用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教  

回覆 cafeva 的帖子

有好多人fail 基準試後就專搵一些post grad / master去讀,讀完後可以豁免基準試。

tky111 發表於 22-5-29 09:42
回覆 cafeva 的帖子

有好多人fail 基準試後就專搵一些post grad / master去讀,讀完後可以豁免基準試。 ...
咁就係教局制定規规则既問題啦?

我相信語言是浸及接触得来,同能力及智商冇关,如果学生唔想或家長冇资源,咁转佢去中中,不能叫有兴趣及家長有资源学生,一齊中中。如果老师唔掂,咁就換老师,请外国人或母语英语的中国人教。老师人工好高,俾好多行业高,全港英中唔多,点会请不到。请唔到合格英英老师,要落车做中中,校長就立刻有办法。教大收低水平学生,但如果教大冇能力在四年大学train 英英老师,咁其实政府不应该资助教大,或乎要換教大管理层。香港是囯际城市,连小数英文能力強学生都冇,点同星加坡鬥!我唔应为资中不能出强英中学生,唔係人人有錢俾IS或放洋。

Azzurro    發表於 22-5-30 11:45

cafeva 發表於 22-5-29 09:30
依家唔係有中英文基凖試咩?教局實知邊D老师教到英書英教
英文基準試只對英文老師英文能力把關⋯⋯

咁其他科老師的英書英教能力又如何保證呢?

小鹿揀學校 發表於 22-5-29 09:48
英文基準試只對英文老師英文能力把關⋯⋯

咁其他科老師的英書英教能力又如何保證呢?

你啱。如果所有英中老師要考oral and listening, 係咩會無乜合资格老师剩?楼上網友都講得幾啱。只係大工程

travelman 發表於 22-5-29 09:47
我相信語言是浸及接触得来,同能力及智商冇关,如果学生唔想或家長冇资源,咁转佢去中中,不能叫有兴趣及家 ...

如果老师唔掂,咁就換老师 <<<< 談何容易???

请外国人或母语英语的中国人教   <<<< 談何容易???

小鹿揀學校 發表於 22-5-29 09:53
如果老师唔掂,咁就換老师

其实都有人讲真名津 其实已经是真英英,其实可能假英英不会多过一百间,教学英文其实已经不是要求高,俾時间例如一年內去教大进修,之后test 佢哋,唔得不能教英英。政府可以俾英英老師人工高30%多于中中老師,应该可以。不能一句談何容易,就拖到五十年不變。另外中中也应该要用普通话教,广东話基本出不到香港。

小鹿揀學校 發表於 22-5-29 09:53
如果老师唔掂,咁就換老师

就算直資學校,都唔容易啦!
B1A女直資,英書英教,不過教oral, eng lit 一直都唔係native English  speaking的老師教, 其他科更加無,可能要換埋校長

反而有些官、津有呢類老師教下drama, oral, eng lit

travelman 發表於 22-5-29 09:59
其实都有人讲真名津 其实已经是真英英,其实可能假英英不会多过一百间,教学英文其实已经不是要求高,俾時 ...

我只諗到近年有人話”真國際學校”

真名津、真英英第一次聽

cafeva 發表於 22-5-29 09:43
咁就係教局制定規规则既問題啦?

考試不是完美,會考狀元做事也不一定好。咁大間學校唔知老師有冇能力用英文教。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

點樣改善學校嘅教師英語能力,呢個可能係一個嚴肅課題,唔係咁容易。但係有一樣嘢好容易,立即可以做,就係學校誠實啲。喺英書中教就講英書中教。或者教育局在學校評估嘅時候留意吓,應該唔難發現問題。

我相信,誠實係第一步。只要誠實,學校就會想辦法解決問題。解決唔到就乖乖變做中文教學。呢個亦都係學校對社會,對家長,對學生嘅一個最起碼嘅道義上責任。

travelman 發表於 22-5-29 09:59
其实都有人讲真名津 其实已经是真英英,其实可能假英英不会多过一百间,教学英文其实已经不是要求高,俾時 ...

廣東話可能唔得,港普應該得

chitchit0520 發表於 22-5-29 11:31
所以,會唔會學校老師用中文,唔係學生水平唔夠?係老師既水平唔夠呢?

我聽我啲仔話,有啲學生英文,比 ...

您仔嗰間,唔係”真英英”
其實同一間學校,就算B1A, 同學間水平都可以好參差。

全港學校排名頭10,或者頭20的,有幾多間是”真英英”?

bbc2018 發表於 22-5-29 12:02
您仔嗰間,唔係”真英英”
其實同一間學校,就算B1A, 同學間水平都可以好參差
...
我估真英英學生易尋, 真英英老師難求

shadeslayer 發表於 22-5-29 11:31
考試不是完美,會考狀元做事也不一定好。咁大間學校唔知老師有冇能力用英文教。
...

唔係唔知, 係點解要比你知. 而且一間學校如果成百位老師, 咁有62位可以教, 點講點做?家長問我想個仔A老師教喎, 你地英中來既, 又點?

cafeva 發表於 22-5-29 12:25

不過”真英英學生”,末必入到”真英英學校” 唔係”真英英學生”反而入到
人哋”真英英老師” 要求咁高, 邊間學校做到??

shadeslayer 發表於 22-5-29 06:35
冤有頭債有主,唔係教育官員要求學校英書英教,學校有自主權決定教學語言。如果想要英教,收學生有咁嘅能 ...

問題係政策和現實相差很遠,甚至係教局講一套學校做一套。據我所知,香港英中英書中教情況好普遍,有英中連英文科都係半中英咁教(佢教出來班學生英文成績同其他全英班差不多)。老實講,香港老師的英文能力不足係一大問題。其實基準試的門檻不能保證老師英書英教,好多英中老師都係貪方便,直接用廣東話解釋課本內容,慳水慳力,有人觀課先轉全英教。

shadeslayer 發表於 22-5-27 19:19
有網友引述教育局文章,說明沒有唔准英書中教,只是要有透明度,唔好講大話,唔好掛羊頭賣狗肉。學校對外 ...

如果標明英書中教,咁間學校會被家長認為次一等,影響收生質素,所以學校一定唔肯咁做。

cafeva 發表於 22-5-29 12:25

唔洗估,我話你知一定係。英語流暢嗰班人,出面商界大把出路,人工高有前途有社會地位,當中有幾多個甘願做中小學教師?