用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 10:35
你講得 男~神~津
即係排除咗 SPCC 、DGS 、DBS 、QC
間學校名都幾乎之欲出嘞噃!

有呀,特別初入分到國際班最多。

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 10:35
你講得 男~神~津
即係排除咗 SPCC 、DGS 、DBS 、QC
間學校名都幾乎之欲出嘞噃!
江湖傳聞,聽聽就算咯.比如"官校老師不教書"都大有市場/捧場客啵.

Rpp 發表於 22-5-22 10:37
有呀,特別初入分到國際班最多。

Ok
或者我講少少背景啦⋯⋯
嗰間學校是由一位法國傳教士創辧,所以傳統每年都會收相當數量的非華語學生,即所謂的 French boys,
這些French boys 當然會被篇埋同一班,即你所謂的國際班,但因French boys 人數少於35人,無可避免會有本地生加入去,這班的班主任是白皮膚的西人,並非印菲人仕,至於其他科亦只係搵番本地老師教,當然教英文,French 除外,唯一一位見過而有深色膚色的老師,佢其實是一位 brother,兼教或甚至義教初中數學、bible,就此而已⋯⋯

你唔係用家,唔好係度散播失實言論呀⋯⋯
等陣嚇怕d小學生唔敢報,令佢哋失去入讀一間好學校的機會就唔好啦

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 11:08
Ok
或者我講少少背景啦⋯⋯
嗰間學校是由一位法國傳教士創辧,所以傳統每年都會收相當數量的非華語學生, ...

我早好幾年係用家,而家大學快畢業,國際班初入就係咁。唔可以講無印尼,菲藉印度老師,并不影響教學質素,只係口音係有少少。

Rpp 發表於 22-5-22 11:21
我早好幾年係用家,而家大學快畢業,國際班初入就係咁。唔可以講無印尼,菲藉印度老師,并不影響教學質素 ...
我係現在用家!!!

我可以話比你聽現在冇如你所説好多印度、印尼、菲律賓老師,

若你説有,可否說出這麼多印度、印尼、菲律賓老師分別教什麼科呢?

Rpp 發表於 22-5-22 11:21
我早好幾年係用家,而家大學快畢業,國際班初入就係咁。唔可以講無印尼,菲藉印度老師,并不影響教學質素 ...
仲有呀!你依家就話並不影響教學質素云云…
但唔該你睇番自己係 51樓寫乜⋯
我驚你唔記得,copy 喺下面比你睇番!
講嘢咁茅盾嘅?
係咪散播謠言呢?

某間神津男校都係英文教學,不過,老師有印度,印尼,菲律賓等上課雞同鴨講,英文叻啲嘅同學話都係估估下。唔明學校點解要請英文口音都唔正嘅教學。學生處于學習階段容乜易學埋晒啲口音。

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 11:44
我驚你唔記得,copy 喺下面比你 ...

可能我仔當年蠢,係聽唔明印度老師講D英文,教係數同冰球體育,s4先入G班。

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 09:51
講中文高效易明,唔怪之得你哋科 chem 勁到冇朋友,遠近馳名

你哋科 LS 應該考英文的,但上堂都係 ...

LS 視乎個別老師啦,我女嗰位係中英夾雜。

諗返以前自己女校讀,阿sir通常用中文教,Miss 就英文多。之後上到大學讀當時熱門科目BBA, 其實大部分老師包括最受歡迎嘅教授咪一樣用中文講多

我衰仔有同學入科大,唔講學系,都係普通話上課,英文其實一半聽唔明要估。

依家討論間學校或大學要小心謹慎,講唔好方面比鐵粉圍攻,講好方面又成護校,我不嬲有贊有彈。其實最好係乜都唔講最好。

bettyay    發表於 22-5-22 14:47

Rpp 發表於 22-5-22 12:36
我衰仔有同學入科大,唔講學系,都係普通話上課,英文其實一半聽唔明要估。
...
都好睇咩大學, 咩學系, 咩老師但係咩口音都要接受, 只有學生就大學教授

chitchit0520 發表於 22-5-22 13:27
的確,大學係有用普通話教學,所以其實咩語言都要識。
對, 將來工作時, 咩語言, 咩口音都會有

sydneywongaus 發表於 22-5-22 13:35
都好睇咩大學, 咩學系, 咩老師但係咩口音都要接受, 只有學生就大學教授
...

無話唔接受,我意思係大學都係有英文口音重聽唔正果教授。

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 11:44
我驚你唔記得,copy 喺下面比你 ...

係某個post,有數個講了不實言論(即指直資學校考非DSE人數有沒有人數上限),被指正,仍然百般抵賴(比喻為先係話無天花板,接著話天花板玻璃,睇唔到,最後話天花板沒頂到頭,無影響,可以去翻睇番),這不是"護校"嗎?在這裏,卻被人講成"講唔好方面被鐵粉圍攻,講好方面就成護校,我不嬲有贊有彈".講到自己爛係公證甘.正如被複製的文字,唔講仲以爲嚴重到影響XXXXXX添(最後一句)

medicine 發表於 22-5-22 15:09
係某個post,有數個講了不實言論(即指直資學校考非DSE人數有沒有人數上限),被指正,仍然百般 ...

是但啦,我都冇咁好氣…
就算有彈冇讃都冇所謂,只要你係第一身經歷,能拿出實例⋯

跟著説到男神校有冰球學,真係聞所未聞!
仲要係印度老師教冰球!真係長知識囉!

唔知講講吓會唔會講到有北歐甚至北極老師教滑浪風帆,或者非洲老師教滑雪呢?

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 16:13
是但啦,我都冇咁好氣…

係曲棍球,冰球是二仔學校混淆了。

小鹿揀學校 發表於 22-5-22 16:13
是但啦,我都冇咁好氣…
講到似層層,原來係混帳了(醬料).

好彩有你指出來咋,若果唔係的話真係以爲北歐(極)學滑浪風帆係宜家潮流添(越傳越玄乎)~~

個個post就係有人"無從考究就絕密料,有稽可查即成笑料",嘩(惑)衆~~

YolandaTam 發表於 22-5-22 09:27

你女初中精英班可能唔同啩。
高中理科重點在於教同學知識,就算講外星文大家只要識聽,效果好,都無所謂
見到佢哋上網課,老師好流利英文教,有時突然轉台,又變成中文,一陣又轉,無縫銜接。好似平時佢哋同學之間傾電話,都係咁,而且兩文三語切換。

‹ 上一主題|下一主題