用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教  

Mrs.Wong 發表於 22-5-26 10:21
有老師表示,按規矩上堂教書唔可以講中文,但係鬧學生就一定用中文;仲有,補課唔屬於正常課堂,好多時長 ...

小朋友係初中階段有時真係聽到一頭霧水

Mrs.Wong 發表於 22-5-26 10:24
相信DGS, MCS, SPCS…呢d名女校應該只會英書英教

據聞 MCSPS 已經係英書英教

lisablackpink 發表於 22-5-25 15:43
你果間真係B1A? 開名吧!
我當年都係B1女校, 英書英教, 連家政,音樂,連PE都係全英
...

我中學讀書80年代初,幾十年前真係好多英中用廣東話上課的。
我當年是沙田頭三間之一。
今日的英中可能會執得嚴好多。
英中英教係教署規定,但係咪全部有做足這很難說。

ivayuen 發表於 22-5-26 10:06
那麼請問知唔知有那些英中一定係英書英教
因為現在阿仔連中文有時都要爸爸用英文解釋才知道點解
所以想了解 ...

考慮國際學校?

回覆樓主:

我上餐廳點鐵板牛柳,你上普通碟,跟著解釋說甚麼為了食客安全,甚麽有效率啲,都係填飽個肚最重要,通咩?

呢個係掛羊頭賣狗肉的問題,存心隱瞞問題。學校自己唔誠實,如何教孩子?

另一些人對印巴菲人士口音不滿,也頗厲害。

回覆 chitchit0520 的帖子

中文又唔可以話差,但比其他科係差小小今年上學期考試係有俾中文拉低到全級十名內
但都未至於拉得好誇張,所以應該都還可以

但有時真係好無語
好記得試過以為原諒=體諒

回覆樓主:

Maths, science, ss, It, Eng 全部全英教,因英小一條龍,學生慣左冇問題。

回覆樓主:

當年我屋邨中文小學,升屋村教會中學,老師包括意大利修女,南北印度,星加坡華人老師,真正全英語授課,唔記得怎樣渡過,相信孩子有心學習,會好快適應。當時我們無父母協助,也衹有聽下英文歌,資源比今天少好多。

shadeslayer 發表於 22-5-26 13:16
我上餐廳點鐵板牛柳,你上普通碟,跟著解釋說甚麼為了食客安全,甚麽有效率啲,都係填飽個肚最重要,通咩? ...

認同

唔知道申訴專員公署會否調查一下
或者消費者委員會

認真
或者我之後寫電郵比申訴專員公署

Azzurro 發表於 22-5-26 16:44
認同

唔知道申訴專員公署會否調查一下

申訴專員公署只可查公立

消費者委員會只可查私立

直資同津校邊個可查

應該要有人投訴教育局。但我估計無乜家長會咁做。

學校要教學生誠實,要別人尊重,要自己先誠實,先尊重自已。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我港島女校初中時都係印度老師教英文、歷史科,好多都聽唔明架,但一定唔會學壞口音,因為初中巳經識分,我地仲成日暗地裡笑返個老師,但個印度老師係有料同好有經驗的。

jesswu 發表於 22-5-26 11:05
我中學讀書80年代初,幾十年前真係好多英中用廣東話上課的。
我當年是沙田頭三間之一。
今日的英中可能會 ...

80年代果時絕大部份中學都叫做英文中學(考英文Syl B), 好似只有極少數係中文中學(考Syl A), 其中一間我仲記得叫金文泰.

所以當時就算BAND2, BAND3學校都係叫英文中學, 而基本上都係英書中教.

acgy 發表於 22-5-26 22:52
80年代果時絕大部份中學都叫做英文中學(考英文Syl B), 好似只有極少數係中文中學(考Syl A), 其中一間我仲 ...

是。當時學校是考英文Syllabus B。
我相信我那個年代,即使是b1b甚至b1a的本地英文中學,很多也是英書中教。
當年英文好的學生比率不如今天,情況就如當年學樂器是富貴人家玩意,今天變成基本野。不過當年但肯學又專攻英文的學生,程度亦不會比今日的差。
明白英中按道理應該以英語授課,但事實有英中係英書中教,起碼我當年係有,今日如仍有亦有可能。

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... cy/index-1.html#Q33

問33.        教育局會否容許「英文書、中文教」,讓非語文學科教師更順暢地在課堂施教,並讓學生有更多機會在課堂上接觸英語?

答33.       
「英文書、中文教」作為一個教學策略的描述未免過於籠統,若「英文書」是指基本教科書,而教師以中文教學,但學校又聲稱有關科目是以英語教學,我們不會容許這種情況發生。

在微調安排下,我們已重新清晰界定何為「中文教學」及「英語教學」。無論是英語教學或中文教學,我們都鼓勵學生多閱讀中、英文閱讀材料。採用中文教學的學校如希望增加學生在課堂上接觸英語的機會,在微調安排下,學校可在課堂上以英語教授非語文科目的辭彙,或採用「英語延展教學活動/增潤課程」模式,例如以英語教授個別單元,或以英語複習曾以母語教授過的課程等。這才是微調安排下,讓學生在課堂上全方位──聽、講、讀、寫──接觸英語的方法。

原則上,基本教科書的語言和教學語言一致,學生才容易掌握課程內容。因此,我們難以理解個別學校認為在母語教學的環境下使用英文的基本教科書會較中文更有效用。這種做法對學生在聽、讀方面構成障礙,亦增加學生在温習時查字典翻譯的工夫。

基於各校情況不同,「學生能力」各異,我們雖鼓勵「中書中教」及「英書英教」,但如有學校選擇「英書中教」,我們不會一刀切地禁止,只是學校必須向教育局及有關持份者解釋,並提供佐證/理據支持有關做法,讓我們掌握資料在稍後與學校進行專業討論。

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... ondary-schools.html

如有查詢,請與所屬的高級學校發展主任聯絡,或致電教育局檢討及策
劃組:
蕭美齡女士 (電話:2892 6608): 觀塘、油尖旺、西貢、屯門、荃灣及
離島
肖映虹女士 (電話:2892 6639): 灣仔、黃大仙、葵青及北區
蘇偉文先生 (電話:2892 6463): 香港東、南區、深水埗及元朗
郭珮鈿女士 (電話:2892 6625): 中西區、九龍城、沙田及大埔

https://tel.directory.gov.hk/0105002101_CHI.html
檢討及策劃組

https://www.ombudsman.hk/zh-hk/how_to_lodge_a_complaint.html
申訴專員公署,怎樣提出投訴
(如果教育局唔處理投訴)

Azzurro 發表於 22-5-27 08:41
https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-secondary/moi/support-and-resou ...

基於各校情況不同,「學生能力」各異,我們雖鼓勵「中書中教」及「英書英教」,但如有學校選擇「英書中教」,我們不會一刀切地禁止,只是學校必須向教育局及有關持份者解釋,並提供佐證/理據支持有關做法,讓我們掌握資料在稍後與學校進行專業討論。

Xxxxx

對,學校應該更明白這是誠實透明與否問題,接著才是英書中教是否好的討論。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

https://ofomb.ombudsman.hk/abc/zh-HK/press_releases/detail/332
關注了老鼠問題
有時間可以關心一下教育問題。。

回覆樓主:

妹直資 比較 家姐 津中,妹係英文教方面 較為堅持。家姐高中 中英夾雜多。

其實呢2年因疫情關係,有啲科如理科,有啲老師會因同學進度比較參差,或因學校停咗外國交流生入讀計劃,老師比較有彈性,有啲老師會有教學調整,加入些少中文解釋,提升同學理解力。