28 20:48
學生英文好,學校咪英書英教囉⋯⋯又反之,D學生英文跟唔上,夾硬英教又何苦。我認為呢D係好自然嘅事 ,同 ...
不少中學同時設有英文班和中文班,若子女英文程度跟不上,家長可要求學校編子女入讀中文班,英文程度跟不上又夾硬讀英文班又何苦呢?

香港地要所有英文中學英書英教根本不設實際,係班教育官員不吃人間煙火的結果。

UTB 發表於 22-5-29 03:38
香港地要所有英文中學英書英教根本不設實際,係班教育官員不吃人間煙火的結果。 ...

冤有頭債有主,唔係教育官員要求學校英書英教,學校有自主權決定教學語言。如果想要英教,收學生有咁嘅能力就可以了。收唔到學生有咁嘅能力咁咪中文教學囉,有咩問題?

掉番轉嚟講⋯

你睇吓 教育大學 收番嚟的 未來教師 乜嘢質素先?有幾多個英文有星先?
就算主修英文係咪個個有星先? 莫講話主修理科的未來老師啦!

個 market 實際有幾多老師有能力有效地英書英教呢?

回覆 chitchit0520 的帖子

如果冇能力,但有心教都算好。最慘係冇能力+冇心教,得過且過,某些心理變態既老師仲要當學生係出氣袋,成堂不停鬧。

回覆 小鹿揀學校 的帖子

我仔以前個英文老師,上堂叫學生抄一次當教左。然後我google 一下老師個名,竟然可以search 到佢以前既一篇訪問,當時既佢好直接咁話就係因為唔夠分先揀教育學院。

chitchit0520 發表於 22-5-29 08:38
咁如果係學校既老師無能力呢?又點算?

仲洗講。當然係中文教學。教同學嘅一方是但一方程度唔夠,點解可以夾硬嚟?

教學語言咁基本嘅都唔能夠誠實,學校俾人的信心會係點?

chitchit0520 發表於 22-5-29 08:39
又啱喎!

啱呀,重點係有冇誠實同家長同埋教育局講?

如果學校要誠實呢個大原則大家都唔能夠同意,咁唔使再講落去啦。

shadeslayer 發表於 22-5-29 09:27
啱呀,重點係有冇誠實同家長同埋教育局講?

如果學校要誠實呢個大原則大家都唔能夠同意,咁唔使再講落去 ...
依家唔係有中英文基凖試咩?教局實知邊D老师教到英書英教

shadeslayer 發表於 22-5-27 23:22
可唔可以有個鴻圖大計,全面提升學生同埋教師嘅英語水平啊。其實比起中文,英文一啲都唔難學好,只要你耐唔 ...
唔好叫停外補(家長自己想辦法)已经好好啦
‹ 上一主題|下一主題