用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 經AGENT買機票還是自己買比較好
go

[加拿大] 經AGENT買機票還是自己買比較好

現在本人和兒子, 考慮8 月初或中由香港經VANCOUVER, 留一星期, 再由VANCOUVER至多倫多讀書
請問可否提供自己買和經AGENT買機票之優劣?

因想在5月底前訂票, 但學簽仍未批...(3月中巳交申請)

請賜教

:idea:

Sarah1 發表於 22-5-19 22:52
現在本人和兒子, 考慮8 月初或中由香港經VANCOUVER, 留一星期, 再由VANCOUVER至多倫多讀書
請問可否提供自 ...

路過,其實點解要經 Agent 買機票?自己買唔係更直接嗎?有咩要改自己直接聯絡。

請問可否提供自 ...

最好直接經航空公司訂

洋蔥頭媽咪 發表於 22-5-21 12:46
路過,其實點解要經 Agent 買機票?自己買唔係更直接嗎?有咩要改自己直接聯絡。
...
有時經Agent買會平啲

請問可否提供自 ...
睇價錢,邊度平就去邊度買。

王家爸爸 發表於 22-5-21 14:26
有時經Agent買會平啲

IC.  我未試過,次次都直接限航空公司官網買,有咩事改航班都直接聯絡航空公司,好似安心啲  

請問可否提供自 ...

在航空公司網上直接買機票很方便,而且一般的條款也很清楚,不過你有疑問的話,打熱線需要等好耐才有人接聽,不複雜的問題,在online chat 可找到答案。

經agent 買有機會平少少(不一定),如agent 是專業的話,好處是你只需提供基本資料給他,他就可以幫你辦妥預訂,需要更改或取消機票的話也幫你與航空公司跟進,可以hold 幾日才出票,不過視乎agent的terms,如要更改或取消機票會牽涉手續費,我試過更改機票需幾百元手續費,而取消機票扣了30%手續費。

多謝意見,我經agent 訂平水少,怕有變更時agent可以在flight changes時跟改機位快D掛,不過每次改要hk150手續費。
:idea: