用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教  

英中都要符合一些先決條件(學生能力、老師能力、學校英文支援能力),教育局也會定期檢視上述條件。從結果睇之間肯定有唔小差距,傳統英中中學英文成績普遍好過普通英中,這中間唔單止老師,更多應是學生英文程度差異,學校自己知自己事,如果學生課都聽唔明全英授課又有咩益處。

sydneywongaus 發表於 22-5-21 12:04
給小朋友時間適應, 都可以的當然小朋友英文唔差才可以
我仔上到B1 (唔算好Top), 本身英文唔差,  ...
當然英文有着數啦,可以咁講:一般band1a學校大約8成英文,其餘2成夾雜中文講解顧及英文弱學生,而band1bc比例就會多少少。最top幾間傳統名校就真係完全英文教書,所以由普通津小升上去嘅小朋友初頭就會跟得好辛苦,因為佢哋同學仔之間溝通都會用英文溝通,大約半年後就會慢慢適應…

黑咪喵 發表於 22-5-21 13:09
當然英文有着數啦,可以咁講:一般band1a學校大約8成英文,其餘2成夾雜中文講解顧及英文弱學生,而band1bc ...

我個仔就係咁,上到中一d同學英文普遍強勁,追得幾辛苦。
佢話補習社的同學好多英文唔識佢都識,但係在學校佢好多英文生字唔識d同學都識

所以真的不可以一概而論,最重要明白啫。

chitchit0520 發表於 22-5-20 21:55
我3年前去簡介會,唔知係咪現任呢?
不過我又覺得英文叻唔係大晒,做校長唔係睇呢樣,只要唔太差就ok啦!
...
如果係其他學校就不是問題. SPCC就說不過去了

回覆樓主:

我以前band 1女校,唔係最top 的學校,係英書英教的,除非有啲好深既concept 會講中文,否則9成時間係講英文,仲規定小息時搵老師都要講英文,訓練到我今時今日真係用英文諗野,同睇英文係快過中文的。我係好驚訝好多英中係英書中教的。

lisablackpink    發表於 22-5-25 15:48

黑咪喵 發表於 22-5-21 13:09
當然英文有着數啦,可以咁講:一般band1a學校大約8成英文,其餘2成夾雜中文講解顧及英文弱學生,而band1bc ...

旗袍女直無嚴格規定英文及英國文學科以外一定要全英授課。大部份老師,尤其係數理科都選擇英書中教。

chitchit0520 發表於 22-5-21 16:14
吓,可以咁樣嗎?你指叫英中嗰啲?

真正英中就可能少d, 但都聽過下, 多數總會有少少學生英文唔掂, 學校叫佢用中文考

其他好多B1尾, B2頭的學校小冊子上話高中英文講,
但實際私下是中教, 中考
我以前間中學就係咁, 對外講全英文, 事實是: 修地理有2X個同學, 得3位用英文考, 其他同學全部中文讀, 中文考, 考A-level時都是報中文的

我覺得教會女校英中英教會執行得嚴格啲,女生語言能力應該都比男生強,見好多女校DSE英文科成績都比較勁。

仔女不同兩間Band1A中學全部都係真英文教學
升上去都要啲時間適應

某間神津男校都係英文教學,不過,老師有印度,印尼,菲律賓等上課雞同鴨講,英文叻啲嘅同學話都係估估下。唔明學校點解要請英文口音都唔正嘅教學。學生處于學習階段容乜易學埋晒啲口音。

YolandaTam 發表於 22-5-21 21:20
旗袍女直無嚴格規定英文及英國文學科以外一定要全英授課。大部份老師,尤其係數理 ...

咁網課時聽到又唔覺。。

dingyan 發表於 22-5-22 08:48
咁網課時聽到又唔覺。。

你女初中精英班可能唔同啩。
高中 Chem Phy Econ 數學 都係講中文。

如果講考理科,以考公開考試為目的,英書中教完全無問題。

YolandaTam 發表於 22-5-22 09:27

高中 Chem Phy Econ 數學 都係講中文。

講中文高效易明,唔怪之得你哋科 chem 勁到冇朋友,遠近馳名

你哋科 LS 應該考英文的,但上堂都係講英文教?

chitchit0520 發表於 22-5-22 10:14
你指既印度/印尼/菲律賓老師,係教咩科呢?

大多擔任數學科,電腦,物理。

chitchit0520 發表於 22-5-22 10:30
嘩,竟然!
我哋學校無
你指神津,係九龍塘嗰間?

冇錯。

Rpp 發表於 22-5-22 08:26
某間神津男校都係英文教學,不過,老師有印度,印尼,菲律賓等上課雞同鴨講,英文叻啲嘅同學話都係估估下。 ...
你講得 男~神~津
即係排除咗 SPCC 、DGS 、DBS 、QC
間學校名都幾乎之欲出嘞噃!
但嗰間學校真係唔覺眼有 印度、印尼、菲律賓老師噃?