用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教  

回覆樓主:

chitchit0520 發表於 22-6-7 07:56
贊成大部分,不過能力好,點選擇住公屋呀?
入息超過,積蓄超過,就無得住啦喎!
...

以前只有兩間大學,得2% (give and take) 人口可以讀,天之驕子。

而家,可能是50%人口,計埋外國大學的。高薪低薪車長小販做幾年得萬零蚊乜都有。依家好平民。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-7 01:23
人最珍貴就係自由。呢個係價值判斷,冇所謂啱或者冇所謂錯。一個社會有人選擇努力向上,有人選擇不思進取。 ...

記得沈祖堯講過:自己畢咗業十年先供第一層樓,換作依家十年都唔使諗。眼睛只(emoji)住幾塊磚頭唔單物質生活唔可以富足,精神上也會覺得好灰。我仔將來做乞衣都係佢嘅選擇,我哋家長用心教導,能力範圍內可以幫到幾多係幾多。我又唔覺得買唔起樓就係人生失敗組,事實上靠年青人自己上車真係好難、難、難!

chitchit0520 發表於 22-6-7 13:22
係呀!
不過而家有最低工資喎!大學生做6年都無12000元合理嗎?

捱多幾年可以上樓,做多要租樓,并且又買唔到樓,現實就係咁。

chitchit0520 發表於 22-6-7 13:22
係呀!
不過而家有最低工資喎!大學生做6年都無12000元合理嗎?

六年都冇這個數就一定有個人因素,事關譚仔全職都唔止12K

7-seven 發表於 22-6-7 12:58
記得沈祖堯講過:自己畢咗業十年先供第一層樓,換作依家十年都唔使諗。眼睛只(emoji)住幾塊磚頭唔單物質生 ...

我係咁諗,養大供書教學完成任務。至於將來搞掂自己,唔好叫我幫抽細路,唔好向屋企攞錢v利桔。

十分簡單。

Rpp 發表於 22-6-7 14:11
我係咁諗,養大供書教學完成任務。至於將來搞掂自己,唔好叫我幫抽細路,唔好向屋企攞錢v利桔。

十分簡單 ...

啱,都叫盡咗責。不過將來想湊孫都未必輪到你我現實例子係有阿嬤[帶資進組]仲要俾人嫌棄

7-seven 發表於 22-6-7 14:34
啱,都叫盡咗責。不過將來想湊孫都未必輪到你我現實例子係有阿嬤[帶資進組]仲要俾人嫌棄 ...

正想講,擔心人哋唔比見孫添。真係有呢日都要睇開啲。

Rpp 發表於 22-6-7 14:39
正想講,擔心人哋唔比見孫添。真係有呢日都要睇開啲。

你我都唔會睇唔開過返二人世界,唔好嚟打攪先要講聲多謝絕對唔會攞苦嚟辛。

7-seven 發表於 22-6-7 14:52
你我都唔會睇唔開過返二人世界,唔好嚟打攪先要講聲多謝絕對唔會攞苦嚟辛。
...

同埋結咗婚唔好拖兒帶娘入黎住,逼兩老走添,或者氹人賣咗間屋再買大d一齊住,唔好呀,死左先講,哈哈。

Rpp 發表於 22-6-7 14:58
同埋結咗婚唔好拖兒帶娘入黎住,逼兩老走添,或者氹人賣咗間屋再買大d一齊住,唔好呀,死左先講,哈哈。
...
我見有D未結婚搬去家長屋企同居, 真心難明.

cafeva 發表於 22-6-7 15:08
我見有D未結婚搬去家長屋企同居, 真心難明.

係難明。點解唔一齊諗辦法租屋。

帖係英中英教?跟住家庭規劃,再抽孫論,同居論,離題萬里。