用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

有人話有英中是英書中教,但应该唔会啩?教育署应该唔俾,请问会吗?如果有,边间英中是這样?谢谢各位!
   15    0    1    0

回覆樓主:

其實除非係英文 EngLit 或者老師唔識中文,否則大部份都係英書中教。

travelman 發表於 22-5-20 12:41
有人話有英中是英書中教,但应该唔会啩?教育署应该唔俾,请问会吗?如果有,边间英中是這样?谢谢各位!
...

教署無理由唔俾老師用中文講解吧!
主要睇學生程度和老師習慣。
保一的科學、通識科都會中英混合。相信其他學校都有這情況。

YolandaTam 發表於 22-5-20 14:10
其實除非係英文 EngLit 或者老師唔識中文,否則大部份都係英書中教。

英文中學唔係應該大部份英書英教咩?

acgy 發表於 22-5-20 14:36
英文中學唔係應該大部份英書英教咩?

試想香港教師即使大學畢業,除非出過國,否則有幾多講英文有native 程度?
如果就住講書,可能表達不足,學生難以明白。
如果native 般流俐,除非英文強的學校校或ncs多的學校,否則一般土生土長中學生,又是否人人應付全部野轉曬明珠台呢?
任何一方勉強行事,教學效果都唔會好。

b3410    發表於 22-5-22 07:09
Arabellahk    發表於 22-5-20 16:07

標榜英中英教,實則英中,八成中文教學,兩成英文教,兼英文係港式口音,有啲學生口音還比老師好。,

jesswu 發表於 22-5-20 15:02
試想香港教師即使大學畢業,除非出過國,否則有幾多講英文有native 程度?
如果就住講書,可能表達不足, ...
坦白講,香港地⋯
英文好的人到大學係唔會讀英文嘅.…
Chem 好的人到大學係唔會讀 chem 嘅…

可以到 jupas 官網睇吓 教育大學 收番嚟的學生有幾多英文有星?
看後就應該現實d,唔好期望理科老師可以同學生用英文有效溝通!

小鹿揀學校 發表於 22-5-20 15:13
坦白講,香港地⋯
英文好的人到大學係唔會讀英文嘅.…
Chem 好的人到大學係唔會讀 chem 嘅…

最弊唔係人人咁理智。
以爲叫得英中就全部用英文,津校變國際。
我以前b1a讀,除英文科/Eng lit全部廣東話教。學校會考成績依然非常不錯。

其實上堂最重要吸收到明白到。如果夾硬用非母語進行,教師學生都辛苦,效果亦唔會好。試想,如果上課有野唔明要用英文問,相信肯舉手的同學即刻減半。
學生或家長若咁着重聽講過程,應該另外強化oral和listening

jesswu 發表於 22-5-20 15:27
最弊唔係人人咁理智。
以爲叫得英中就全部用英文,津校變國際。
我以前b1a讀,除英文科/Eng lit全部廣東話 ...

開頭可能用英文講課十分鐘左右轉番廣東話,講講下老師英文表達開始唔清楚,學生又聽唔明,師生好似一齊塞住,乾脆廣東話講課。

我囡津小教英文老師口音都重,比英文口音佳同學經常指正,老師唔敢嬲嘅。

問過我仔,大部分是英文教,但都有用中文講解,唔係實唔明啦!

咁其實間間做英中都得,band 3學生讀也沒有問題

hohoho36 發表於 22-5-20 16:17
問過我仔,大部分是英文教,但都有用中文講解,唔係實唔明啦!

咁就正常 如果全程廣東話,就係中文教學,講深入嘢或解釋就用廣東話 就可以理解

travelman 發表於 22-5-20 16:19

咁又唔會啦. B1 同B3 學生淨係英文科既程度都唔同啦..
~我女讀o個間大部份時間用英文教, 有同學唔明時就會附加吓中文解釋

~Eng Lit. 一定全英文教啦..佢個鬼佬校長親自執教

travelman 發表於 22-5-20 16:19

咁又唔得wor  
英中教書過程即使用廣東話,課本功課考試都全英。b3英文程度不止是聽講較弱,更加是閲讀書寫能力都弱,剩係一條數學應用題,用英文出,好多B3已解讀唔到

B3學生差 其實主要是小接觸及懶散,大部分不是智商及能力問題,其實中文教也一樣,香港人最差是聽之後是講,閱讀及書寫反而可以操

travelman 發表於 22-5-20 12:41
...
樓主可以向教育局反映下意見㗎🤭!事實上普通津中極少真係英書英教,除非真係好top嘅傳統英中可以做到英書英教,其實就算學校完全英書英教,試問普通小學升上去嘅英中學生真係可以聽得明老師所講?…

黑咪喵 發表於 22-5-20 18:29
樓主可以向教育局反映下意見㗎🤭!事實上普通津中極少真係英書英教,除非真係好top嘅傳統英中可以做 ...

反映完意見,咁就要再減英中數目啦,例如得返最top 嗰班老師和學生先可用英語為教學語言,例如全港前15-20%。

chitchit0520 發表於 22-5-20 18:02
我見我仔學校,大部分老師英文口音都不錯喎!不是港式,不過也確實不是全部英書英教,我知道數學不是。
...

聽過區IA中學校長的簡介會d英文口音不但港式,sentence structure and vocab 都用得唔係太好,好卡下好唔流暢。
‹ 上一主題|下一主題