用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教  

我識啲英中學校,除了中文科,全部用英文教喎。
除非係 old sea food, 否則現今後生老師 ,好多講英文都好native。
其實遲多2x 年,我估大部分老師口音應唔差。我見阿女和佢啲同學講英文都唔差。

travelman 發表於 22-5-20 12:41
有人話有英中是英書中教,但应该唔会啩?教育署应该唔俾,请问会吗?如果有,边间英中是這样?谢谢各位!
...
其他學校我唔知, 我仔女D學校係英書英教的. 尤其阿女果間D老師個個口音唔係英式就美式.非常利害.

chitchit0520 發表於 22-5-20 21:08
我覺得而家新一代普遍英文口音係較好,我仔讀直資,可能較多年輕老師,所以真係口音好多都不錯。

但係校 ...
SPCC個現任校長D英文就.....一言難盡.....比好多校友、家長...Di...都係前任校長掂好多.

b3410    發表於 22-5-22 17:06

回覆 chitchit0520 的帖子

無辦法啦!上一代學英文好難有英國口音,除非外國讀書,回港做老師。就算林鄭講英文都唔好聽,不過佢啲英文文法就ok。

jesswu 發表於 22-5-20 15:02
試想香港教師即使大學畢業,除非出過國,否則有幾多講英文有native 程度?
如果就住講書,可能表達不足, ...

你錯重點了,點解英書英教就一定要native先教得?  

我以前讀中學,因為傳統關係,老師係用全英文,唔會講中文,果d數理老師雖然英文普通,但係你上堂上得耐,就會知其實d老師來來去去都係用果d vocab 同用簡單語句,加上有黑板寫同劃,基本上係好易明。唔好以為英教就好似要考listening咁,當你日日都聽,老師用果d phase同句子係重覆又重覆,好似聽唐僧講喃無啊呢陀佛咁。

回覆 acgy 的帖子

完全同意。數理用英文上堂其實唔難,真係來來去去都係用某些字眼和內容vocab.  不過中一確實要適應,尤其是中文小學。
其實我自己鍾意用英文書,老師用中文教,因學生更易掌握科目內容重點,話晒我哋1st language 唔係英文,所以用英文上課一定有折扣。
其它科英文用中文上課,有家長話是否需要講比EDB 聽(感覺係投訴),問心:你上數學堂想仔女學英文還是數學課文內容?老師用中文講解就係覺得學生容易明白。英文堂唔用英語上課就話啫。

回覆樓主:

當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但作為英中,你都要讓學生pick up 英文,因為大學也是用英文教,初中學生吸收外語最快,是否英中不要辜負這個名牌。但我相信英中應該不小也英教,只要看4+ DSE 英文比例,中中同英中差別便知。

acgy 發表於 22-5-20 23:41
你錯重點了,點解英書英教就一定要native先教得?  

我以前讀中學,因為傳統關係,老師係用全英文,唔會 ...

你講得好有道理。
最理想當然是全英授課,而老師亦不要求英文native.
然而有些老師口音比較重,或表達不詳,令同學難以明白,或會花多左時間解釋上。因此有可能拖慢教學進度。
我讀書時有俄國人,印巴人,捷克人老師。他們的課真是衹聽懂一半

travelman 發表於 22-5-21 10:14
當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但 ...

同意。
我相信有好多真是會英書英教。
但部分又未必會。視乎師資。
所以如果有心選英教的學校,小心再research 一下用家意見

pccw2017 發表於 22-5-20 21:45
SPCC個現任校長D英文就.....一言難盡.....比好多校友、家長...Di...都係前任校長掂好多. ...

唔只校友、家長,連學生都............. 其實校長圈都.........
據聞.... 佢本身係英文科老師

b3410    發表於 22-5-22 17:08
pccw2017    發表於 22-5-21 16:55

B.B.BaBa 發表於 22-5-21 10:33
唔只校友、家長,連學生都............. 其實校長圈都.........
據聞.... 佢本身係英文科老師
...

講緊潘校長定副校長?係YouTube聽過佢講英文,廣東話舒服好多。

travelman 發表於 22-5-21 10:14
當然不是投訴學校,我只是想調查英中教學語言,我絕對贊成要用廣東話再快速將重點講一次,讓學生真明白。但 ...

我有問過我小朋友係用英文定廣東話,現在初中佢話主要英文,有需要就中文輔助,我覺得冇問題,有需要嘅就用。

不過佢有講其實學生嘅英文程度非常參差,可能呢個原因有需要用中文解釋。

自己子女間1A都係中英混合,當然大家英文程度高,講中文就真係輔助作用,關鍵概念會用中文講多次
I mean, …equal to …..
即左邊同右邊要相同

不定是英文中學, 總之標榜用英文授課的中學, 老師實際上課時都會用中文。
甚至, 高中的選修科對外話係英文授課, 實際卻是讓學生轉中文修讀, 中文考, 文憑試都係中文考
B1尾及B2頭特別多

黑咪喵 發表於 22-5-20 18:29
樓主可以向教育局反映下意見㗎🤭!事實上普通津中極少真係英書英教,除非真係好top嘅傳統英中可以做 ...
給小朋友時間適應, 都可以的當然小朋友英文唔差才可以
我仔上到B1 (唔算好Top), 本身英文唔差, 好快適應倒

如果能力還好, 用英文上課才是為大學鋪路, 特別對理科有興趣

chitchit0520 發表於 22-5-21 11:39
你孩子升中未啊?
其實就算部分英書中教都唔怕,始終唔係大部分咁做,我見自己個仔/親友的,英文都進步神 ...
最緊要係英考, 否則佢地唔會去串字, 懶得就懶

有些中學對外說「英教, 英考」, 但實際是「 中教, 中考」